Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
16. 10. 2015,
14.28

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miha Turšič gladovna stavka

Petek, 16. 10. 2015, 14.28

4 leta, 9 mesecev

Miha Turšič je končal gladovno stavko

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Miha Turšič danes po 17 dneh končuje gladovno stavko.

Potem ko je Miha Turšič javnost obvestil, da končuje gladovno stavko, je svojo odločitev sporočil še na današnji novinarski konferenci. "Teh 17 dni ni bilo lahkih, čeprav vseeno nekoliko lažjih, kot sem pričakoval. Je pa to popolnoma nova izkušnja," je začel srečanje z mediji in podporniki.

"Moja zgodba je le ena od takšnih zgodb, ki kažejo na to, da je težava nekje drugje," je dodal. Potem ko je prebral današnje sporočilo za javnost (v nadaljevanju ga povzemamo), je sledil dolg aplavz navzočih.

Uporaba javnih sredstev v KSEVT je bila upravičena "Po intenzivnih razpletih v zadnjih dneh sem danes prejel še mnenje direktorata za javno računovodstvo, ki ugotavlja, da je prejem predmetnih pogodbenih sredstev v Občini Vitanje upravičen. Ugotavljajo, da je bila uporaba javnih sredstev v KSEVT upravičena in transparentna. To mi zadošča, da preneham ogrožati svoje zdravje in se skupaj z vladno ekipo posvetim konstruktivni tranziciji KSEVT v funkcionalno inštitucijo," je v sporočilu za javnost ob koncu gladovne stavke zapisal nekdanji direktor KSEVT Miha Turšič.

Kot je še zapisal, od ministrstva za kulturo zaradi navedenega pričakuje, da zavrže zahtevek za vračilo sredstev. Tako bodo v KSEVT lahko končali poslovno leto 2014 in se posvetili sanaciji letošnjega stanja.

Ministrstvo za kulturo naj ustvarja pogoje za kulturo in umetnost "Spoznanje, da je bila kriminalizacija poslovanja KSEVT za leto 2014 posledica pomanjkanja volje za iskanje konstruktivnih rešitev direktorice direktorata za ustvarjalnost, lahko ministrici služi kot podlaga za ukrepanje, saj je zdaj očitno, da je zaposlena namenoma povzročila veliko stvarno in moralno škodo meni, KSEVT in ministrstvu za kulturo," je še zapisal.

Kot dodaja Turšič, upa, da tako ministrica kot preostali na ministrstvu primer KSEVT razumejo kot opozorilo in pokazatelj, da uradniki na ministrstvu niso le "skrbniki računovodskih pravil", temveč da bi njihova vloga morala predvsem spodbujati in biti zainteresirana podpora razvoju umetniških praks. Njihov cilj bi moral biti ustvarjati čim boljše in konstruktivne pogoje za nastajanje umetnosti in kulture ter skrbeti zanje.

Cerarjeva obljuba za KSEVT K odločitvi za prenehanje gladovne stavke je prispevala tudi obljuba premierja Mira Cerarja, potem ko mu je po pogovoru v Moderni galeriji segel v roke in se zavezal, da bo narejeno vse potrebno za vzpostavitev trdnih produkcijskih temeljev za KSEVT. To mu je, kot je povedal, Turšič na današnji novinarski konferenci še enkrat zagotovil po kratkem sporočilu. Prve aktivnosti bodo začeli že prihodnji teden.

Pobuda za dvig deleža za kulturo Javno pa je bila prepoznana tudi tretja Turšičeva zahteva, in sicer dvig proračuna za kulturo na dva odstotka državnega proračuna. Državni svet je s svojim sklepom državnemu zboru namreč posredoval pobudo za čimprejšnje zvišanje.

Umetnost in kultura sta krhki kakovosti človečnosti "Primer KSEVT naj pri političnih odločevalcih ostane kot opozorilo, da sta umetnost in kultura krhki kakovosti človečnosti. Človeškega je vedno premalo, zato bomo vedno zahtevali več," pa so besede, s katerimi je Turšič sklenil javno sporočilo. V njem se je zahvalil še vsem tistim, ki so v razlogih za njegovo gladovno stavko prepoznali skupne težave in se nanjo odzvali z lastnimi uvidi in aktivnostmi.

V času njegove gladovne stavke se je to izkazovalo v obliki pisem podpore in lucidnih komentarjev, kot je bilo na primer pismo podpore filozofa Mladena Dolarja,v katerem je med drugim napisal: "Videti je, da nič ni naši kulturi tako nevarnega in zanjo tako škodljivega, kot so naša ministrstva za kulturo."

Ustvarjanje boljših pogojev za umetnost Seveda bodo razvoju obljub natančno sledili in o teh obveščali, je bil ob koncu današnjega srečanja z mediji in podporniki jasen predsednik programskega sveta KSEVT Jurij Krpan. "Zavedamo se tudi, da se ne bo nič zgodilo samo od sebe, zato v okviru Asociacije prihodnji teden načrtujemo večjo akcijo, s katero bomo opozorili, da s koncem gladovne stavke ni bil odpravljen razlog zanjo, da smo zainteresirani za vzpostavljanje dialoga na različnih ravneh in da se bomo zavzemali za izpolnitev Turšičevih zahtev." Cilj je tako ustvariti boljše okolje za delovanje kulture in umetnosti.

Ne spreglejte