Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
15.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mladinska knjiga

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 15.18

7 let, 12 mesecev

Večinski paket delnic Mladinske knjige danes ni našel kupca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mladinska knjiga Založba tudi danes ni dobila novega lastnika.

Na že drugo dražbo ni pristopil noben dražitelj, so sporočili iz prodajnega konzorcija bank upnic Nove Ljubljanske banke, Abanke Vipa in Hypo banke. K dražbi tako ni pristopila založba Učila International, ki se jo je v zadnjem času omenjalo kot možnega kupca.

Pred sedežem Zveze ekonomistov Slovenije na Dunajski cesti, kjer naj bi potekala dražba, se je sicer že pol ure pred njenim napovedanim začetkom začel Protestival. Organizatorji Protestivala za slovensko knjigo so namreč želeli opozoriti, da je založba Učila International v primerjavi z založbo Mladinska knjiga malo podjetje in je tako morda "zgolj 'slamnati' kupec".

Kot so zapisali v vabilu, pri prodaji MKZ ne gre le za 1200 zaposlenih v podjetju, temveč za obstoj in preživetje slovenske knjige, s tem pa za preživetje jezika in kulture v zaostrenih, neprijaznih razmerah svetovnega globalizma, finančnega fašizma in tehnološke revolucije.

Težave zaradi stečaja največjega lstnika Zvon Dva Holdinga Težave MKZ so se sicer začele po lanskem stečaju holdinga Zvon Dva Holdinga. Od tedaj ima konzorcij bank upnic v lasti 69-odstotni delež MKZ. Kot poudarjajo pri Mladinski knjigi, se MKZ ne prodaja zaradi slabega poslovanja, marveč zaradi stečaja njenega največjega lastnika.

V igri za odkup deleža MKZ je bilo od začetka lanskega leta nekaj interesentov, letos pa se je kot prvi resnejši ponudnik pojavil Kompas MTS. Spomladi je podal nezavezujočo ponudbo za odkup deleža MKZ v višini 13,6 milijona evrov, a se na koncu ni odločil za nakup.

Prodajni konzorcij bank je nato v juliju razpisal prvo licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče. Izklicna cena današnje dražbe celotnega paketa delnic je bila dobrih 11 milijonov evrov.

V MKZ in Cankarjevi založbi sicer letno izdajo 500 novih knjižnih naslovov in več kot 100 ponatisov, letos pa so odprli tudi svojo e-knjigarno, v kateri ponujajo 216 e-knjig. V Sloveniji ima 48 knjigarn in osem veleprodajnih centrov.

Ne spreglejte