Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 10. 2016,
14.57

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Natisni članek

#dopustujdoma Obalno-Kraška #dopustujdoma Posavje #dopustujdoma Goriška #dopustujdoma Pomurska #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije vino izlet top destinacije

Sobota, 29. 10. 2016, 14.57

3 leta, 11 mesecev

Top 10 slovenskih vinskih destinacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Jeruzalem, Prlekija | Foto jeruzalem.si

Foto: jeruzalem.si

Slovenija ima le tri vinorodne dežele, a je v njih množica krajev, ki v tem času kličejo po vinsko obarvanem izletu. Izbrali smo deset znanih in manj znanih, predvsem pa najbolj zanimivih.

Jeruzalem

Majhen kraj z velikim imenom in okoliškimi Ljutomersko-Ormoškimi goricami, ki so še vedno v senci Goriških brd – vsaj pri slovenskih obiskovalcih. Medtem pa jih odkriva vse več nemško in angleško govorečih gostov, ki se navdušujejo nad urejenimi vinogradi in vrhunskimi vini, med katerimi velja izpostaviti tamkajšnjega domorodca šipon. Privoščite si ga ob prleških specialitetah, kot sta meso iz tünke in postržjača, in uživajte v razgledu na jesenske barve.

Medana

Zdi se, da so Goriška brda že od nekdaj ena najbolj priljubljenih izletniških destinacij v Sloveniji. A ni tako, bliskovit turistični razcvet so doživela v zadnjih nekaj desetletjih, tudi ali predvsem zaradi vrste izjemnih vinarjev, ki glas o slovenskih vinih prenašajo po vsem svetu. Kombinacija odličnih vinarjev in prav tako odličnih gostiln je najizrazitejša v slikoviti Medani in bližnjih vasicah Ceglo in Plešivo, čeprav boste, roko na srce, kjerkoli v Brdih dobro jedli in pili.

Pod sevniškim gradom je ob vinogradu modre frankinje zasajena tudi potomka mariborske stare trte. | Foto: Matej Leskovšek Pod sevniškim gradom je ob vinogradu modre frankinje zasajena tudi potomka mariborske stare trte. Foto: Matej Leskovšek

Sevnica

Čeprav bo mesto ob Savi vsaj še nekaj časa najbolj znano kot rojstni kraj Melanie Trump, se Sevničani trudijo postati tudi vinska destinacija. V ospredje so postavili modro frankinjo, "žametno vino Posavja", s katerim je med drugim zasajeno pobočje pod sevniškim gradom, ta pa je že nekaj let prizorišče festivala, posvečenega modri frankinji. Pomemben podatek za lačne: Sevnica z okolico slovi po salamah, ki jih slavijo na vsakoletni salamiadi.

Dutovlje

Vas tik ob meji z Italijo leži na najbolj rodovitnem delu Krasa, zato ne čudi, da jo obkrožajo vinogradi. Dutovlje so dom enega najbolj znanih kraških vinarjev Joška Renčela, od tam je tudi legendarni ljubljanski gostinec Svetozar Raspopović, nasploh pa je to dežela terana in seveda kraškega pršuta – oba v Dutovljah slavijo na vsakoletnem prazniku terana in pršuta, ki ga prirejajo avgusta.

Pogled na Dutovlje in okoliške vinograde | Foto: Turistično društvo Kras - Dutovlje Pogled na Dutovlje in okoliške vinograde Foto: Turistično društvo Kras - Dutovlje

Bizeljsko

Tudi ta obmejni kraj, ki je na povsem drugem koncu Slovenije kot Dutovlje, močno zaznamuje vino. Tam so doma ene najbolj znanih slovenskih penin, tiste iz kleti Istenič, ob njih pa na bizeljskih gričih vino prideluje še cela vrsta vinarjev. Prav posebna bizeljska znamenitost, povezana z vinom, so repnice, jame, izkopane v tamkajšnji kremenčev pesek. V njih so nekoč shranjevali repo, po kateri so dobile ime, zdaj pa jih uporabljajo predvsem za shranjevanje, zorenje in pokušino vin.

Marezige

Vinska klet je največji ponos hišnega gospodarja, pravijo v slovenski Istri, krajih najbolj črnega med črnimi vini – refoška. Za središče dežele refoška veljajo Marezige v hribovitem koprskem zaledju, kjer vsako leto prirejajo znameniti praznik refoška in na njem izbirajo najboljše kapljice. V Marezigah in okoliških vaseh pravijo, da so prav poseben vinorodni okoliš, ker je njihov refošk zaradi višje nadmorske višine drugačen, bolj oster in pikanten kot tisti, ki ga pridelujejo spodaj, pri morju.

Štajersko srce med vinogradi je tik ob avstrijski meji. | Foto: Thinkstock Štajersko srce med vinogradi je tik ob avstrijski meji. Foto: Thinkstock

Svečina

V teh krajih ob vrsti zanimivih vinarjev, kot sta Gaube in Valdhuber, najdete eno najbolj znanih slovenskih turističnih podob, tako imenovano srce sredi vinogradov. Gre za cesto, ki se vije do turistične kmetije Dreisiebner, in ima obliko srca, če nanjo pogledate s točno določene točke pri omenjeni kmetiji. Svečina, Špičnik in preostali okoliški kraji se razvijajo v zanimivo vinsko destinacijo tudi zaradi sosednje avstrijske vinske ceste in tamkajšnjih gostov, ki radi pridejo pogledat čez mejo.

Goče

Slikovita vas na prehodu iz Vipavske doline na Kras velja za kulturni spomenik, saj so njene kamnite hiše z ograjenimi dvorišči ter ozke ulice ohranile videz in občutek, kot da ste se znašli pred stotimi, morda 200 leti. Prav tako kot nad zemljo je v Gočah zanimivo pod njo. Ta vas namreč slovi po množici vodnjakov, iz katerih črpajo mrzlo izvirsko vodo, in še večji množici obokanih vinskih kleti, starih več stoletij. Prebivalci Goč so bili namreč od nekdaj vinogradniki in vinarji.

Gadova peč pod Gorjanci je obvezna postaja za ljubitelje cvička. | Foto: gadovapec.eu Gadova peč pod Gorjanci je obvezna postaja za ljubitelje cvička. Foto: gadovapec.eu

Gadova peč

Pobočja Gadove peči nad Krško kotlino veljajo za zibelko cvička in ponujajo prav to, kar ljubitelji tega vina iščejo: množico hramov in zidanic. Ker v teh krajih za največji greh velja, če kdo ostane žejen, je tamkajšnje turistično društvo vzpostavilo sistem dežurnih zidanic, kjer ob cvičku poskrbijo tudi za primerno podlago in narežejo domačo salamo ali špeh, svež kruh in kaj sladkega.

Maribor

Seznam ne bi bil popoln brez domačega kraja najstarejše trte na svetu. Če morda niste vedeli: trta žametovke oziroma modre kavčine je častitljivo starost dočakala zaradi poplavljanja Drave, ki je zalila koreninski sistem trte in ga zato ni mogla napasti trtna uš, nepridiprav, ki je v 19. stoletju pomoril večino evropskih vinogradov. Že zato velja obiskati starko na Lentu, ji nazdraviti s kozarcem v Hiši stare trte, nato pa še v kateri od vse številčnejših mariborskih vinotek.

Ne spreglejte