SiolNET. Trendi Kultura
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljani bodo v spomin na Tomaža Šalamuna odprli nov center za poezijo

0,15

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Dve leti po smrti pesnika Tomaža Šalamuna bo v Ljubljani zaživel po njem imenovan center za poezijo.

Nov kulturni in študijski ljubljanski prostor, namenjen vsem ljubiteljem poezije, bodo v prostorih Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) na Cankarjevi cesti v Ljubljani odprli prihodnji torek, 27. decembra. V Centru za poezijo Tomaža Šalamuna, kjer bodo prirejali predstavitve, pogovore in druge dogodke, bo na ogled tudi pesnikova knjižna zbirka, ki jo je javnosti v uporabo zaupala njegova partnerica, slikarka Metka Krašovec, njen skrbnik pa bo pisatelji in urednik Aleš Šteger.

Zbirko sestavljajo knjige poezije, literarne teorije in leposlovja, v njej pa je tudi precej izvirnih knjig uglednih tujih avtorjev s posvetili. V njej so tudi vse Šalamunove avtorske knjige in prevodi njegove poezije v 20 tujih jezikov ter revije, v katerih so objavljene njegove pesmi.

V novem centru, posvečenem poeziji, ki so ga oblikovali po načrtih Dekleva-Gregorčič arhitektov, bodo delovali knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor. Tam bo tudi Šalamunova knjižna zbirka, v kateri so pesniške knjige, dela iz literarne teorije in leposlovje, pa tudi pesnikove avtorske knjige in prevodi njegovih del v 20 tujih jezikih. | Foto: Matej Leskovšek V novem centru, posvečenem poeziji, ki so ga oblikovali po načrtih Dekleva-Gregorčič arhitektov, bodo delovali knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor. Tam bo tudi Šalamunova knjižna zbirka, v kateri so pesniške knjige, dela iz literarne teorije in leposlovje, pa tudi pesnikove avtorske knjige in prevodi njegovih del v 20 tujih jezikih. Foto: Matej Leskovšek

Pesniški center lokalnega in mednarodnega pomena

V novem centru, posvečenem poeziji, ki so ga oblikovali po načrtih Dekleva-Gregorčič arhitektov, bodo delovali knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor.

V JSKD upajo, da bo ta s pomočjo sodelovanja z Društvom slovenskih pisateljev, Zvezo kulturnih društev Slovenije, številnimi založbami ter pesniškimi iniciativami doma in po svetu postal pesniški center lokalnega in mednarodnega pomena.

Na kratko: delo pesnika Tomaža Šalamuna

Tomaž Šalamun (1941-2014) je bil eden najboljših in najplodnejših slovenskih pesnikov. Svoj prihod na pesniško prizorišče je zaznamoval s pesniško zbirko Poker leta 1966.

Bil je osrednji literarni predstavnik slovenske neoavantgarde, zlasti konceptualizma. Sodeloval je pri različnih umetniških projektih ter v skupini literarnih in likovnih umetnikov OHO. V skoraj pol stoletja delovanja je izdal blizu 50 pesniških zbirk, njegova dela pa so dostopna tudi v številnih prevodih in antologijah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin