Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
2. 4. 2016,
7.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

ulična umetnost

Sobota, 2. 4. 2016, 7.16

6 let, 7 mesecev

V Kranju vendarle potrjen pristen Banksy

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Naša včerajšnja prvoaprilska šala o Banksyjevih grafitih na ulicah Kranja je kljub vsemu vsebovala tudi zrno resnice. Banksy v kratkem resda prihaja na Gorenjsko, vendar v drugačni obliki.

V Galeriji kranjske Layerjeve hiše bodo namreč med 31. majem in 28. septembrom na ogled postavljena njegova originalna dela. Razstavo družbenokritičnega uličnega umetnika bo nadgrajeval tudi pester spremljevalni program, usmerjen k pretresanju in vpletanju domače scene ulične umetnostni in grafitiranja. Manjkali pa ne bodo niti gostje iz tujine.

O namigu za spoznavanje nekaterih poti grafitov pri nas in ciljev Layerjeve hiše za to poletje pa so zapisali takole:

"V letu 2011 ustanovljena Layerjeva hiša, poimenovana po poznobaročnem slikarju Leopoldu Layerju, ponosno oživlja delo tega nekonvencionalnega slikarja. Po mestni legendi naj bi namreč Layer v času Napoleonovih Ilirskih provinc, ko se je povpraševanje po slikarskih naročilih zmanjšalo, ponarejal bankovce ter bil zaradi tega poslan v mestno ječo. V prihajajočem poletju pa Layerjeva hiša ne želi samo vkleniti uličnega zlikovca po imenu Banksy, temveč postati tudi regionalno središče urbane ulične ustvarjalnosti."

Ulični anonimni umetniški zvezdnik

Britanski poulični umetnik Banksy je bil označen že za marsikaj. "Nekateri tega gverilskega grafitarja kujejo v zvezde, saj so ga kronali za 'kralja urbane umetnosti', oklicali so ga tudi za 'sodobnega urbanega Zorrota'. Spet drugi ga imajo za mazaškega vandala, prodano dušo ali subkulturnega izdajalca," so ob napovedi razstave zapisali v kranjski hiši umetnosti.

Kot še nadaljujejo, je vsem skupno eno. Zaradi slovesa, ki ga Banksy uživa, so ga pričeli iskati prav vsi od policije, zbirateljev umetnosti do oboževalcev in stenskih preganjalcev.

Kranjsko razstavo Baksyjevih del z naslovom Banksy, thank you for the flowers bo spremljali tudi pester program, ki bo osvetljeval in vpletal domačo sceno ulične umetnostni ter grafitarstva. Manjkali ne bodo niti tuji gostje. (foto: Arhiv Layerjeva hiša) | Foto: Kranjsko razstavo Baksyjevih del z naslovom Banksy, thank you for the flowers bo spremljali tudi pester program, ki bo osvetljeval in vpletal domačo sceno ulične umetnostni ter grafitarstva. Manjkali ne bodo niti tuji gostje. (foto: Arhiv Layerjeva hiša)

Iz Bristola v svet

Pot kontroverznega šablonarja se je začela v rodnem Bristolu. S svojimi kritičnimi političnimi komentarji na ulicah, izvedenimi na vizualno všečen način, je hitro zaslovel na medmrežju, zanimiv pa je postal tudi za umetnostni trg.

In čeprav "danes njegova platna visijo med marsikatero petično umetniško zbirko, se Banksy še vedno podaja na kraj svojih prvotnih 'zločinov' – na ulico," še pravijo v Layerjevi hiši.

Britanski poulični umetnik Banksy je bil označen že za marsikaj. Od kralja urbane umetnosti, sodobnega urbanega Zorrota do  mazaškega vandala, prodano dušo ali subkulturnega izdajalca. (foto: Arhiv Layerjeva hiša) | Foto: Britanski poulični umetnik Banksy je bil označen že za marsikaj. Od kralja urbane umetnosti, sodobnega urbanega Zorrota do mazaškega vandala, prodano dušo ali subkulturnega izdajalca. (foto: Arhiv Layerjeva hiša)

Hvala za rože

Razstavo Banksyjevih del z naslovom Banksy, thank you for the flowers (v prevodu: Banksy, hvala za rože) kulturna hiša umešča v svoj štirimesečni kulturni program Layer, hvala za rože.

Tematska izhodišča in sporočila umetnikovih del bodo v Kranju v spremljevalnem programu razstave vpeli v filmske večere, glasbene in ustvarjalne festivale, urbane intervencije ter redne vodene oglede po razstavi in druge aktivnostih, namenjene šolskim skupinam, domačinom in turistom.

Banksyjeva politična kritična dela, izvedena na vizualno všečen način, so med ljudmi hitro zaslovela, avtor pa je zanimiv tudi za umetnostni trg.  (foto: Arhiv Layerjeva hiša)
 | Foto: Banksyjeva politična kritična dela, izvedena na vizualno všečen način, so med ljudmi hitro zaslovela, avtor pa je zanimiv tudi za umetnostni trg. (foto: Arhiv Layerjeva hiša)

Ne spreglejte