Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2013,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Michelangelo

Petek, 2. 8. 2013, 13.50

8 let

Oktobra izide prestižna monografija o Michelangelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po izidu dela Neskončni Leonardo letos pri Mladinski knjigi v sodelovanju z italijansko založbo pripravljajo prestižno izdajo monografije Večni Michelangelo.

V usnje odeta knjiga, ročne vezave, bo v slovenščini oktobra izšla v le 300 izvodih. Bibliofili so pokupili že dve tretjini predvidene naklade dela, ki v predprodaji stane 3000 evrov.

Monografija o Michelangelu je plod sodelovanja Mladinske knjige in italijanske založbe Scripta Maneant. Po celemu svetu bo izšla v 5000 izvodih, v slovenščini jih bo dostopnih le 300. Urednik slovenske izdaje Tine Logar je povedal, da je "draž" teh prestižnih izdaj v tem, da jih Slovenci dobivamo šele v zadnjih letih: "Vse do nedavnega so bibliofili kupovali zgolj tuje izdaje podobnih del, v angleščini, nemščini, italijanščini, kot da Slovenci takih izdaj ne moremo biti deležni." Po njegovih besedah je dostopnost prestižnih monografij te vrste tudi pomembno kulturno poslanstvo.

V slovenščini sta s prestižnima izdajama monografij o Leonardu Da Vinciju in Michelangelu primerljiva na primer celotna izdaja Valvasorjevih del, ki je izšla v sodelovanju s Hrvati, ali pa izid faksimila Dalmatinove biblije.

In kaj prinaša delo Večni Michelangelo, ki bo ob oktobrskem izidu doseglo ceno 3300 evrov?

"Knjiga prinaša ogromno novih odkritji, skrite detajle in doslej neznana Michelangelova dela, ki jih avtorji na podlagi analiz pripisujejo umetniku. Prav tako pa nekatera dela, ki so jih Michelangelu doslej pripisovali, zavrnejo kot ponaredke ali pa jih pripišejo drugim. Poleg tega vključuje ogromno anekdot in citatov," je povedal Logar.

Michelangelo je bil po njegovih besedah v svojem časa "superzvezdnik in superbogataš", prav tako pa ga monografija zanimivo predstavlja kot človeka in filozofa. Prav zaradi Michelangelove večstranskosti knjigo podpisujejo številni avtorji - priznani umetnostni zgodovinarji, likovni kritiki in univerzitetni profesorji.

V slovenščino je knjigo prevedla Irena Trenc-Frelih, z Michelangelovo liriko pa se je spopadel Srečko Fišer. Posebej za slovensko izdajo je spremno besedo s stališča umetnosti napisal akademski slikar Tomaž Gorjup.

Komplet Večni Michelangelo poleg prestižne izdaje knjige med drugim vključuje še oštevilčeno grafiko Avtoportret, ki bo dodana zgolj slovenski izdaji, prilogo s fotografijami Michelangelovih kipov, ki jih podpisuje Aurelio Amendola, oštevilčen kovanec, kovan s strojem, ki ga je načrtoval Da Vinci, ter dve reprodukciji. Na prvi je upodobljen kip Zora iz nagrobnika Medičejcev, na drugi pa detajla iz poslikave Angeli s simboli trpljenja.

Pri Mladinski knjigi v sodelovanju z italijansko založbo v letu 2015 načrtujejo še izid prestižne monografije o Rafaelu. Z njo bodo po Logarjevih besedah najverjetneje sklenili triptih prestižnih monografskih predstavitev svetovno poznanih renesančnih umetnikov.

Ne spreglejte