Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
14. 5. 2015,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 14. 5. 2015, 10.19

8 let

Buljanovo predstavo odpovedali zaradi varnostnega tveganja

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na letošnjih Dubrovniških poletnih igrah bi morali uprizoriti predstavo Osnovni delci, ki jo je po romanu Michela Houellebecqa režiral Ivica Buljan, a so jo zaradi varnostnega tveganja odpovedali.

Lokalne oblasti v Dubrovniku so pri hrvaški policiji zaprosile za oceno tveganja, ki bi nastalo ob uprizoritvi predstave Osnovni delci, ki jo po romanu Michela Houellebecqa režira Ivica Buljan. Predstavo bi morali julija igrati na 66. Dubrovniških poletnih igrah, a so to zaradi mnenja hrvaškega notranjega ministrstva, da bi uprizoritev predstavljala varnostno tveganje, zdaj odpovedali.

Na spletni strani festivala so tako zapisali, da bodo organizatorji spoštovali hrvaško zakonodajo in odpovedali predstavo, javnost pa bo o spremembah programa obveščena naknadno.

Zakaj točno bi predstava predstavljala varnostno tveganje, ministrstvo ni zapisalo, so pa poudarili, da gre za mnenje, ki ni obvezujoče, torej so odločitev, da predstavo odpovejo, sprejeli organizatorji festivala.

Kot je v izjavi za javnost zapisal župan Dubrovniško-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, težava naj ne bi bila v literarnih delih francoskega pisatelja Michella Houellebecqa, temveč v njegovem odnosu do muslimanov.

Houellebecq je namreč znan po svojih kontroverznih, negativnih izjavah v zvezi z islamom, njegova karikatura je bila na aktualni naslovnici tednika Charlie Hebdo, ko so uredništvo časopisa napadli islamski skrajneži, vse od napada pa je Houellebecq pod strogim varovanjem. Francosko in evropsko javnost je razburkal tudi njegov zadnji roman Podreditev, v katerem je Houellebecq pisal o letu 2022, ko oblast v Franciji prevzame musliman.

V županiji, ki ima močno bošnjaško skupnost, naj bi se tako bali, da bi s predstavo ogrozili dobre odnose z lokalno muslimansko skupnostjo.

Režiser Ivica Buljan, ki je sicer umetniški vodja Hrvaškega narodnega gledališča, je tudi soustanovitelj Mini teatra in nagrajenec Prešernovega sklada za leto 2012. Trenutno si lahko v SNG Drama v Ljubljani ogledate njegovo predstavo Jugoslavija, moja dežela, ki je nastala po romanu Gorana Vojnovića.

Ne spreglejte