Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
15.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Center poezije Tomaža Šalamuna poezija Tomaž Šalamun

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 15.34

6 let, 6 mesecev

V Ljubljani bodo v spomin na Tomaža Šalamuna odprli nov center za poezijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Foto: Matej Leskovšek

Dve leti po smrti pesnika Tomaža Šalamuna bo v Ljubljani zaživel po njem imenovan center za poezijo.

Nov kulturni in študijski ljubljanski prostor, namenjen vsem ljubiteljem poezije, bodo v prostorih Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) na Cankarjevi cesti v Ljubljani odprli prihodnji torek, 27. decembra. V Centru za poezijo Tomaža Šalamuna, kjer bodo prirejali predstavitve, pogovore in druge dogodke, bo na ogled tudi pesnikova knjižna zbirka, ki jo je javnosti v uporabo zaupala njegova partnerica, slikarka Metka Krašovec, njen skrbnik pa bo pisatelji in urednik Aleš Šteger.

Zbirko sestavljajo knjige poezije, literarne teorije in leposlovja, v njej pa je tudi precej izvirnih knjig uglednih tujih avtorjev s posvetili. V njej so tudi vse Šalamunove avtorske knjige in prevodi njegove poezije v 20 tujih jezikov ter revije, v katerih so objavljene njegove pesmi.

V novem centru, posvečenem poeziji, ki so ga oblikovali po načrtih Dekleva-Gregorčič arhitektov, bodo delovali knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor. Tam bo tudi Šalamunova knjižna zbirka, v kateri so pesniške knjige, dela iz literarne teorije in leposlovje, pa tudi pesnikove avtorske knjige in prevodi njegovih del v 20 tujih jezikih. | Foto: Matej Leskovšek V novem centru, posvečenem poeziji, ki so ga oblikovali po načrtih Dekleva-Gregorčič arhitektov, bodo delovali knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor. Tam bo tudi Šalamunova knjižna zbirka, v kateri so pesniške knjige, dela iz literarne teorije in leposlovje, pa tudi pesnikove avtorske knjige in prevodi njegovih del v 20 tujih jezikih. Foto: Matej Leskovšek

Pesniški center lokalnega in mednarodnega pomena

V novem centru, posvečenem poeziji, ki so ga oblikovali po načrtih Dekleva-Gregorčič arhitektov, bodo delovali knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor.

V JSKD upajo, da bo ta s pomočjo sodelovanja z Društvom slovenskih pisateljev, Zvezo kulturnih društev Slovenije, številnimi založbami ter pesniškimi iniciativami doma in po svetu postal pesniški center lokalnega in mednarodnega pomena.

Na kratko: delo pesnika Tomaža Šalamuna

Tomaž Šalamun (1941-2014) je bil eden najboljših in najplodnejših slovenskih pesnikov. Svoj prihod na pesniško prizorišče je zaznamoval s pesniško zbirko Poker leta 1966.

Bil je osrednji literarni predstavnik slovenske neoavantgarde, zlasti konceptualizma. Sodeloval je pri različnih umetniških projektih ter v skupini literarnih in likovnih umetnikov OHO. V skoraj pol stoletja delovanja je izdal blizu 50 pesniških zbirk, njegova dela pa so dostopna tudi v številnih prevodih in antologijah.

Ne spreglejte