SiolNET. Trendi Kultura
4,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svetlana Makarovič bo na proslavi sprejela Prešernovo nagrado, ki jo je pred 23 leti zavrnila

4,47

termometer

Svetlana Makarovič |  | Foto: STA
Foto: STA

Svetlana Makarovič bo sprejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je pred 23 leti zavrnila, saj jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Ta se je v zadnjem obdobju znašel v središču pozornosti zaradi navedb redovnic o spolnih zlorabah. Pesnici bodo nagrado izročili na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad.

"Ko bodo nagrade podeljene, bom prišla na oder in povedala pesem, saj je v moji poeziji moja moč," je pesnica o izročitvi Prešernove nagrade povedala v izjavi za 24ur.

Da se Prešernova nagrada Svetlani Makarovič lahko izroči, je prek družbenih omrežij v torek sporočila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kot je zapisala, so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da je umetnica ni prevzela, zato je v skladu z zakonom to mogoče.

Petkovi protesti kolesarjev. Svetlana Makarovič. Novice Asta Vrečko: Svetlani Makarovič se Prešernova nagrada lahko izroči

Prešernovo nagrado je zavrnila leta 2000

Svetlana Makarovič je Prešernovo nagrado zavrnila leta 2000, ker jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Ob aferi Rupnik se je pojavilo tudi vprašanje, kako postopati z nagrado. Svetlana Makarovič je izrazila pričakovanje, da ji jo bo država letos vrnila.

"Takoj po tem, ko sem to nagrado v celoti zavrnila, sem vrnila tudi častni znak svobode predsedniku države Milanu Kučanu s pripombo, da mi ta znak ničesar več ne pomeni, ker je prišlo do zlorabe Prešernove nagrade, ko si je Rimskokatoliška cerkev ugrabila in zlorabila nagrado s tem, da je razbila sam statut te nagrade. To sem sprejela kot žalitev mene kot osebe in mojega umetniškega opusa," je pred dnevi povedala za STA.

Svetlana Makarovič in Zoran Janković Novice Vodstvo RTV o Svetlani Makarovič: To je preseglo meje dopustnega #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin