Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
9.05

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

muzej pivo advertorial MasterCard

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 9.05

2 meseca, 1 teden

Muzeji, pisani na dušo moškim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tokrat malce drugačen nabor muzejev, ki bo nagovoril predvsem moške.

Orožje in zgodovina skozi boje

Zgodovina, ki je bila napisana s krvjo. Ker so ponavadi moški tisti, ki poprimejo za orožje, se verjetno bolj razumejo na tovrstno vsebino. Soška fronta je slikovito prikazana v zbirki v Kobariškem muzeju, ki vas popelje od najpomembnejših bojišč prve svetovne vojne vse do bojev, ki so potekali v teh krajih. Krute zime, oprema, ki ni prenesla prevelikih obremenitev, mraza in dežja …

Takratni alpinistični podvigi, da so branili življenje in svobodo v nemogočih razmerah, danes vzbujajo srh, nemogoče si je predstavljati, kako nečloveške napore so vlagali vojaki. Obiskovalci muzeja lahko to plat spoznajo prek stalne zbirke, ki vključuje Krnsko sobo, Belo sobo, Sobo zaledja, Črno sobo in 2. nadstropje s kaverno.

Muzej organizira tudi vodenje po soški fronti, kjer vas popeljejo po kobariški zgodovinski poti in po nekdanjih bojiščih.

Pivovarski muzej

Povej mi, kakšno pivo piješ, in povem ti, kdo si! No, malce prilagojen pregovor, ki pa ni povsem iz trte – ups, hmelja zvit!

Pivovarski muzej je obvezen obisk za vse ljubitelje piva, ampak priporočljivo ga je obiskati tudi zato, da spoznamo zgodovinski prikaz proizvodnje piva, pivsko posodje, sodarstvo, razvoz, gostilniško opremo, razvoj etiket, trženje in dve rekonstrukciji prostorov.

Na stalni razstavi Zgodba, ki teče že od leta 1864, je prikazan tudi zgodovinski razvoj Pivovarne Union. Je treba posebej omeniti degustacijo piva?

Tehniški muzej Slovenije

Tehniški muzej Slovenije je kot Disneyland za otroke! Tehnika na sto in en način: obrtne tehnike, tehnika papirja, tehnika pisav in tiskanja, tekstilna tehnika, pridobivanje in obdelava lesa, ekološka tehnologija, kmetijstvo, filatelija, lesarska delavnica, pošta, cestna vozila …

Skratka, raj za tehnične moške duše. Muzej organizira stalne in občasne razstave, skozi celo leto pa je tam zelo živahno, številne delavnice Tam je tudi izjemna zbirka Titovih vozil.

Muzej slovenske policije

Ste vedeli, da ima slovenska policija svoj muzej? In to kakšen! Tu bodo moški pozabili, da obstajajo tudi ženske, saj bodo podoživeli vse otroške igre. Počutili se bodo, kot da so se že rodili forenziki.

Muzej sestavljata dva oddelka: Kriminalistični oddelek, v katerem so zbirke krvni in seksualni delikti, premoženjski delikti, akcija Sprava, gospodarska kriminaliteta, ilegalni prehodi prek državne meje, statistika evidentiranih kaznivih dejanj policije od leta 1968 do 2006 in kratek zgodovinski pregled kaznovanja skozi stoletja. Oddelek o razvoju varnostnega sistema pa predstavlja zbirko o vojni za samostojno Slovenijo z naslovom Človeka nikar!, ki prikazuje aktivnosti policije za samostojno in demokratično Slovenijo.

Muzej se je postopoma začel oblikovati že , ko je bil v pomoč pri študiju kriminalistike in kazenskega prava. Prikazuje zgodovino slovenske kriminalitete in je bogat vir strokovnega gradiva. Torej, če vas zanimajo metode boja proti kriminalu, sredstva, uniforme, zgodovina ... le obiščite ta muzej.

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij

Krajše ga imenujemo tudi KSEVT. Nahaja se v Vitanju, saj je od tu družina Hermana Potočnika Noordunga, ki je bil pionir vesoljskih tehnologij . Samo poslopje je odprto šele od leta 2012 in je izjemen arhitekturni dosežek.

Oblika izhaja iz načrta bivalnega kolesa, prve geostacionarne vesoljske postaje, kakor je opisana v Potočnikovi knjigi Problem vožnje po vesolju – raketni motor.

Glavna vloga KSEVT-a je, da se posveča raziskavam kulturalizacije vesolja. Tu se prepletata znanost in umetnost, organizirajo pa konference, delavnice, ukvarjajo se z razstavami založništvomin izobraževanjem.

Ne spreglejte