Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2014,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

knjige poletno branje Vesna Milek Miha Mazzini Samo Rugelj Rok Terkaj Saša Pavček

Petek, 4. 7. 2014, 14.08

8 let

Kaj letos poleti berejo znani Slovenci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poletje je čas dopustov in med dopustom je čas namenjen tudi temu, da preberemo kakšno knjigo s seznama, ki ga pripravljamo vse leto.

Nekaj Slovenk in Slovencev, ki jim je branje ljubo in za katere so knjige del preživljanja prostega časa, smo povprašali, kaj je na njihovem poletnem seznamu.

Mogoče v njihovem bogatem naboru najdete kakšno knjigo za svoje knjižno poletje.

Vesna Milek je poleg novosti vedno za klasike Ena izmed največjih poznavalk knjig, publicistka Vesna Milek, nima knjig nikoli pripravljenih vnaprej in je ena tistih oseb, ki na počitnicah bere veliko manj kot sicer, a če bi lahko, "bi brala cele dneve, obsesivno-kompulzivno, tako kot sem to počela večino otroštva". Njeno trenutno branje je neobhodno povezano s tem, kar dela. "Zdaj recimo berem novo knjigo Alaina de Bottona News (ki bo izšla v prevodu Marka Crnkoviča), ker imam sredi julija v Londonu z njim intervju. Še enkrat sem prebrala Knjigo o Blanche in Marie, mojstrsko napisan roman Skandinavca Pera Olova Enquista o Marie Curie in njeni sodelavki."

Vedno znova se na njenem seznamu pojavijo klasiki, kot so Dostojevski, Flaubert, Stendhal, Marquez in Kundera, seveda pa ne manjka niti aktualne slovenske proze. "Pred kratkim sem prebrala enega bolj nenavadnih romanov Aleša Štegra Odpusti, čaka me še Mazzinijeva Izbrisana, jasno, da me zanima dobitnik kresnika Davorin Lenko in njegova Telesa v temi, komaj pa čakam na neobičajen tercet Boštjana Videmška, Samota Ruglja in Žige X Gombača Ultrablues, ki sem ga 'za okus' del dobila še pred izidom."

Aleš Šteger: S pomočjo razuma seznam omejil na pet knjig Vesna Milek je prebrala Štegrov zadnji roman, kaj pa bo to poletje bral Aleš Šteger, pisatelj in prevajalec? "Vedno znova precenim dolžino dopusta, misleč, da mi bo vse nakopičeno med letom uspelo prebrati v dveh pičlih tednih. Že bežen pogled na kupe izčrpava. Pomagata instinkt in ukrep razuma. Pet knjig: Hölderlin: Zbrane pesmi, Boris Vian: Zbrani romani v eni knjigi, Herbert Melville: Moby Dick, Vitomil Zupan: Komedija človeškega tkiva in Henry David Thoreau: Walden."

Če mu bo morda zmanjkalo (zaradi nespečnosti, knjigomanije ali podaljšanja dopusta) čtiva, mu "ostane iPad, naložen s stotinami e-knjig, pa seveda portal Biblos, kjer si lahko povrhu vsega še kaj izposodim".

Miha Mazzini in Bojan Traven: Poletje je čas za daljša prozna dela Miha Mazzini, pisatelj in kolumnist na Planet Siol.net, je tako kot Šteger letos izdal knjigo, triler z naslovom Izbrisana. Med poletnim dopustom, ko ima na voljo vsaj teden časa za branje, se loti res debele "bukle": "Letos so to Montaignovi eseji. Končno, po kosih jih berem že leta."

Daljša prozna dela so poleti tudi na seznamu Bojana Travna, odgovornega urednika informativnega programa in športa na Planet TV. "Ravno sem končal prvi del trilogije Tvoj obraz jutri Španca Javierja Mariasa, Vročica in sulica, zdaj pa naprej na Ples in sen ter Strup in senca in zbogom." A na njegovem seznamu ni samo proza. Ker je raziskovanje v njegovi krvi, se na nočni omarici znajde tudi veliko publicistike: "Kugyjev zbornik 500 let Triglava in nekaj zanimive aktualne lokalne zgodovine, Butkovičev Bohinj med prvo svetovno vojno, kjer je skrbno zbrana dokumentacija dogajanja na območju Bohinja v letih 1914–1918."

Rugelj in Terkaj bosta brala knjige, povezane s službo Samo Rugelj, založnik in kolumnist na Planet Siol.net, bo med poletjem bral knjige, ki jih bo njegova založba UMCO izdala jeseni. Seveda ob tem kot urednik revije Bukla ves čas bere novosti, za potrebe pisanja pa se ves čas vrača k starim knjigam. Na njegovem poletnem seznamu bodo poleg njegove soavtorske knjige Ultrablues: Kako so se trije kompanjoni lotili ultramaratona, ki jo je napisal z Boštjanom Videmškom in Žigo X Gombačem, še Niall Ferguson: Civiliacija, Karen Horney: Kdo sem? Samoanaliza za vsako glavo, Erik Erikson: Identiteta in življenjski ciklus ter Andrej Platonov: Smrti ni, črtice o vojni.

S službo bodo povezane tudi knjige raperja Roka Terkaja, saj namerava letos poleti prebrati gradivo o prihodnosti izobraževanja v šolah in projektnem vodenju. Njegove poletne knjige bodo podobne kot vse leto: "Moje poletne knjige niso nič kaj drugačne, berem vse leto, tako da je zaloga neprebranih že kar velika." Verjetno pa bo kakšno izmed njih označil, podčrtal, izpisal zanimive citate v posebno knjigo, ki jo nato odpre vsake toliko časa.

Saša Pavček z dolgim poletnim seznamom Saša Pavček, igralka in pesnica, bo poleti pozabila na službo, odrske deske, za poletno branje pa si je omislila zelo dolg seznam knjig. Nekaj jih je že prebrala, k nekaterim pa se bo vrnila, recimo k Mediteranskemu brevirju Predraga Matvejevića. "Sandor Marai je eden mojih najljubših pisateljev. Roman Ko so sveče dogorele večkrat prebiram. Pred nekaj časa sem našla knjigo Ljubimec v Bolzanu, ki je napeto branje, presenetljivi obrati, zapisi o zapeljevanju, nekaj med erotiko in napeto zgodbo, dobro napisan roman." Saša Pavček je poleg ljubega Maraia na seznam dala še nekaj knjig: Sam Shepard: Dan izmed dni, Christine Lavant: Otrok/Podtaknjenček, Florjan Lipuš: Poizvedovanje za imenom, Kari Hotakainen: Kar nam je usojeno, Leena Krohn: Slepo okno, Ciril Zlobec: Biti človek, Tone Peršak: Usedline, Lenart Škof: Etika diha in atmosfera politike, Per Petterson: Konje krast, Kader Abdolah: Hiša ob mošeji in Berta Bojetu: Filio ni doma.

Ne spreglejte