Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
2. 6. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

1

Natisni članek

Cirque du Soleil Varekai umetniški cirkus cirkus Kanada

Petek, 2. 6. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Cirque du Soleil s predstavo Varekai gostuje v Ljubljani

Življenje s cirkusom: Vsako mesto, v katero prideš, je nov začetek

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

1

Cirque du Soleil | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Predstava znamenitega umetniškega cirkusa Cirque du Soleil z naslovom Varekai je na turneji že vse od leta 2002. Zadnjih sedem let pa je z njo na poti po svetu kar 40 tednov na leto kot predstavnica za stike z javnostmi tudi Julia Desmarais.

V Cirque du Soleil imajo 20 predstav, ki jih uprizarjajo na različnih koncih sveta. Deset od teh jih je na turnejah, ena od njih je spektakel Varekai, ki bo konec tedna na ogled v Ljubljani. Del njegove ekipe je tudi Kanadčanka Julie Desmarais.

V pogovoru se predstave najprej lotiva v številkah, saj te precej nazorno govorijo o tem, za kako obširno in zahtevno produkcijo gre. Takole je videti: na turneji izvajanje predstave spremlja 100 ljudi, od tega je 50 umetnikov in umetnic iz več kot 20 različnih držav. Preostali so del tehnične, organizacijske in menedžerske ekipe, spremljajo jih tudi umetniški vodja, trenerji, terapevti, kuharji … Scena in druga potrebna oprema sta zapakirani v 21 tovornjakov, med katerimi je samo eden namenjen kuhinji. Vse to skupaj pa tehta 200 ton.

Zgodba zase so seveda znanje, zamisli in ure dela, vložene v nastajanje predstave, treniranje in izvajanje. V Cirque du Soleil vsake dve leti ustvarijo novo predstavo, prav toliko pa traja tudi od prve ideje in do premiere. Koraki v tem procesu so naslednji: režiser predstave izbere skladatelja, glasbenega sodelavca, scenografa, kostumografa, oblikovalca luči in zvoka. Skupaj v glavnem središču umetniškega cirkusa v Montrealu naredijo osnovo, nato pa devet mesecev pred premiero vstopijo performerji.

"Predstave Cirque du Soleil so narejene za dolgo obdobje, med 10 in 15 let, najstarejša med njimi z naslovom Saltimbanco je bila na odrih 20 let." | Foto: Vid Ponikvar "Predstave Cirque du Soleil so narejene za dolgo obdobje, med 10 in 15 let, najstarejša med njimi z naslovom Saltimbanco je bila na odrih 20 let." Foto: Vid Ponikvar

Koliko se je predstava Varekai v 15 letih, odkar je od leta 2002 na turneji, spremenila?
Predstave snujemo precej organsko in se tako skozi čas spreminjajo, vendar hkrati ob tem vedno poskušamo zaščititi njihovo konceptualno integriteto. Izhodišče tako ostaja enako, menjujejo pa se nastopajoči in s tem tudi morda nekatere akcije. Vendar pa te odločitve, ko so potrebne, sprejema umetniška ekipa.

Ko iz predstave odide določen performer, ki ga je težko nadomestiti, nastopi čas, ko se umetniška ekipa odloči za spremembe.

Pravite, da je med 10 in 15 let praviloma življenjska doba posamezne predstave Cirque du Soleil, tako je tudi Varekai že pri svojem koncu.
Res je, konec leta se njen čas izteče, saj smo z njo gostovali že povsod, kjer je to mogoče, in zato je prišel trenutek za njeno "upokojitev". Sicer pa Cirque du Soleil ustvarja predstave z dolgo življenjsko dobo, naša najdaljša, Saltimbanco, je imela 20 let, na turnejah pa je bila letoma 1992 in 2012. "Na turnejah potujemo zelo hitro. Je pa dragoceno spoznavati svet, mesta in ljudi. Pri našem delu gre za velik privilegij." | Foto: Vid Ponikvar "Na turnejah potujemo zelo hitro. Je pa dragoceno spoznavati svet, mesta in ljudi. Pri našem delu gre za velik privilegij." Foto: Vid Ponikvar

Se bo zelo težko posloviti od odrskega dela, s katerim ste povezani leta, od njegovih likov in predvsem od ekipe, ki dela v produkciji in s katero potujete naokoli?
To je težko, saj se na poti med seboj povežemo, smo kot družina. Močno smo zavezani temu, kar počnemo. Strast imamo do tega dela. A to je življenje, kar tudi pomeni, da se ne bomo za vedno poslovili, saj se bomo čez določen čas spet videli.

Je pa le v predstavi Varekai samo še en nastopajoči, ki je v njej od vsega začetka. Gre za bobnarja, ki je bil del že vseh več kot pet tisoč ponovitev. Nekaj je tistih, ki so bili zraven ob nastajanju, vendar so nato za nekaj časa odšli in se čez čas vrnili, vendar pa je večina zasedbe nova.

Predstava Varekai je zgodba o upanju in ljubezni, ki sta jo navdihnili mitološka zgodba o Ikarju in osebna izkušnja. Na turneji je že od leta 2002, le eden od nastopajočih, bobnar, pa je v njej že od vsega začetka, kar pomeni, da v njej sodeluje že 15 let in je tako bil del vseh več kot pet tisoč uprizoritev po svetu. | Foto: Arhiv Cirque du Soleil Predstava Varekai je zgodba o upanju in ljubezni, ki sta jo navdihnili mitološka zgodba o Ikarju in osebna izkušnja. Na turneji je že od leta 2002, le eden od nastopajočih, bobnar, pa je v njej že od vsega začetka, kar pomeni, da v njej sodeluje že 15 let in je tako bil del vseh več kot pet tisoč uprizoritev po svetu. Foto: Arhiv Cirque du Soleil

Predstava v pravljični gozdni deželi je med drugim tudi poklon nomadskemu življenju, ki ga sami prav tako živite.
Tak način življenja vsekakor zahteva nekaj prilagoditev. Potujemo zelo hitro, v povprečju ostanemo v posameznem mestu en teden, s seboj pa lahko vzamemo le dva kovčka, težka 23 kilogramov, kar je vedno velik izziv.

Je pa zelo dragoceno potovati po Evropi in svetu ter ob tem spoznavati ljudi, odkrivati mesta … Spoznavanje sveta te odpira. Doma imaš svojo družino, na turnejah pa še tisto z delovnega mesta.

V nekaterih primerih je to združeno.
Nekateri potujejo s svojo družino, nekateri jo vsake toliko časa obiščejo. Odvisno je, za kakšen način življenja se odločijo.

Imamo dva tipa turnej. Tiste, na katerih so premiki veliko hitrejši, to pa je lahko za družinske člane prenaporen tempo, in gostovanja, kjer ostanemo na enem mestu dalj časa, to pa je tako tudi do družin veliko bolj prijazno.

Ekipa predstave Varekai je mednarodna. Kot pravi Julia Desmarais: "Dnevno se srečujemo z več kot 20 različnimi narodnostmi. V zaodrju slišiš španščino, francoščino, ruščino, angleščino …" | Foto: Vid Ponikvar Ekipa predstave Varekai je mednarodna. Kot pravi Julia Desmarais: "Dnevno se srečujemo z več kot 20 različnimi narodnostmi. V zaodrju slišiš španščino, francoščino, ruščino, angleščino …" Foto: Vid Ponikvar

Imate čas za mesta, v katerih gostujete?
Seveda, čeprav se rutine od posameznika do posameznika razlikujejo. Umetniki in umetnice imajo dva dneva na teden vedno prosta. To je standard, ki ga poskušamo spoštovati, saj je pomembno, da si opomorejo od preteklih predstav.

Je pa seveda odvisno, kako ta čas preživijo. Nekateri se odločijo za raziskovanje mesta, drugi si vzamejo ta dva dni le za počitek … Sama prosti čas rada posvetim umetnosti. Obiščem galerije in spremljam ulično umetnost.

Koliko časa na leto ste na turneji?
V povprečju 40 tednov na leto (smeh, op. p.).

To je res veliko.
Tehnologija na srečo pri tem, da si lahko v rednem stiku z domačimi, veliko pomaga. A družina je družina, ne glede na to, kje si, je vedno s tabo. Tako vsaj lahko rečem zase. Z očetom po telefonu govorim skoraj vsak dan, v rednem stiku poskušam biti tudi s svojim nečakom in nečakinjo.

Kako vas je to življenje spremenilo?
Postala sem zelo sproščena, ne obremenjujem se zaradi stvari, zaradi katerih bi se doma. Vsako mesto, v katero prideš, je nov začetek, nov življenjski slog. Živiš v sedanjosti in tako si lahko rečeš, da je pravzaprav vse dobro. Zanimivo je videti nova mesta in spremljati, na kako različne načine se lotevajo stvari.

Ni pa v življenju nič samoumevnega in tako je naše delo velik privilegij. Edinstveno je. Dnevno se srečujemo z več kot 20 različnimi narodnostmi. V zaodrju slišiš španščino, francoščino, ruščino, angleščino … Od vsakega, ki prihaja iz drugega kulturnega okolja, se kaj naučimo. To te kot osebnost oplaja, prav tako se tudi v okoliščinah zunaj lastnega okolja in v svojih odzivih ob tem lahko bolje spoznavaš. Zavedati se moraš, kje si, in biti pri tem odprt …

… in tako je vse mogoče? Kot to govori predstava Varekai?
Tako je. Vse nemogoče postane mogoče. Sama v to resnično verjamem. Mogoče sem ideološka, a tako je.

Kako jo je spremenilo nomadsko življenje? "Postala sem zelo sproščena, ne sekiram se za zaradi stvari, zaradi katerih bi se doma." | Foto: Vid Ponikvar Kako jo je spremenilo nomadsko življenje? "Postala sem zelo sproščena, ne sekiram se za zaradi stvari, zaradi katerih bi se doma." Foto: Vid Ponikvar

Verjetno je pomemben del življenja ekipe Cirque du Soleil tudi disciplina?
To je zelo individualno. Na turneji nas je skupno 100, od tega je 50 umetnikov in umetnic, vsak od njih pa jima drugačno rutino, dieto, način vadbe … Vsak od njih ve, kaj potrebuje, in Cirque du Soleil jim to zagotavlja. Za vso opremo, storitve in prehrano, ki jo potrebujejo, je poskrbljeno. Zato, da lahko tudi v okolju turneje napredujejo.

Za vsakogar imate poseben tretma?
Gre za prilagajanja. Ekipa, v kateri so umetniški direktor, trener in specialisti medicine, če je to potrebno, delajo z njimi vsak dan. A večina umetnikov, ki so začeli že zelo mladi, natanko ve, kakšen trening in koliko vaje ter hrane potrebujejo.

Na turneji imamo s sabo tudi svojo kuhinjo. Jedilnik je vedno raznolik in tako ponuja možnosti za nastopajoče, tehnike in druge sodelavce, ki imajo različne potrebe. Seveda pa ni lahko pripraviti obrokov, ki bi zadovoljili prav vse.

"Umetnikom in umetnicam zagotavljamo varno in prijetno okolje, kjer lahko ustvarjajo. Z njimi so vedno tudi trenerji, v bližini pa terapevti športne medicine." | Foto: Vid Ponikvar "Umetnikom in umetnicam zagotavljamo varno in prijetno okolje, kjer lahko ustvarjajo. Z njimi so vedno tudi trenerji, v bližini pa terapevti športne medicine." Foto: Vid Ponikvar

Središče imate v Kanadi, svoje pisarne pa tudi drugod po svetu.
Naše središče je v Montrealu, pisarne pa imamo tudi v Londonu in Las Vegasu, a temeljne aktivnosti se odvijajo v Kanadi. V izdelovalnici kostumov imamo opremo, s katero lahko raziskujemo in razvijamo elemente predstav. V sobi z blagom imamo na stotine in stotine tekstilij, ki jih lahko kostumograf uporabi. Imamo tudi oddelek za oblikovanje tekstilij, v katerem barvajo blago in izdelujejo vzorce. A to je samo del, ki je namenjen izdelovanju kostumov.

Za ustvarjanje novih produkcij in treniranje imamo studie, sobe za masko, pisarne … Umetnikom in umetnicam zagotavljamo varno in prijetno okolje, kjer lahko ustvarjajo. Z njimi so vedno tudi trenerji, v bližini pa terapevti športne medicine.

Ne spreglejte