Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2022,
14.14

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

poletje festival Ana Desetnica

Sreda, 29. 6. 2022, 14.14

1 leto, 10 mesecev

25-letna Ana Desetnica vabi, da se znova navadimo druženja #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Ana Desetnica | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica letos praznuje že četrt stoletja delovanja, na ulice pa se je vrnil pod sloganom Spet v stiku!.

Rdeča nit 25. izvedbe festivala Ana Desetnica je izpostaviti socialno povezanost kot izginjajočo dobrino, kar je posledica spremenjenih življenjskih navad, ki smo jih razvili v dolgem obdobju epidemije in z njo povezanih omejitev druženja ter javnega življenja. Letos je zato še toliko bolj pomembno poslanstvo festivala, ki je povabiti ljudi k srečevanju in sproščenemu kulturnemu druženju v javnem prostoru brez vsakršnih omejitev in delitev.

Domači in tuji ulični ustvarjalci so občinstvo v preteklih dneh že navduševali v Gornji Radgoni, na Ptuju, v Kamniku, Hoterdršici, Lazah in Rovtah, do 3. julija pa jih je še mogoče ujeti v Mariboru, Novi Gorici, Šoštanju, Ljubljani, Krškem, Novem mestu, Sežani, Slovenj Gradcu, Logatcu in Ilirski Bistrici.

Ana Desetnica v središču Ljubljane:

Fotogalerija
1 / 16

Odprtje prehoda nad Plečnikovo zapornico na Ljubljanici

Osrednje festivalsko prizorišče v Ljubljani je zaživelo danes. V glavnem mestu bo Ana Desetnica gostovala na obeh bregovih Ljubljanice (med Šempetrskim in Fabianijevim mostom, v neposredni bližini novega kulturnega centra palača Cukrarna), v času tega pa bodo prvič odprli prehod nad Plečnikovo zapornico in omogočili obiskovalcem, da prečijo Ljubljanico prek te monumentalne zgradbe.

Z izbiro lokacije se želijo pokloniti 150. obletnici rojstva mojstra Jožeta Plečnika, ki je posebno pozornost v svojem opusu posvetil reki oziroma njenim bregovom, mostovom in regulaciji, obenem pa bodo tako na konkreten in simbolen način povezali festival z mestom in reko.

Ana Desetnica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Na tem osrednjem festivalskem prizorišču bo od 29. junija do 2. julija v poznopopoldanskih in večernih urah atraktiven umetniški program. V jubilejnem letu so ga zasnovali zelo premišljeno in vanj vključili najboljše slovenske in v Sloveniji delujoče ulične ustvarjalce, ki se bodo v okviru tega potegovali za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2022, ter bisere sodobne mednarodne produkcije na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti, kot so Smučarska odiseja (Bratri v tricku, ČEŠ), D_Construction (Cie Dyptik, FRA), Labirint (Antagon TheaterAKTion, NEM). Na Šuštarjevem nabrežju načrtujejo tudi ponovitvi obeh delov interdisciplinarnega umetniškega projekta Reka sedmerih imen.

Ne spreglejte