Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2017,
11.25

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano PR članek hrana kakovost meso

Četrtek, 7. 12. 2017, 11.25

5 let, 11 mesecev

Zakaj je meso z znakom izbrana kakovost – Slovenija prava izbira

Oglasno sporočilo

Ste pri nakupu mesa kdaj poskušali ugotoviti, od kod prihaja meso, ki ga držite v rokah? Je bilo meso v Sloveniji le razrezano v zrezke ali razkosano na bedrca, žival pa je bila uvožena od drugod, ali je bila žival tudi vzrejena v Sloveniji?

Z vključitvijo slovenskih rejcev in predelovalcev govejega in perutninskega mesa v shemo izbrana kakovost vam bo ta informacija lažje dostopna z enim samim znakom, znakom izbrana kakovost – Slovenija.

Izbrana kakovost | Foto:

Slovenski rejci in predelovalci govejega in perutninskega mesa, združeni v lokalno oskrbno verigo, so začeli kakovostno domače meso označevati z znakom izbrana kakovost – Slovenija, ki vam zagotavlja višjo kakovost, slovensko poreklo in dodaten nadzor nad mesom, preden pride na police.

Slovenija – idealna za do okolja prijazno kmetovanje

Slovenija je dežela s številnimi naravnimi bogastvi, med katere spadajo tudi pestrost kmetijske rabe ter velike površine travnikov in pašnikov, kar omogoča dobre pogoje za do okolja prijazno kmetovanje. Kar 86 odstotkov slovenskih kmetijskih površin leži na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost, kar onemogoča nastanek velikih farm, kot jih poznamo iz tujine. Slovensko kmetijstvo je zaradi majhnih obdelovalnih površin neintenzivno, tradicionalno in trajnostno, vse to pa ugodno vpliva na kakovost proizvedene hrane. Skrbni slovenski rejci tako zagotavljajo dobro surovino domačim mesnopredelovalnim podjetjem, ki na prodajna mesta dnevno dostavljajo sveže in kakovostno meso. Vsi skupaj ustvarjajo pogoje za višjo stopnjo prehranske neodvisnosti.

kmetija | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kratke razdalje

Slovenci za pot od morja do panonskih nižin ali od Gorenjske do Kolpe ne potrebujemo dosti več kot dve uri. Prav tako je z našo hrano, ki od pridelovalca do krožnika zaradi majhnosti Slovenije pride zelo hitro, ne izgubi kakovosti in – kar je tudi zelo pomembno – z dolgimi prevozi ne onesnažujemo okolja.

Znak izbrana kakovost – Slovenija med drugim zagotavlja, da žival, iz katere je bil narejen izdelek, ni prepotovala več kot 200 kilometrov in ni preživela skupaj več kot osem ur prevoza.

krave MNZ | Foto:

Poreklo – pridelano in predelano v Sloveniji

Znak izbrana kakovost – Slovenija nam zagotavlja, da so bile živali vzrejene v Sloveniji po najvišjih standardih, pri čemer sta kakovostna krma in skrb za zdravstveno varstvo živali ključni zahtevi za vstop rejcev v shemo. Proizvajalci za proizvodnjo govedine in perutnine izbrana kakovost – Slovenija uporabljajo izključno meso, pridobljeno iz živali iz certificiranih rej, kar pomeni, da morajo tudi rejci upoštevati vse stroge predpise reje. Znak izbrana kakovost – Slovenija ni pridobljen za vedno – nadzor nad pridelavo in predelavo v obratih nosilcev dejavnosti letno izvajajo neodvisni certifikacijski organi.

kokoši | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nadzor kakovosti

Naravne danosti v Sloveniji in k trajnostnemu razvoju usmerjeno domače kmetijstvo omogočajo dobre pogoje za kakovostno prirejo in proizvodnjo mesa, ki jo v okviru sheme izbrana kakovost dodatno skrbno nadzirajo certifikacijski organi.

Certifikacijski organi, ki podeljujejo znak izbrana kakovost – Slovenija, rejcem in predelovalcem nalagajo redno izvajanje notranjih nadzorov, kar pomeni, da morajo dokumentirati vse glavne postopke pridelave in predelave. Enkrat letno pridelovalce in predelovalce obiščejo nadzorniki oziroma predstavniki certifikacijskih organov, ki najprej preverijo, ali so bili notranji nadzori izvedeni pravilno in dovolj skrbno, nato pa izvedejo še tako imenovan zunanji nadzor. Če so njegovi rezultati zadovoljivi, lahko pridelovalec oziroma predelovalec še naprej uporablja znak izbrana kakovost – Slovenija. Če so najdene še sprejemljive pomanjkljivosti, nadzorni organ poda priporočila za izboljšanje, če rezultati nadzora niso dobri, pa se pridelovalcu ali predelovalcu pravica do uporabe znaka odvzame.

kmetija MNZ | Foto:

Ohranjanje tradicije

Podobno kot slovenske kmetije ohranjajo tradicionalno majhnost oziroma v primerjavi z intenzivnimi tujimi kmetijami skoraj butičnost, se tudi v mesnopredelovalni industriji ohranjajo tradicionalni načini predelave mesa. Tako pridelovalci kot predelovalci s skrbnostjo zagotavljajo sveže, okusno in kakovostno meso, kar zdaj lahko dokazujejo z znakom izbrana kakovost – Slovenija in tako olajšajo izbiro tudi nam, potrošnikom.

Po zadnjih raziskavah naj bi se s prirejo mesa govedi ukvarjala skoraj polovica vseh slovenskih kmetij, medtem ko prireja perutninskega mesa predstavlja nekoliko manjši odstotek vrednosti živinorejske proizvodnje, tj. okoli 18 odstotkov.

naša super hrana | Foto:

Ne spreglejte