Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 6. 2023,
21.21

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

igralci Boris Cavazza Nataša Pirc Musar Kranj festival

Sobota, 10. 6. 2023, 21.21

10 mesecev, 2 tedna

Na igranem filmskem festivalu v Kranju tudi Pirc Musarjeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Festival Krafft | Direktorica festivala Krafft Maja Sever, kranjski župan Matjaž Rakovec in predsednik festivala Krafft Branko Završan. | Foto STA

Direktorica festivala Krafft Maja Sever, kranjski župan Matjaž Rakovec in predsednik festivala Krafft Branko Završan.

Foto: STA

Gorenjska prestolnica od danes gosti Kranjski igralski filmski festival - Krafft, ki prinaša izbor najboljših novih filmov, ki jih zaznamuje vrhunska igra. V tekmovalnem delu se deset filmov poteguje za nagrade zlato jabolko za glavno vlogo in posebne igralske dosežke.

Filmi v tekmovalnem programu so nagrajeni festivalski favoriti iz Evrope, Maroka in Irana. Vsi razen enega bodo v Sloveniji prikazani premierno.

Glavni selektor je Miki Manojlović

Glavni selektor letošnjega festivala, mednarodno priznani srbski igralec Miki Manojlović, ki je popoldne že vodil mojstrski tečaj, je na novinarski konferenci pred odprtjem festivala povedal, da ga je k sodelovanju pritegnila tema letošnjega festivala – komunikacija med igralcem in režiserjem.

Kakovost filmov – zelo širok predizbor filmov je naredil slovenski igralec in voditelj Toni Cahunek – ki jih je dobil v pregled, ga je zelo presenetila. Nalogo je vzel zelo resno, pri čemer mu ni bilo enostavno izluščiti igre od filma kot celote. Dodal je, da je videl zelo veliko dobrih igralskih stvaritev, ter poudaril, da je festival Krafft edinstven ter da lahko postane izjemen evropski festival.

Filmi v tekmovalnem programu

V tekmovalnem programu so filmi Večno mladi v režiji Valerie Bruni Tedeschi, Modri kaftan v režiji Maryam Touzani, italijanski film Amanda v režiji Caroline Cavalli, film Leilini bratje, ki ga je režiral Saeed Roustayi, in film Kot še nikoli v režiji Emily Atef.

Prav tako so v tekmovalnem programu film Električne sanje imam, ki ga je režirala Valentina Maurel, hrvaški film Varen kraj v režiji Juraja Lerotića, ki je osvojil nagrado za najboljši film na festivalu Liffe in Sarajevskem filmskem festivalu, film 99 lun v režiji Jana Gassmanna, poljski film Ženska na strehi, ki ga je režirala Anna Jadowska, ter hrvaški film Vrzi se ob tla v režiji Nine Violić.

K ogledu filmov povabili 450 kranjskih šolarjev

Kranjski župan Matjaž Rakovec je na novinarski konferenci povedal, da so k ogledu filmov povabili 450 kranjskih šolarjev. Krafft bo po njegovih besedah v Kranj pripeljal tudi brezplačne strokovne dogodke za nadobudne kranjske igralke in igralce, tri brezplačne večere projekcij kratkih igranih in študentskih filmov na vrtu Stolpa Škrlovec ter brezplačen koncert hrvaškega glasbenika Mikija Solusa.

Kot je še povedal kranjski župan, Kranj dobiva novi mestni kino, Mojkino v nekdanjem kinu Center. Sicer pa v Kranju veliko vlagajo v kulturo tako občina kot tudi zasebniki. Mestna občina Kranj kulturi vsako leto nameni dobrih 4,6 milijona evrov.

Boris Cavazza na festivalu

Predsednik festivala Branko Završan pa je izrazil veselje, da jim je že tretje leto uspelo organizirati festival ter da se jim bodo tokrat na odprtju festivala pridružilo nekaj igralskih ikon, ki so pomembno zaznamovale slovensko in jugoslovansko kinematografijo – Manojlović, Boris Cavazza in Špela Rozin.

Festival letos prvič poteka v prostorih novega kina v središču mesta Mojkina Kranj, ki se nahaja na lokaciji nekdanjega kina Center in vrata odpira skupaj s Krafftom.

Nagovor predsednice države

Slavnostno odprtje Mojkina Kranj, festivala in podelitev nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) je bilo ob 19. uri. Festival je odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ta je v nagovoru med drugim izrazila veselje nad brezplačnimi projekcijami za mlade, ki jim "s tem odpirajo vrata v svet filma, izgrajujejo njihovo splošno razgledanost in krepijo izobrazbo bodočih rodov filmskega občinstva".

V nagovoru pred podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) je predsednica republike poudarila, da si slovenski igralci zaslužijo festivale, kot je Krafft. DSI je označila kot primer enega najbolj aktivnih stanovskih društev, ki "skrbi za dvig kakovosti filmskega poklica, uvaja nova orodja in znanja, izboljšuje delovne pogoje snemanj ter skupaj z ostalimi združenji filmskih ustvarjalcev tudi dosega znatne izboljšave zakonske ureditve avdiovizualnega področja". Odprtja se je udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Nagradi za življenjsko delo Cavazzi in Rozinovi

Na slavnostnem odprtju Mojkina Kranj, festivala in podelitev nagrad DSI sta igralsko nagrado Ita Rina za življenjsko delo prejela Cavazza in Rozinova. Bienalno nagrado častni lok je prejel plesalec, koreograf in pedagog Iztok Kovač.

Igralsko nagrado veliki plan so prejeli Tina Vrbnjak za vlogo Klavdije Jaklič v seriji Gospod profesor, Jure Henigman za vlogo Sama Demšarja v seriji Gospod profesor ter člani Društva DSI Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gaber Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca FunklAnja Drnovšek, Tamara Avguštin, Dejan Spasić in Rastko Krošl za ansambelsko igro v celovečernem filmu Orkester. Igralsko nagrado glas risanke je prejel Jurij Zrnec, priznanje kontraplan pa Ana Lampret. Manojloviću so na odprtju festivala podelili nagrado častna kranjska lilija ali zlato jabolko za življenjsko delo.

Festival Krafft nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Do 17. junija bo ponudil skupaj 16 celovečernih filmov in vrsto spremljevalnih dogodkov.

Junij v Ljubljani
Trendi Dva tedna brezplačnih dogodkov v Ljubljani
Goriška Brda, Šmartno, češnje
Novice V Goriška brda vabi Festival briške češnje
Agata Zupin
Sportal V Kranju zmagoslavje favoritov
Ne spreglejte