SiolNET. Trendi Kultura
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skoraj 37-metrski spomenik komunističnemu vodji, ki so ga postavili bogataši

0

termometer

 | Foto:
Postavitev ogromnega zlatega kipa kitajskemu komunističnemu vodji Mao Cetungu sredi polja je plod podpore posameznikov. Zanjo se je namreč zavzela skupina premožnih Kitajcev.

V kitajski provinci Henan so postavili skoraj 37-metrski zlati kip, posvečen komunističnemu voditelju Mao Cetungu, ki je kitajsko komunistično partijo vodil od leta 1949 pa vse do svoje smrti leta 1976, Ljudsko republiko Kitajsko pa med letoma 1949 in 1959.

Kip – mesto zanj so izbrali sredi praznega polja – je finančno omogočila skupina premožnih Kitajcev, lokalnih podjetnikov. Zanj so skupaj odšteli 442 tisoč evrov.

Voditelja so upodobili sede, s prekrižanimi rokami in v premišljujoči pozi.

Velika osebnost, ki je storila nekaj napak Medtem ko je aktualni kitajski predsednik Xi Jinping nekdanjega voditelja države označil za "veliko osebnost", ki je naredila nekaj "napak", in so se mu nekateri poklonili s spomenikom, so se ob tem na spletu pojavile kritike.

Pri tem so izpostavili predvsem izbiro lokacije postavitve kipa, saj je bila ravno provinca Henan zaradi Maove gospodarske politike v 50. letih prejšnjega stoletja središče lakote. Po nekaterih ocenah naj bi takrat umrlo tudi do 40 milijonov ljudi.

Eden od uporabnikov Sina Weibo, kitajske različice družbenega omrežja Twitter, je zapisal: "Ali ste pozabili na veliko lakoto, ki je to zgradila?"

Spomenik iz 8.000 kamnitih plošč Drugim Maovim kipom po državi se je tako pridružil še en, ki slavi njegov kult osebnosti in spomin nanj. Leta 2009 so na primer ob 116. obletnici rojstva voditelja v kitajski provinci Hunan, kjer se je rodil, postavili njegov velikanski doprsni kip, ki v višino meri 32 metrov. Sestavili so ga iz približno 8.000 kosov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin