Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 4. 2018,
9.52

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Natisni članek

kriminalni roman obisk pisatelj Jo Nesbo

Sobota, 28. 4. 2018, 9.52

5 let, 12 mesecev

V Slovenijo prihaja sloviti pisec skandinavskih kriminalk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Jo Nesbo | Foto Reuters

Foto: Reuters

V okviru svetovne turneje in ob izidu romana Macbeth, priredbe Shakespearove istoimenske tragedije, bo Slovenijo 11. maja obiskal norveški pisec kriminalk Jo Nesbo. Eden od najbolj prepoznavnih piscev skandinavske kriminalke se bo po besedah predstavnikov založbe Didakta ustavil v knjigarni Konzorcij, na Škrabčevi domačiji v Hrovači pri Ribnici in v Cankarjevem domu.

Kot je razvidno iz programa dvodnevnega obiska enega najboljših piscev kriminalk na svetu, bo Jo Nesbo v petek, 11. maja, najprej sodeloval na novinarski konferenci v knjigarni Konzorcij v Ljubljani, nato se bo ob 19. uri ustavil na Škrabčevi domačiji v Hrovači pri Ribnici. Naslednji dan ob 19. uri mu bo mogoče prisluhniti še v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer bo tudi podpisoval knjige.

Pisateljev obisk bo namenjen promociji romana Macbeth

Norveški pisatelj se bo v Sloveniji ustavil ob izidu romana Macbeth. Zgodba spremlja inšpektorja Macbetha, ki mora s svojo ekipo počistiti razdejanje, ko se racija med preprodajalci droge sprevrže v krvav pokol. Njegov uspeh je nagrajen in na lepem ima vse: moč, denar, spoštovanje. A Macbeth, ki ga preganjajo prividi in paranoja, se začne sesuvati.

Nesbo (1960) je sicer znan predvsem po romanih z glavnim junakom detektivom Harryjem Holeom, ki so uspeh dosegli tako na Norveškem kot tudi drugod po svetu.

Zbirko sestavljajo romani Taščica, Brezskrbno, Pentagram, Odrešenik, Snežak, Leopard, Fantom, Policija, Netopir, Ščurki in Žeja. Njegove knjige so prevedene v 40 jezikov, pogostokrat nagrajene ter redno na lestvicah najbolje prodajanih knjig.

Nesbojeva uspešnica zaživela tudi na velikem platnu

Taščica je bila ob izidu leta 2000 razglašena za najboljši norveški kriminalni roman vseh časov, Snežak pa je prejel nagrado za roman leta 2007. Po tej Nesbojevi uspešnici je bil lani posnet tudi istoimenski triler v režiji Tomasa Alfredsona. V Harryja Hola se je prelevil Michael Fassbender, ki je poskušal priti na sled domnevnemu serijskemu morilcu.

Pri založbi Didakta so zapisali, da razlog za avtorjev mednarodni uspeh vsaj deloma tiči v izvirnosti in skrajni realističnosti glavnega junaka, detektiva Harryja Hola.

"Harry je že po izidu prve knjige postal kulten lik, pristen antijunak nemogočega karakterja, a hkrati tako simpatičen," so poudarili in dodali, da je eden najboljših detektivov, a kot dolgoletni alkoholik in nasprotnik vsakršne avtoritete hkrati tudi najslabši javni uslužbenec.

Ne spreglejte