Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
11.41

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Mladinska knjiga

Sreda, 20. 2. 2019, 11.41

5 let, 2 meseca

Varufakis – akademik, minister, žvižgač

Oglasno sporočilo

"Kje so razlogi za polom našega sistema in socialne ekonomije? Ali je konec sanj o združeni, de­mokratični in svobodni Evropi?" se sprašuje Janis Varufakis v svoji novi mednarodni uspešnici Je tu kakšen odrasel?

Janis Varufakis, univerzitetni profesor, bivši finančni minister, kritični intelektualec | Foto: Janis Varufakis, univerzitetni profesor, bivši finančni minister, kritični intelektualec

Od profesorja do ministra

Janis Varufakis (1961) je univerzitetni profesor ekonomije, sicer pa javni intelektualec v najžlahtnejšem pomenu besede. V politiko je vstopil kot intelektualec in strokovnjak, predvsem pa kot kritik dotedanje vlade. Finančni minister je bil natanko 162 dni. Pogajanja z EU trojko mu niso uspela in je po njih odstopil.

V labirintu dolžniške ječe

Knjiga Je tu kakšen odrasel? je poleg vpogleda v grški finančni polom tudi obvezno branje o veliki krizi, ki je po letu 2008 zajela svet. Čeprav so zgodbe v knjigi, ki se bere skoraj kot kriminalka, zelo osebne in poimenske, je besedilo hkrati tudi enkratna analiza obstoječih struktur establišmenta, ki deluje po načelu moči in denarja.

Avtor pronicljivo opisuje povezanost politike z bančnim svetom ter razgalja neusmiljenost oblastnih struktur. Analizira, kako so se v krizi razvili pogoji za vzpon desničarske politike, razmaha fašizma, ksenofobije, analizira brexit in Trumpov vzpon. Po njegovem mnenju je bila finančna kriza iz leta 2008 posledica sesutja svetovnih mrež moči, ki krojijo naša življenja. Pripoveduje tudi o nasilnem odzivu omrežij na njegovo trmasto nepripravljenost, da bi se podredil interesom omrežij moči ─ in za nagrado verjetno pridobil privilegirano mesto med njimi.

Najnovejša mednarodna uspešnica Janisa Varufakisa: Je tu kakšen odrasel? | Foto: Najnovejša mednarodna uspešnica Janisa Varufakisa: Je tu kakšen odrasel?

Nevarno razkrivanje omrežij moči

Varufakis opisuje, kako kočljivo, celo nevarno je lahko outsidersko vedenje. V času pogajanj zaradi grškega dolga je bil med drugim tudi v ZDA, kjer se je sestal z bivšim in tedanjim finančnim ministrom ZDA. Takole pripoveduje: "Po sestanku na finančnem ministrstvu me je uradnik, ki me je pospremil k izhodu, presenetil s prijateljskim opozorilom: 'Minister, opozoriti vas moram, da boste v roku enega tedna žrtev diskreditacijske kampanje, ki jo bodo vodili iz Bruslja.' Kar ni bilo presenečenje, saj insiderji agresivno reagirajo na vsakogar, ki bi si drznil outsiderjem omogočiti vpogled v njihove črne skrinjice. Omrežja postanejo še bolj avtoritarna, bolj zaprta in bolj fragmentirana. Vedno bolj zaskrbljena bodo glede lastne 'varnosti' in monopola nad informacijami, manj zaupljiva do običajnih ljudi."

Tako je tudi bilo. Avtor v naslednjih poglavjih knjige Je tu kakšen odrasel? pripoveduje o nasilnem in maščevalnem odzivu omrežij na njegovo trmasto nepripravljenost, da bi se podredil interesom omrežij moči in verjetno pridobil privilegirano mesto v eni od njihovih črnih skrinjic – insiderskih skrivnosti.

Tukaj se podpišite!

"Na koncu se je vse končalo pri čački na papirju – ali se bom pripravljen podpisati pod sporazum za nov sveženj pomoči, ki bi Grčijo potisnil še globlje v labirint dolžniške ječe," piše Varufakis. "Moj podpis je bil tako zelo pomemben zato, ker tisti, ki z Mednarodnim denarnim skladom ali Evropsko unijo podpiše sporazum o posojilu, ni predsednik ali predsednik vlade države, ki se je znašla v težavah. Ta strupeni privilegij pripada nesrečnemu finančnemu ministru. Zato je bilo za grške upnike ključno, da si me ukrojijo po lastnih željah, da me pridobijo v svoje vrste, ali če to ne bi bilo mogoče, da me zdrobijo in nadomestijo s poslušnejšim naslednikom."

Če bi Varufakis podpisal, bi outsider postal insider – deležen bi bil kopice pohval in slavospevov. Sam pravi, da se nanj nikoli ne bi usul plaz prostaških pridevnikov, ki so mu ga namenili mediji in ki se je kot na ukaz sprožil nekaj več kot teden dni po obisku v Washingtonu ("natančno tako, kot me je opozoril ameriški uradnik").

Čeprav ima vsebina knjige Je tu kakšen odrasel? čvrsto podlago v zapiskih, posnetkih, uradnih zapisih, se bere skorajda kot kriminalka: slog pisanja je odličen in tudi prigode, ki jih avtor opisuje, niso daleč od tega. Kako se je vrtelo zunanje kolo zgodovine, vemo.

V slovenščino sta prevedeni še dve Varufakisovi uspešnici Globalni minotaver – Amerika, Evropa in prihodnost svetovnega gospodarstva in Ta svet je lahko boljši – Kako sem hčeri razložil gospodarstvo.

Mladinska knjiga | Foto:

 

Je tu kakšen odrasel?

Globalni minotaver

Ta svet je lahko boljši

Naročnik oglasnega sporočila je Mladinska knjiga d.o.o.

Ne spreglejte