Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2018,
20.14

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

gledališče Borštnikove nagrade

Nedelja, 28. 10. 2018, 20.14

5 let, 5 mesecev

Velika Borštnikova nagrada za najboljšo uprizoritev predstavi 6 Žige Divjaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Žiga Divjak | Veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev pretekle gledališke sezone prejme 6 v režiji Žige Divjaka in koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana.  | Foto Ana Kovač

Veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev pretekle gledališke sezone prejme 6 v režiji Žige Divjaka in koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana.

Foto: Ana Kovač

Veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev pretekle gledališke sezone prejme predstava 6 v režiji Žige Divjaka in koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana. Nagrada za najboljšo režijo pa gre v roke Nine Rajić Kranjac za predstavo Naš razred Prešernovega gledališča Kranj, Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan za življenjsko delo, letos prejme igralec Janez Škof, od leta 2003 član igralskega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.

"V komorni situaciji in s sugestivnim gledališkim jezikom predstava 6 hrabro razkrije anatomijo dehumanizirane sodobnosti in njenih iracionalnih družbenih predsodkov. Uprizoritev brezšivno združuje dokumentarno in fiktivno gradivo, ki ga avtorska ekipa vzpostavlja v dialogu kontrastov o strahu pred 'drugim', ob čemer dobi občinstvo srhljiv vpogled v tiho družbeno vojno, ki se odvija v srcu Evrope," je po ogledu desetih uprizoritev v tekmovalnem programu sklenila strokovna žirija 53. Festivala Borštnikovo srečanje (FBS).

"Izvedbeno disciplinirano in politično glasno zrcalijo licemerstvo vsega, kar kot družba mislimo, da smo, tega, kar zares smo, in tistega grozljivega, kar bi lahko postali. Z na videz enostavnim odrskim mehanizmom, izmikajoč plakatnosti in površnosti, uprizoritev angažirano prevprašuje postopek objektivizacije migrantov in beguncev ter osvetli tragično stanje družbe, v kateri strah, rasizem in ksenofobija skupnosti aktivirajo demone, katerih posledice bomo šele videli," še piše v obrazložitvi za veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev.

Žiga Divjak
Trendi "Čistilke so mi govorile, da jih je večina na pomirjevalih"

Odpiranje prostora tveganja

Posebno Borštnikovo nagrado so po presoji žirije za edinstveno performativno gesto so prisodili predstavi Skupaj v koprodukciji Pekinpaha, Vie Negativa in Centra urbane kulture Kino Šiška. "Performans Skupaj s svojo zasnovo in izvedbo zastavlja temeljna vprašanja vsakršne gledališke situacije in jih preverja v koncentriranem in intenzivnem odrskem bivanju. Leja Jurišić in Marko Mandić z vzpostavljanjem uprizoritvenega skupnega skozi postopek improvizacije v vsaki izvedbi posebej odpirata prostor performativnega tveganja, ki je dodatno izzvano s šesturnim trajanjem izvedbe," so izpostavili.

Suverena, drzna in celostna režija

Nagrado za najboljšo režijo prejme Nina Rajić Kranjac, saj se vsebinsko in strukturno kompleksne dramske epopeje Naš razred loti suvereno, drzno in celostno. "S prepletanjem in plastenjem različnih uprizoritvenih postopkov ustvarja svojstven odrski jezik, ki se lucidno posveča tako velikemu planu kot najmanjšemu detajlu," je menila žirija.

Nagrado za dramaturgijo prejme Matic Starina za predstavi Sen kresne noči v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana. Branko Hojnik prejme nagrado za scenografijo v Senu kresne noči, Branko Rožman pa za glasbo v predstavah Naš razred, Sen kresne in Visoška kronika.

Med štirimi prejemniki Borštnikove nagrade za igro je tudi Aljaž Jovanović v predstavi Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana. Na fotografiji iz predstave je tudi igralec Janez Škof, ki je letošnji prejemnik Borštnikovega prstana. | Foto: Peter Uhan /SNG Drama Med štirimi prejemniki Borštnikove nagrade za igro je tudi Aljaž Jovanović v predstavi Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana. Na fotografiji iz predstave je tudi igralec Janez Škof, ki je letošnji prejemnik Borštnikovega prstana. Foto: Peter Uhan /SNG Drama

Borštnikove nagrade za igro

Na slovesnosti ob koncu FBS v nedeljo v Mariboru bodo podelili tudi štiri Borštnikove nagrade za igro. Te prejmejo Uroš Kaurin in Vito Weis za vlogi v predstavi Heroj 2.0 - Predstava vseh predstav v koprodukciji KUD Moment in Zavoda EN-KNAP, Matej Puc za vlogo v predstavi Sen kresne noči v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega, Aljaž Jovanović za vlogo v predstavi Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana ter ves igralski kolektiv v predstavi Naš razred v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana. Nagrada za mlado igralko pa je namenjena Tamari Avguštin iz Visoške kronike.

Nagrada Društva kritikov in teatrologov Slovenije

Nagrado za najboljšo uprizoritev v pretekli sezoni tradicionalno podeli tudi Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. To je izbralo performans Skupaj Leje Jurišić in Marka Mandića v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisateljico Semiro Osmanagić in v koprodukciji društva Pekinpah, Vie Negative ter Centra urbane kulture Kino Šiška.

Preberite še: 

Janez Škof
Trendi Borštnikov prstan gre letos v roke igralca Janeza Škofa
Tomi Janežič
Trendi "Pri Don Juanu je spregledano dejstvo, da je tudi posiljevalec" #intervju
Ne spreglejte