Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2023,
7.41

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

France Prešeren Ta veseli dan kulture kultura

Nedelja, 3. 12. 2023, 7.41

4 mesece, 3 tedne

Na Ta veseli dan kulture široko odprta vrata slovenske kulture

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Prešernov spomenik | Foto STA

Foto: STA

Na dan obletnice rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna danes kulturne ustanove po vsej državi tradicionalno brezplačno odpirajo svoja vrata. Zvrstili se bodo številni raznovrstni kulturno-umetniški dogodki.

Program brezplačnih dogodkov na Ta veseli dan kulture vsako leto obsega gledališke in plesne predstave, razstave, koncerte, filmske projekcije, predavanja, delavnice, vodenja in številne druge prireditve, namenjene vsem starostnim skupinam.

Ministrica Asta Vrečko: Kultura oblikuje našo identiteto in krepi solidarnost

"Na ta veseli dan kulture slavijo naša kultura, umetnost, kreativnost in povezanost skozi zgodovino," je ob dnevu, ko se spominjamo rojstva Franceta Prešerna, dejala kulturna ministrica Asta Vrečko. "Kultura nas v vseh pomenih bogati, oblikuje našo identiteto in krepi solidarnost ter sočutnost med nami," je poudarila.

"Vabim vas, da danes raziskujete umetniški svet, obiščete kulturne ustanove in se prepustite čarom kulture. Danes so nam vsem na voljo brezplačni ogledi in prost vstop na številne dogodke po vsej Sloveniji. Izrazimo spoštovanje do kulturnih delavcev, ustvarjalk, ustvarjalcev, ki s svojo predanostjo oblikujejo in bogatijo naš vsakdan. Naj bo ta veseli dan kulture navdihujoč in poln kulturnih doživetij," je pozvala ministrica.

Zbirnik dogodkov po Sloveniji in zamejstvu

Ob Tem veselem dnevu kulture je nastal tudi zbirnik kulturno-umetniških dogodkov, ki bodo konec tedna potekali po vsej Sloveniji in zamejstvu in je dostopen na tej povezavi. Zbirnik omogoča razvrstitev dogodkov glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge posebnosti. Gre za širok nabor kulturno-umetniških dogodkov za vse starostne skupine, med drugim tudi za družine in organizirane skupine iz vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Ta veseli dan kulture prinaša tudi nove vsebine in posodobitve na slovarskem portalu Fran. Različica 11.0 je bogatejša za več kot 3000 iztočnic, dodan je nov zgodovinski slovar, dopolnjena in prenovljena vrsta drugih slovarjev. Uporabniški vmesnik je po novem mogoče prilagoditi za slepe in slabovidne, osebe z disleksijo in osebe z motnjo pozornosti.

Ta veseli dan kulture že vse od leta 2000

Dnevi odprtih vrat slovenske kulture, imenovani Ta veseli dan kulture, na pobudo ministrstva za kulturo potekajo že vse od leta 2000, ko je bila 200-letnica rojstva pesnika Franceta Prešerna. Namen Tega veselega dneva kulture je dodatno spodbuditi ljudi k obiskom kulturnih ustanov. Cilj je tudi poudarjanje kulture na Prešernov rojstni dan. Osrednji slovenski kulturni praznik Prešernov dan je namreč 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika.

Razstava društba Prleški železničar v Ljubljani. Franc Zemljič, Janko Korpar.
Novice Povprečen Slovenec je lani za kulturo plačal 218 evrov
Ne spreglejte