Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
9.05

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miha Turšič

Torek, 22. 12. 2015, 9.05

4 leta, 9 mesecev

Turšič še čaka na razplet glede prihodnosti Ksevta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za danes je bilo napovedano, da bo država kot soustanoviteljica vstopila v delovanje Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt).

Soustanovitelj Ksevta Miha Turšič pričakuje, da se bodo zadeve v kratkem razpletle. Dopoldne je predviden sestanek pri državnem sekretarju v kabinetu predsednika vlade Tadeju Slapniku.

Vlada predlagala ustanovitev slovenske vesoljske agencije Med razpravo odbora DZ za kulturo 14. oktobra je vlada kot rešitev za obstoj Ksevta v prihodnje predlagala ustanovitev slovenske vesoljske agencije v sklopu gospodarskega ministrstva. Turšič je tedaj izrazil zadovoljstvo nad predlogom.

Od takratne seje se po Turšičevih besedah dogajalo marsikaj: "Komunikacija je potekala z marsikom, marsikdo je kaj počel, eni so zadevo naprej rušili, drugi so se jo trudili sestavljati. Ukvarjamo se s slovensko vesoljsko agencijo, dobili smo se z deležniki s področij tehnologije in znanosti. Mi smo se s tem ukvarjali, država se je s tem ukvarjala. Neke rešitve in predlogi vem, da so. Kaj točno bo, bomo pa videli," je za STA povedal Turšič.

Sodelovanje gospodarskega, kulturnega in izobraževalnega ministrstva Slovenska vesoljska agencija naj bi koordinirala delovanje treh ministrstev, na katera sega Ksevt - za gospodarstvo, za kulturo in za izobraževanje - in bi v sklopu tehnične pisarne prevzela delovanje javnega zavoda.

Kot je Slapnik pojasnil na oktobrski seji, bi s tem država posredno prevzela soustanoviteljstvo Ksevt, omogočila stabilno financiranje plač zaposlenih in osnovna sredstva za njegovo delovanje.

Turšič na situacijo KSevta opozarjal z gladovno stavko Turšič je na situacijo Ksevta in druge težave na področju kulture opozoril z gladovno stavko, ki jo je začel 30. septembra. Tedaj je dejal, da v Ksevtu zaradi pomanjkanja sredstev ne uspejo realizirati že dogovorjenih projektov ali izvajati programa. Odstopila je tudi ekipa, ki se je ukvarjala z izobraževanjem. Zahteval je, da se Ksevt preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo.

Gladovno stavko je sklenil 16. oktobra, po tem, ko je prejel mnenje direktorata za javno računovodstvo, da je bila uporaba javnih sredstev v Ksevtu upravičena in transparentna. Z ministrstva za kulturo so tedaj sporočili, da njegova interpretacija mnenja ni bila točna.

Ne spreglejte