Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 3. 2014,
12.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

lutke

Sobota, 29. 3. 2014, 12.04

7 let, 12 mesecev

Čarobna sila lutkovne umetnosti (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Narodnem muzeju je na ogled razstava lutk ob stoletnici lutkarstva na Slovenskem. Obiskovalci, najmlajši in tisti malo starejši, si lahko od blizu ogledajo več kot 200 lutk.

Po tem, ko so pred tedni v Muzeju novejše zgodovine v Celju odprli stalno razstavo Brlog igrač, kjer je razstavljenih več kot 400 igrač iz različnih obdobij, pa tudi materialov, oblik in podob, so zdaj v Ljubljani na svoj račun prišli ljubitelji lutkovne umetnosti.

V Narodnem muzeju Slovenije so namreč ob mednarodnem dnevu lutkarjev, ki smo ga praznovali 21. marca, odprli razstavo 100 let slovenske lutkovne umetnosti, ki bo na ogled vse do 8. junija letos.

Prepoznavnejše lutke 20. stoletja in tudi sodobnosti Na razstavi, ki sta jo zasnovala Agata Freyer in Edi Majaron, so na ogled prepoznavne in tudi ikonične lutke najpomembnejših slovenskih likovnikov, ki so se ukvarjali tudi z oblikovanjem lutk za slovenska lutkovnja gledališča – vse od zgodnjih let 20. stoletja do sodobnosti.

Na razstavi nas bodo pozdravile izbrane lutke najpomembnejših slovenskih likovnih umetnikov, ki so oblikovali lutke za slovenska lutkovna gledališča od začetkov 20. stoletja do zadnjih let. Pri postavitvi razstave so sodelovale še nekatere institucije, naklonjene lutkarstvu, od slovenskih lutkovnih gledališč – pobudnik razstave je Mini teater – društva slovenskih lutkovnih ustvarjalcev Unima, Gledališkega muzeja , Muzeja novejše zgodovine do Narodnega muzeja.

Ne na odru, temveč nekaj centimetrov od naših oči Največ razstavljenih lutk – teh je več kot 200 – je na razstavo prišlo iz bogatega fonda Lutkovnega gledališča Ljubljana. Ob sprehodu med njimi gledalec ne le od blizu sreča nekatere nepozabne stvaritve, ki smo jih do zdaj lahko gledali le na odru, temveč tudi bolje opazi vse podobnosti ter prepozna trud, ki ga morajo snovalci, oblikovalci in izdelovalci lutk ter njihove garderobe vložiti v eno samcato lutko.

Lutke imajo svoje zakonitosti nadrealnega in presenetljivega Kot so ob odprtju razstave zapisali v Narodnem muzeju, so se slovenski likovni umetniki radi odzvali povabilu režiserjev k sodelovanju pri nastajanju lutkovnih predstav. "Ustvarjalec pa mora poleg splošnega znanja likovnih zakonitosti, gledališke kostumografije in scenografije predvsem razumeti bistvo lutkovnega gledališča, ki nikakor ni pomanjšana oblika velike scene, ampak ima svoje zakonitosti nadrealnega in presenetljivega."

Razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti se bo iz Ljubljane preselila še v Beograd, Kotor, Bar, Zagreb, Subotico, Novi Sad in Budimpešto.

Ne spreglejte