Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2015,
19.41

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miha Turšič gladovna stavka ministrstvo za kulturo Jurij Krpan

Četrtek, 15. 10. 2015, 19.41

4 leta, 8 mesecev

Turšič: Nismo še tam. Zato gladovno stavkam naprej!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Soustanovitelj KSEVT Miha Turšič nadaljuje gladovno stavko v Moderni galeriji, saj ob predlogu reševanja KSEVT, ki ga podpira, še dve njegovi zahtevi ostajata neizpolnjeni.

Predsednik programskega sveta KSEVT in umetniški direktor Galerija Kapelica Jurij Krpan je na današnji novinarski konferenci opozoril, da na včerajšnji seji v Državnem zboru, na kateri so razpravljali o prihodnosti zavoda KSEVT, ni bil sprejet noben sklep. Podani so bili predlogi, vendar pa za reševanje zavoda uradno še ni bila dana nobena zaveza.

Vlada je predlagala ustanovitev slovenske vesoljske agencije Včeraj so o možnostih za obstoj KSEVT razpravljali na izredni seji odbora za kulturi v Državnem svetu, pozneje popoldne še v Državnem zboru. Vlada je tako predlagala ustanovitev slovenske vesoljske agencije v sklopu gospodarskega ministrstva.

Slovenska vesoljska agencija bo koordinirala delovanje treh ministrstev, na katera sega KSEVT – za gospodarstvo, za kulturo in za izobraževanje – in bo v sklopu tehnične pisarne prevzela delovanje javnega zavoda. S tem bo država posredno prevzela soustanoviteljstvo KSEVT, omogočila stabilno financiranje plač zaposlenih in osnovna sredstva za njegovo delovanje, je predlog predstavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik. Po njegovih besedah bi država kot soustanoviteljica vstopila 22. decembra letos.

Na seji ni bil sprejet noben sklep Vendar pa na koncu seje kljub vsemu niso sprejeli nobene zaveze. Kot je dejal Krpan, je prisotne ob koncu seje presenetilo, da se je predsednik odbora za kulturo DZ Dragan Matić odrekel predlogu, da bi o predlagani rešitvi KSEVT, ki jo je predstavil Slapnik, sprejeli sklep: "Mogoča rešitev je lahko zgolj razmišljanje na glas, dana ni bila nobena zaveza."

S tem bi bili, kot pravi Turšič, zagotovljeni vsaj primarni pogoji za delovanje KSEVT – da se vzpostavi ekipa in določijo sredstva, s katerimi bi lahko izvajali dolgoročne aktivnosti.

Cerar ponudil pomoč vlade pri reševanju nastalih razmer Včeraj je v Moderni galeriji Turšiča obiskal tudi Miro Cerar. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Turšič, je premier prepoznal pomen KSEVT in ponudil pomoč vlade pri reševanju razmer, nastalih zaradi pomanjkljivega financiranja. Segla sta si v roke in premier mu je obljubil, da bo omenjeni predlog izpeljal.

Turšič prav tej gesti verjame bolj kot kakšnemu predpisu ali sklepu. Z birokratskimi postopki ima namreč slabe izkušnje.

Poziv k odstopu ministrice Ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar je na tej seji v Državnem zboru Jani Möderndorfer pozval, naj razmisli o odstopu. K temu jo je nepovezani poslanec pozval, ker je, kot je dejal, v nastalem položaju ugotovil, da ministrica KSEVT ne želi v okviru resorja, ki ga vodi.

Na sejah so govorili predvsem o eni od treh Turšičevih zahtev Na včerajšnji seji, kot so poudarili še na današnji novinarski konferenci, o Turšičevi zahtevi po odstopu vodje direktorata za ustvarjalnost Biserke Močnik ni bilo veliko govora. Glede tega se je oglasil zgolj direktor CUK Kino Šiška Simon Kardum, ki je menil, da je zadeva "elegantno rešljiva: ministrica je pristojna, da to stori". Veliko pa ni bilo govora niti o tretji zahtevi stavkajočega, in sicer o zvišanju deleža državnega proračuna za kulturo na dva odstotka, za kar naj bi si sicer vsi prizadevali, tudi ministrica za kulturo in premier.

Dokumenti, ki kriminalizirajo nekdanjega direktorja KSEVT, naj bodo javno objavljeni Ministrico Bizjak Mlakarjevo je Kardum včeraj še pozval, naj na spletni strani predstavi prioritete, "za katere še vedno ne vedo, katere so", ter koliko sredstev jim bo namenjenih. Zahteval je tudi, da se javno objavi dokumentacijo, ki kriminalizira delovanje KSEVT in Turšiča.

"Situacija je groteskna Na svojem blogu pa je Turšič dogajanje komentiral tudi s temi besedami: "V tem trenutku je situacija groteskna. Ministrstvo za kulturo, ki je ustvarilo to radikalno situacijo, se kaže kot absolutni zmagovalec. Nihče jim nič ne more glede nekompetentnih uradnikov, Ksevta so se skoraj odrešili in hkrati dobili odlična izhodišča za večanje proračuna za kulturo, ki ga bo ministrica (kot je večkrat poudarila danes) razdelila med dediščino, ki je po njenem strokovnem mnenju najbolj podhranjen del kulturnega ministrstva. Narobe svet. Nismo še tam. Zato gladovno stavkam naprej!"

Več sto podpornikov Turšičeve gladovne stavke Tudi danes se je v Moderni galeriji zbralo okoli sto Turšičevih podpornikov, pisma podpore in zaskrbljenosti pa prihajajo tudi iz tujine.

Ne spreglejte