Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2016,
13.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

meso ekološko meso ekološka vzreja Ave

Petek, 23. 12. 2016, 13.20

6 let, 6 mesecev

Zakaj ste lahko brezskrbni pri oznaki ekološko meso?

Oglasno sporočilo

V prijateljskih razpravah najbrž pogosto slišite komentarje, da je hrana z oznako bio in eko le marketinška poteza, s katero želijo podjetja pridobiti višjo ceno za izdelke. Morda ste tudi sami takšnega mnenja. V resnici pa ste lahko bolj zaupljivi.

Varno potrošništvo na področju označevanja eko in bio in s tem tudi ekološko pridelanega mesa, zagotavljajo pravila ekološkega kmetijstva, ki so zapisana v evropski uredbi o ekološkem kmetijstvu (Uredba Sveta (ES) št. 834/2007). Se pravi, da so pravila ekološkega kmetijstva enaka po vsej Evropski uniji in je evropski potrošnik enako zaščiten znotraj vse Unije.

Pridelovalci, predelovalci in trgovci ekološkega mesa morajo, če želijo pridobiti certifikat, delovati v skladu z veljavno evropsko in nacionalno zakonodajo za ekološko pridelavo. Njihove procese in postopke nadzorujejo certificirane organizacije, ki preverjajo ali predpisane postopke in določila udejanjajo v svoji praksi. Na podlagi ugotovitev podeljujejo certifikate za ekološko pridelavo, nadzor pa opravijo vsaj enkrat letno. Poleg rednega letnega nadzora
opravljajo tudi naključne preglede na podlagi utemeljenega suma ali prijave. Pod drobnogledom pa niso le ekološke kmetije, ampak tudi tržnice, prodajna mesta idr.

Kaj pa cena? Zakaj so ekološki izdelki dražji kot konvencionalni? Ekološka reja je namreč bistveno dražja, saj krma ekološkega mesa vključuje le visokokakovostno in lokalno pridelano hrano, brez pesticidov, antibiotikov ali drugih hormonskih dodatkov. Vzreja ekološkega mesa poteka dlje časa in v manjših količinah, saj so pogoji za rast živali približani naravnim, zahteva več dela kot vzreja konvencionalnega mesa, uporablja pa samo naravne in naravi prijazne pridelovalne postopke.  Rejec, ki krmi živali po načinu ekološke reje, je prav tako registriran in je nosilec certifikata.

Ker so pogoji vzreje ekološkega mesa drugačni kot pri vzreji konvencionalnega, lahko opazite razliko pri senzoričnih lastnostih eko mesa. Meso ima bolj intenzivno barvo, čvrstejšo strukturo, lepši vonj, večina pa se strinja, da je okus ekološko pridelanega mesa tisto, kar še posebej izstopa. V študijah nutricistov tudi beremo, da ima ekološko pridelano meso več omega maščob in višjo vsebnost nekaterih vitaminov.

Kot ponudnik AVE eko mesa smo veseli, da vam lahko poleg piščančjega eko mesa zdaj ponudimo tudi AVE eko svinjsko meso. Vabimo vas, da si za zdrav in še posebej okusen prazničen obrok pripravite jed iz AVE eko mesa. Dobili ga boste v naših mesnih centrih po Sloveniji ali v trgovskih centrih Mercator.
Vesele praznike!

Ne spreglejte