SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V florentinski galeriji Uffizi razstava Obrat – skrita plat zbirke

1

termometer

V galeriji Uffizi v Firencah so na ogled postavili razstavo z naslovom Obrat - skrita plat zbirke. Okoli 40 umetniških del razkriva zgodbe, ki so očem javnosti običajno skrite.

Predstavljena dela po besedah kuratorke razstave Giovanne Giusti radovednega obiskovalca seznanjajo tudi s tisto platjo umetnin, ki je običajno rezervirana le za poznavalce. Slike, kipi in izbrani kosi pohištva izjemne kakovosti so postavljeni tako, da je vidna tudi hrbtna stran. Na njej pa je pogosto najti številke ali kakšne zapise, ki povedo marsikaj o tem, kako je umetnina postala del galerijske zbirke.

Tako je na primer mogoče videti prizor Oznanjenja iz 15. stoletja, ki je naslikan na zadnjo stran lesenih tabel s portretoma zakoncev Baroncelli. Na triptihu Froment, na katerem so naslikani prizori iz Kristusovega življenja, pa je v primeru zaprtih kril mogoče videti Marijo z Jezusom skupaj z naročniki triptiha.

Razstava spada v serijo z naslovom Še nikoli videno, v sklopu katere v galeriji vsak december predstavijo manj znane umetnine iz lastne zbirke. Pripravili so jo Prijatelji galerije Uffizi. Razstava bo odprta do 2. februarja, je mogoče izvedeti na spletni strani galerije.

"To je čudovit način, kako skleniti leto za Prijatelje galerije Uffizi," je dejala predsednica društva Maria Vittoria Rimbotti in dodala, da z razstavo mestu predstavljajo nekatere zaklade, ki jih hrani galerija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin