Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 5. 2023,
7.45

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Poljanska dolina Tavčarjevo leto

Nedelja, 28. 5. 2023, 7.45

11 mesecev

V Gorenji vasi osrednja slavnostna akademija Tavčarjevega leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Ivan Tavčar | Letos mineva sto let od smrti Ivana Tavčarja. | Foto STA

Letos mineva sto let od smrti Ivana Tavčarja.

Foto: STA

Ob stoletnici smrti pisatelja Ivana Tavčarja bo v Gorenji vasi potekala slavnostna akademija, ki bo eden od vrhuncev praznovanja Tavčarjevega leta. Akademija z naslovom Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo bo posvečena predstavitvi Tavčarjevega življenja in dela ter razmišljanju o pomenu njegovega zgleda za današnjo družbo.

Ivan Tavčar je bil odvetnik, družbeni delavec, politik, vizionar in literarni ustvarjalec, ki je s širino svoje osebnosti ter strastjo do dela v slovenski kulturi pustil trajen pečat, neizbrisen tudi sto let po njegovi smrti. Zato bo slavnostna akademija, kot so sporočili organizatorji, Tavčarjevo vsestransko zapuščino razkrila z več plati.

Osrednji govornik bo Tavčarjev stanovski kolega, odvetnik in član programskega odbora Tavčarjevega leta Peter Čeferin, sam Tavčar pa bo goste nagovoril skozi svoja literarna dela v interpretaciji članov Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane, ki bodo pod vodstvom Andreja Šubica odigrali odlomke iz del Raubarski cesar, Ljubezen nam je vsem v pogubo, Cvetje v jeseni, Medrug Polanci in Visoška kronika.

Trendi Cvetje v jeseni prihaja kot muzikal

Poljanska dolina v letošnjem letu zaznamuje 100. obletnico smrti znamenitega rojaka, avtorja ikoničnih zgodb iz življenja Poljanske doline, vodilnega ustvarjalca slovenskega realizma in enega največjih slovenskih pripovednikov nasploh.

Kot človeku širokega duha, številnih sposobnosti in naprednih idej, ki se je kot deželni in državni poslanec na Dunaju ter ljubljanski župan povzpel tudi v vrh takratnega javnega življenja, se mu v Poljanski dolini in v Ljubljani poklanjajo z bogatim programom prireditev, ki se vrstijo vse leto.

Z današnjo slavnostno akademijo pa bodo v Poljanski dolini zaznamovali tudi stoletnico Sokolskega doma, v katerem bo prireditev potekala. Prejšnji teden je namreč minilo sto let, odkar so v Gorenji vasi na binkoštno nedeljo slovesno predali namenu novozgrajeni Sokolski dom.

Novice Na Visokem ukradli kip Ivana Tavčarja
Trendi Občina bo letos odprla vrata Tavčarjevega dvorca na Visokem

 

Ne spreglejte