SiolNET. Trendi Kultura
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski dnevi knjige gredo Nazaj v podzemlje

0,23

termometer

21. Slovenski dnevi knjige se v času, ki ni naklonjen knjigi, vračajo v kleti, zaklonišča in druge prostore družbenega obrobja.

Po besedah predsednika Društva slovenskih pisateljev Iva Svetine pri letošnji temi Nazaj v podzemlje ne gre za underground iz 60., čeprav imajo letošnji Slovenski dnevi knjige v sebi uporniški naboj. Po besedah predsednika Društva slovenskih pisateljev Iva Svetine pri letošnji temi Nazaj v podzemlje ne gre za underground iz 60., čeprav imajo letošnji Slovenski dnevi knjige v sebi uporniški naboj. Foto: Ana Kovač

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik Društva slovenskih pisateljev, Ivo Svetina, odločitev programskega odbora, da 21. Slovenske dneve knjige "vrnejo v podzemlje", izhaja iz spoznanja, da smo se znašli v času, ki ni naklonjen knjigi.

Konec je pisateljev v slonokoščenih stolpih, ki berejo drug drugemu

Po njegovem mnenju ob trenutni družbeni situaciji pozabljamo, da so bile v domovih, ki jih morajo ljudje množično zapuščati, tudi knjige in da droni "pomotoma" ne napadajo samo bolnišnic, ampak tudi knjižnice. "Priča smo novodobnemu barbarstvu", meni Svetina, ki opozarja, da je konec tudi dobe, ko bi avtorji in avtorice v svojih slonokoščenih stolpih pisali iz čistega užitka, prav tako pa ni več primerno, da bi avtorji in avtorice svoja dela brali eden drugemu.

Ivo Svetina: Priča smo novodobnemu barbarstvu. Ivo Svetina: Priča smo novodobnemu barbarstvu. Foto: Ana Kovač

"Podzemlje je metafora za marginalizirane skupine ljudi, na katere pozabljamo," meni Svetina, ki dodaja, da so to skupine, ki na drugačen način sprejemajo književnost kot "intelektualne elite, ki so v veliki meri skorumpirane".

Oder bodo ob koncu prodali na dražbi, izkupiček pa namenili Slovenski filantropiji

Kot je povedala članica programskega odbora Dijana Matković, letošnja tema podzemlja preveva tako teme kot tudi izbor gostov in gostij. Oder pred mestno hišo bo tako na primer za Slovenske dneve knjige v sodelovanju s Smetumet oblikoval Ilir Halil, prosilec za azil iz Kosovske Mitrovice, oder pa bodo ob koncu dnevov prodali na dražbi in izkupiček namenili Slovenski filantropiji.

Dijana Matković je poudarila, da letošnja tema podzemlja preveva tako teme kot tudi izbor gostov in gostij. Dijana Matković je poudarila, da letošnja tema podzemlja preveva tako teme kot tudi izbor gostov in gostij. Foto: Ana Kovač

Med 18. in 23. aprilom se bo v Ljubljani, Novem mestu, Mariboru, Celju, Kopru, Kungoti, Ormožu, Slovenskih Konjicah, Lenartu in Ptuju zvrstilo 49 dogodkov, podelili bodo dve nagradi, kritiško sito in nagrado literarno-likovnega natečaja revije Sodobnosti.

Dušan Čater je predstavil delo Roberta Perišića, gosta na Slovenskih dnevih knjige. Dušan Čater je predstavil delo Roberta Perišića, gosta na Slovenskih dnevih knjige. Foto: Ana Kovač

Od kleti Kluba K4, prek Pritličja do bara Sombrero v Fužinah

Dijana Matković je med dogodki izpostavila pripovedovalski dogodek Zgodbe iz podzemlja: Strah, ki ga bosta v fužinskem baru Sombrero vodila Goran Vojnović in Kruno Lokotar, pa Pojoče izpovedi z Mihom Mazzinijem v klubu K4, vodenje po Nevid(e)ni Ljubljani s Kralji ulice, delavnice izdelovanja zinov, ki bodo na Pediatrični kliniki, v Azilnem domu v Logatcu, in Mladinskem domu Malči Belič, ter Branje v spomin Alešu Debeljaku v zaklonišču pod Argentinskim parkom.

Jelka Ciglenečki iz novomeške založbe Goga je izpostavila rezidenčni program, v okviru katerega bodo med drugim gostili Simona Brooksa iz Walesa. Jelka Ciglenečki iz novomeške založbe Goga je izpostavila rezidenčni program, v okviru katerega bodo med drugim gostili Simona Brooksa iz Walesa. Foto: Ana Kovač

Tuji gosti in gostje Slovenskih dnevov knjige bodo katalonski pisatelj Vicenc Pages Jorda, Simon Brooks iz Walesa, Jasmina Topić iz Srbije, Daina Tabuna iz Latvije, Svetislav Basara iz Srbije in Robert Perišić iz Hrvaške.

Katja Gorečan je izpostavila dogodke za otroke in mladino, med drugim delavnice zinov, ki bodo potekale na Pediatrični kliniki, v Mladinskem domu Malči Belič in v Azilnem domu Logatec. Katja Gorečan je izpostavila dogodke za otroke in mladino, med drugim delavnice zinov, ki bodo potekale na Pediatrični kliniki, v Mladinskem domu Malči Belič in v Azilnem domu Logatec. Foto: Ana Kovač

Celoten program je dostopen na spletni strani Slovenskih dnevov knjige.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin