Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2014,
17.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kultura

Sreda, 5. 3. 2014, 17.05

8 let

Eden drugm'u ogenj dajmo – Kultura v številkah 2010–2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za kulturo je objavilo pregled glavnih podatkov v kulturi v obdobju med letoma 2010 in 2012.

Med drugim je v poročilu mogoče prebrati, koliko površin je namenjenih muzejem, koliko ljudi je včlanjenih v knjižnice ter koliko knjig je bilo izdanih.

"Slovenska kulturna politika je bila doslej šibka pri predstavljanju dejanskega stanja v kulturi, še zlasti o njeni dostopnosti. Objava temeljnih podatkov na vseh področjih kulture je prvi in odločilni korak k sistematičnemu spremljanju položaja ustvarjalca, producenta, kulturne infrastrukture in uporabnika kulture," je ob objavi poudaril minister za kulturo Uroš Grilc.

Minister ob tem verjame, da bo s publikacijo Eden drugm'u ogenj dajmo – Kultura v številkah 2010–2012 podana trdnejša podlaga za načrtovanje kulturne politike. Ministrstvo bo podatke še nadgrajevalo in posodabljalo.

Publikacija je razdeljena na šest delov – Dostopnost kulture in kulturno udejstvovanje, Kulturna ponudba in povpraševanje, Na vrhu Parnasa, Organizacije na področju kulture, Kadri in plače v kulturi ter Materialni položaj kulture.

V zadnjih štirih letih Prešernovo nagrado prejelo osem moških in le dve ženski Tako je med drugim v sklopu Na vrhu Parnasa prebrati, da je v letih med 2010 in 2014 veliko Prešernovo nagrado prejelo osem moških in le dve ženski – slikarka in plesalka. Prav tako je bilo občutno več nagrad Prešernovega sklada podeljenih moškim ustvarjalcem; prejelo jih je 27 moških in 11 žensk.

Znižali so se plače in število zaposlenih v kulturi V sklopu kadri in plače v kulturi pa lahko bralec v razdelkih Delovno aktivni v kulturi in Plače v kulturi prebere, da je med letoma 2010 in 2012 malce upadlo število delovno aktivnih v kulturi, nekoliko pa so se znižale tudi plače.

V delu z naslovom Materialni položaj kulture so v razpredelnicah med drugim razčlenjeni podatki, koliko odhodkov je imelo ministrstvo ter koliko so za kulturo namenile občine.

Ne spreglejte