Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
13. 9. 2016,
18.17

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Natisni članek

London King's Cross ribnik

Torek, 13. 9. 2016, 18.17

7 let, 7 mesecev

Londončani v bran javnemu kopališču, ki nosi tudi slovenski podpis

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Foto: www.kingscross.co.uk

King's Cross Pond Club je javno kopališče sredi Londona, ki je nastalo v sodelovanju med arhitektoma Ooze (Eva Pfannes in Sylvain Hartenberg) in slovensko umetnico Marjetico Potrč. Ker mu grozi zaprtje, ga skušajo ohraniti s peticijo.

V londonskem predelu King's Cross je pred slabim letom in pol kot umetniška instalacija z naslovom Of Soil and Water, ki tematizira vprašanja med urbanimi, degradiranimi prostori in naravnim okoljem ter omogoča tudi neposredno uporabnost in izkušnjo, nastalo javno kopališče – ribnik.

Kopanje brez kemikalij, rastlinska čistilna naprava

V 40-metrskem kopališču, v katerem se lahko brez stiskanja naenkrat osveži 40 obiskovalcev in obiskovalk, je za čiščenje vode poskrbljeno na naraven način. Brez kemikalij, s pomočjo rastlinske čistilne naprave. Ribnik obkrožajo še rastlinje, cvetice in trave, na katerih se odražajo tudi letni časi.

Nova pridobitev v londonskem središču je nastala v okviru Relay, programa umetnosti v javnem prostoru v King's Cross.

KX Pond Club from King's Cross, N1C on Vimeo.

Kdo je odgovoren za prihodnost londonskega ribnika?

Možnost, da naj bi londonski bazen na prostem, obdan z divjim zelenjem, kljub njegovi priljubljenosti oktobra zaprli, je sprožilo javni odziv.

Kopališka oaza sredi urbanega središča svetovnega ranga, prvotno zasnovana kot uporabna umetniška instalacija, je čudovita priljubljena točka za lokalno skupnost in turiste. Ljudi uči tudi o možnostih oblikovanja naravnih habitatov ter o do okolja in zdravja prijaznih načinih čiščenjih vode, so med drugim zapisali na spletu, kjer zbirajo podpise proti ukinitvi londonskega ribnika. Hkrati se sprašujejo, kdo je odgovoren za njegovo prihodnost, ki mestu prinaša zeleni in trajnostno naravnan prostor.

Ob nastanku kopališča je bilo načrtovano, da bo to stalo vsaj dve leti, vendar z možnostjo podaljšanja njegove življenjske dobe. Zdaj pa naj bi po 17 mesecih to idejo prekinilo njegovo zaprtje, so še zapisali v peticiji.

Ne spreglejte