SiolNET. Trendi Kultura
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Borštnikov prstan gre letos v roke igralca Janeza Škofa

0,32

termometer

Janez Škof
Foto: STA

Prestižno slovensko nagrado za igralske dosežke Borštnikov prstan letos za svoje delo prejme Janez Škof, so sporočili organizatorji 53. Festivala Borštnikovo srečanje. To osrednjo nagrado za igralsko ustvarjalnost v slovenskem prostoru bo prejel ob zaključku festivala, ki ga bo Maribor gostil od 15. do 28. oktobra.

Igralec Janez Škof je član ljubljanske Drame od leta 2003, pred tem je bil dolga leta član ansambla Slovenskega mladinskega gledališča. 

Vrhunski igralec, ob tem pa tudi harmonikar in pevec Škof je "karizmatičen igralec, ki s svojo neusahljivo energijo, z močno odrsko prezenco, s pretanjenim občutkom za ritem in seveda z nezmotljivim komičnim čutom zna hkrati začarati gledalce in za seboj potegniti tudi soigralce". "Zdi se, kakor da s svojo pojavnostjo ustvarja pogoje, ki omogočajo usklajeno, pogosto tudi razigrano ansambelsko igro," med drugim piše v utemeljitvi nagrade.

Nagrajenec Škof je bil v prvih izjavah za medije presenečen in je težko zbral besede. "Ne vem, kako so se drugi počutili, ko so izvedeli kaj takega. Najprej mi je postalo pred samim sabo in svojimi kolegi nerodno. Seveda pa sem zelo počaščen," je dejal.

Janez Škof Foto: Peter Uhan /SNG Drama

"Ko na odru gledamo Janeza Škofa, se zdi, kakor da igra z neverjetno lahkostjo, hkrati pa z energijo in prezenco napolnjuje ves prostor. Enkrat nas navdušuje z minimalizmom v izrazu, drugič z ludizmom, pa s presenetljivo komiko in drobnimi, preprostimi, a izvirnimi in neskončno duhovitimi domislicami. Njegova igra je skrajno domišljena in analitična, pa vendar se zdi, kot da prihaja iz notranjega impulza, izčiščenega instinkta. Res je, Janez Škof ima 'igro v krvi'. Zato ni presenetljivo, da je v svoji karieri zasnoval številne like, ki danes veljajo za antologijske in se jih po dvajsetih, tridesetih ali več letih še vedno živo spominjamo. Ob tem ohranja in nadgrajuje svežino svojega igralskega izraza - kot igralec je še zmeraj radoveden, iskateljski in igriv," je še navedeno v utemeljitvi, ki jo je pripravila Tea Rogelj.

Širše prepoznaven je Škof postal s svojimi vlogami v komičnih televizijskih serijah, med katerimi sta Teater Paradižnik in Naša mala klinika. Za svoje delo je prejel že več nagrad, zdaj še Borštnikov prstan.

Janez Škof Foto: Mediaspeed

Dobitnika Borštnikovega prstana, ki ga vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, je izbrala posebna žirija, ki jo sestavljajo lanska dobitnica Saša Pavček, novi umetniški direktor festivala Aleš Novak, dramaturg Blaž Lukan, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran in teatrologinja Barbara Orel.

Slavnostno odprtje festivala bo v petek 19. oktobra, ko se v galeriji Vetrinjskega dvora odpira razstava v spomin igralcu Jerneju Šugmanu, nato pa v dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor sledi otvoritvena predstava Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja in koprodukciji SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega ter Cankarjevega doma.

Festival Borštnikovo srečanje bo prenovljen in z razširjenimi vsebinami v 14 dneh ponudil nekaj manj kot 70 dogodkov. Jedro festivala ostaja izbor gledaliških predstav slovenskih producentov, ki se potegujejo za festivalske nagrade. Letošnji izbor, ki šteje deset naslovov, je opravila Zala Dobovšek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 246
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin