Miha Mazzini je letošnji nagrajeni avtor za najboljši mladinski roman

Skupina Mladinska knjiga je letošnjo nagrado za najboljši še neobjavljeni mladinski roman modra ptica podelila Mihi Mazziniju.
Miha Mazzini je letošnji nagrajeni avtor za najboljši mladinski roman

Zvezde vabijo je naslov mladinskega romana Mihe Mazzinija, za katerega je pisatelj na današnji podelitvi v knjigarni Konzorcij prejel nagrado modra ptica.

V knjižnem delu avtor razkriva pasti navidezne realnosti, hkrati pa tankočutno in nevsiljivo, skozi polnokrvne in večplastne like, slika podobe družin, ki jim v vsakdanu ni lahko. Zmagovalno delo bo pri Mladinski knjigi izšlo marca.

Med finalisti izbran kolumnist Siol.net Nagrado modra ptica v vrednosti 12 tisoč evrov bruto, kar je najvišja denarna nagrada za literarno delo pri nas, podeljuje Skupina Mladinska knjiga že četrtič. Med letošnjimi nominiranci Neli Kodrič Filipić, Suzano Tratnik, Milanom Petkom Levokovom in Miho Mazzinijem je strokovna komisija pod predsedstvom Alenke Veler in s člani Zdravkom Dušo, Ireno Matko Lukan, Darjo Marinšek, Pavletom Učakarjem in Bojanom Švigljem tako izbrala našega kolumnista.

O knjigi Zvezde vabijo in utemeljitev žirije:

"Ani se obetajo zabavne počitnice pri odbiti babici, a že prvi dan se nanjo spravijo mnogo močnejši fantje. To je v resnici najboljša stvar, ki se ji lahko zgodi, saj dobi prijateljico, ki se postavi zanjo. Sosedova Kaja je pogumna, čuteča in neustrašna, ne pusti se kar tako. A tudi ona ima svojo šibko plat, povezano s fantom, ki ga v živo še nikoli ni videla, vendar se zdi, da jo pozna v dno njene duše. Ima pa tudi kup prijateljic, ravno tako virtualnih, ki ji vedno hočejo le dobro. Pa ji res? Mojstrsko in napeto pisanje nas popelje na razburljivo pustolovščino. Pred nami se plast za plastjo lušči resnica o junakih romana in okoliščinah, v kakršnih živijo. Mimogrede trčimo na kopico popkulturnih referenc in obsesij sodobne potrošniške družbe, pa tudi na nostalgične utrinke, ki prinašajo slutnjo nekega drugega časa. Pisatelj pred nami razkriva pasti navidezne realnosti, hkrati pa tankočutno in nevsiljivo slika podobe družin, ki jim je v vsakdanjem življenju vse prej kot lahko. Uspelo mu je ustvariti polnokrvne in večplastne like, ki vsak po svoje dajo misliti. Nihče ni le tak, kakršen se zdi na prvi pogled. Prav vsi nam zlahka zlezejo pod kožo, z njimi čutimo in jih razumemo. Še dolgo po tem, ko knjigo odložimo, jih ne moremo pozabiti. Miha Mazzini je v romanu, ki ga ne moremo odložiti, preden ne pridemo do zadnje strani, z drobnimi poetičnimi opisi narave in okolja pričaral vzdušje, ki deluje kot antipod razburljivi in napeti osnovni pripovedi, ter prepričljivo ujel najstniškega duha. Kljub temu da roman ne govori o enostavnih rečeh, pa se bralci lahko vsake toliko pošteno nakrohotamo. Verjamemo, da je knjiga Zvezde vabijo na začetku uspešne poti med slovenskimi bralci. Najstniki bodo z njo dobili sodoben roman, ki prav v ničemer ne zaostaja za trenutnimi svetovnimi trendi izjemno priljubljene književnosti za mladino."

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano