Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 2. 2015,
14.10

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
arhivi

Natisni članek

Torek, 10. 2. 2015, 14.10

5 let, 4 mesece

Odkrijte zaklade, ki jih skrivajo slovenski arhivi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Deset slovenskih arhivov je za prihajajočo pregledno razstavo izbralo najlepše in najbolj zanimive primerke iz svojih depojev. Predstavljajo jih tudi v knjigi Arhivi - zakladnice spomina.

Slovenski arhivi hranijo skoraj 75 kilometrov raznolikega gradiva, pisne, slikovne in predmetne dediščine, ki pričajo o dogajanju na naših tleh med 9. stoletjem do sodobnosti. Ker pa arhivi nimajo primernih razstavnih prostorov, so ti zakladi očem javnosti odkriti le ob priložnostnih tematskih razstavah.

Arhiv Republike Slovenije je v sodelovanju z devetimi slovenskimi arhivi pripravil pregledno razstavo najbolj slikovitih, zanimivih in ohranjenih eksponatov, ki jih bodo predstavili na razstavi Arhivi – zakladnice spomina, ki bo od 5. marca do 10. maja 2015 na ogled v razstavišču Narodnega muzeja Slovenije na Metelkovi v Ljubljani.

Jagodni izbor najlepših in najpomembnejših dokumentov iz slovenskih arhivov Še pred odprtjem razstave je izšla istoimenska knjiga, ki predstavlja najpopolnejšo antologijo slovenske arhivske dediščine do zdaj. Besedila je prispevalo 52 avtorjev, knjiga pa na 536 straneh predstavlja "jagodni izbor najlepših in najpomembnejših dokumentov ter hkrati prerez arhivskega gradiva, ki poleg vizualne privlačnosti pisne dediščine razodeva vse pomembnejše zvrsti arhivskega gradiva, prelomne dogodke, pomembne procese in znane osebnosti širšega slovenskega prostora".

Tako je na predstavitvi obsežnega dela, "mešanice strokovne monografije, razstavnega kataloga in poljudne objave arhivskih virov" dejal urednik Andrej Nared iz Arhiva Republike Slovenije, ki je orisal tudi zasnovo bogato slikovno opremljene knjige.

Dokumenti – pergamentne listine, rokopisni kodeksi, spisovno gradivo upravne in sodne narave, katarsko in zemljiškoknjižno gradivo, načrti, karte, fotografije, filmi – so razvrščeni v 16 poglavij. Slikovno gradivo je opremljeno s komentarji, ki so strokovno podprti, a napisano poljudno. Tako lahko knjigo z enakim zanimanjem prebirajo ljubiteljski raziskovalci preteklega časa, pa tudi strokovnjaki.

Projekt, ki so se ga arhivi lotili leta 2011, bo kronan z razstavo, ki ne bo ponudila le najlepših in najpomembnejših dokumentov (večina od nekaj več kot 200 eksponatov bo na ogled v originalu), temveč bo predstavljala tudi prerez ohranjenega arhivskega gradiva.

Kot poudarja vodja projekta Andrej Nared, so pripravili izbor, "ki bo poleg lepote razodeval tudi ljudi različnih slojev, njihovo okolje in njihov čas, njihova hotenja, načrte, njihovo delo in dosežke pa tudi stranpoti".

Po premierni predstavitvi razstave Arhivi – zakladnice spomina v Ljubljani bo pripravljena tudi potujoča različica razstave, ki bo gostovala v več slovenskih mestih in v tujini.

Ne spreglejte