SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slavoj Žižek se brani: Nisem kradel idej

1

termometer

 | Foto:
Tuji mediji so se razpisali o tem, da je Žižkovo besedilo o knjigi Kultura kritike Kevina MacDonaldsa kopija besedila Stanleyja Hornbecka v reviji American Renaissance.

Eno ključnih svetovnih imen filozofije, Slavoj Žižek, je pristal sredi plagiatorskega škandala. Žižkova recenzija MacDonaldsove knjige, ki je bila objavljena leta 2006 v Critical Inguiry, je namreč presenetljivo podobna besedilu Stanleyja Hornbecka, ki ga je ta napisal marca 1999 za revijo American Renaissance.

O tem so se razpisali že številni tuji mediji, ki potezo označujejo za "zaničevanja vredno" in očiten prepis. Na Žižkovo sporno besedilo je precej nazorno opozoril bloger Deogolwulf , ki je objavil primerjavi besedil in pripisal: "Slavoj Žižek: filozof in plagiator."

Žižek se opravičuje, a krivde ne priznava Zvezdniški profesor se je na obtožbe že odzval na spletni strani Critical Theory. Pravi, da incident globoko obžaluje, a krivdo prelaga na prijatelja. Zapisal je, da mu je teorije Kevina Macdonaldsa omenil prijatelj, ki mu je tudi poslal kratke povzetke. Poudarja pa, da ni vedel, da je to besedilo pravzaprav povzetek besedila Stanleyja Hornbecka. Tako se Žižek zagovarja, da ne more biti plagiator in ni kradel idej.

Žižkovo sporočilo spletni strani Critical Theory:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin