Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 5. 2021,
9.36

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

London zapor muzej

Nedelja, 30. 5. 2021, 9.36

3 leta, 4 mesece

Sodišče, ki je obtožilo Oscarja Wilda, je danes muzej #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Stare celice nekdanje londonske policijske postaje in mirovnega sodišča so se spremenile v britanski muzej.

Policijski muzej Bow Street, ki je bil nekoč istoimenska policijska postaja in tudi mirovno sodišče, je zadnji dodatek h kulturnim znamenitostim britanske prestolnice.

Obiskovalci si lahko ogledajo stare pritlične celice in pisarne nekdanje postaje ter izvejo vse o aretacijah in preiskavah, ki so jih izvedli policisti metropolitanske policije. Razstavljene so stare uniforme, lisice in originalna zasliševalnica s sodišča številka dve.

Na mirovnem sodišču Bow Street je bil obtožen pisatelj Oscar Wilde. | Foto: Reuters Na mirovnem sodišču Bow Street je bil obtožen pisatelj Oscar Wilde. Foto: Reuters

Muzej pripoveduje tudi zgodbo o prvi londonski profesionalni policiji, imenovani Bow Street Runners, ustanovljeni leta 1749.

"Ta stavba se je prvotno odprla leta 1881 kot policijska postaja in mirovno sodišče," je za Reuters povedala kustosinja muzeja  Bow Street Jen Kavanagh.

Zaporne celice so danes na ogled vsem obiskovalcem. | Foto: Reuters Zaporne celice so danes na ogled vsem obiskovalcem. Foto: Reuters

"Resnično smo želeli oživiti tako ikonično zgradbo, ki predstavlja pomemben del londonske zgodovine in nam daje priložnost, da predstavimo dogajanje znotraj njenih štirih sten. Vzbuditi pa smo želeli tudi razumevanje o načinu dela in življenja tamkajšnjih častnikov," še dodaja Jen Kavanagh.

Policijsko postajo Bow Street so zaprli leta 1992. Istoimensko mirovno sodišče, na katerem so bili med obtoženci pisatelj Oscar Wilde, sufražetke Emmeline in Christabel Pankhurst, kriminalna dvojčka Kray in čilski diktator Augusto Pinochet, pa leta 2006.

Preberite tudi:

animacija sončnega vzhoda
Trendi Nova stvaritev slavnega umetnika: Zapomni si, sonca ali smrti ne moreš dolgo gledati #video
požar muzej Avstrija
Avtomoto Slavni muzej motociklov uničil požar, ponovno odprtje že letos
Ne spreglejte