Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 5. 2020,
8.14

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Podravka

Natisni članek

advertorial Vegeta Natur recept losos

Ponedeljek, 11. 5. 2020, 8.14

2 meseca, 1 teden

Tako se pripravi popoln losos

Vsebino omogoča Podravka

Kolikokrat na teden si pripravite ribjo jed? Premalokrat? Z našimi nasveti se bo riba zdaj nedvomno bolj pogosto znašla na vaših krožnikih.

losos | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Riba je ključna sestavina v tako imenovani sredozemski dieti, je pa tudi živilo, ki ima v sebi toliko dobrega, da tega ne bi bilo dobro spregledati. Ribe so namreč nepogrešljiv vir lahko prebavljivih beljakovin, odlikuje jih tudi bogata osebnost vitamina D, selena in joda, predstavljajo tudi glavni vir omega-3 maščobnih kislin. Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da bi ribo morali uživati vsaj enkrat tedensko, predstavlja pa idealno izbiro tako za okusna kosila kot za lažje večerje.

V fileju v ponvi, cela v pečici, v odlični juhi ali brodetu ali z okusnimi testeninami. Nežna riba se bo podala k najrazličnejšim kombinacijam, in je lahko osnova različnejših mednarodnih kuhinj – sredozemske, azijske ali skandinavske. Izberite svojo najljubšo in se podajte v posebno morsko kulinarično pustolovščino.

losos | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Hitra morska izbira – losos

Sodoben način kuhanja zahteva kar nekaj iznajdljivost, predvsem, kar zadeva časovne omejitve in iskanja okusnih ter uravnoteženih jedi. Prav zato losos velja za popolno kombinacijo sodobne kulinarike: hitra priprava, okusnost in nešteto možnih kombinacij.

File lososa pripravimo v ponvi z nekaj kapljicami olja. Spečemo ga lahko tudi v pečici skupaj s krompirjem in zelenjavo. Postrežemo ga lahko kot cel file, lahko ga narežemo in dodamo v solato ali v omako s testeninami.

Ste začetnik? To je osnova za odličen lososov file:

Največja začetniška napaka pri pripravi rib je ta, da jih prekuhamo oziroma prepečemo. Med pripravo moramo biti zato pozorni na strukturo fileja. Za začetek si pomagajte s spodnjo časovnico in z nekaj vaje boste pečenje osvojili tudi že po občutku.

losos | Foto: Getty Images Foto: Getty Images 1. File posolite in začinite. Predlagamo, da uporabite mešanico za ribe Vegeta Natur, ki bo lososu dodala pravo mero okusa in vam tako omogočila, da ga ne boste "uničili" z napačnimi začimbami.

2. Postavite ga na vročo ponev, ki ste jo prekrili z nekaj kapljicami oljčnega olja. Če ima file kožo, ga položite s kožo navzdol.

3. Pečete približno štiri minute, odvisno od debeline fileja. Preverite pa tako, da pogledate barv fileja v ponvi. Polovica spodnjega dela fileja namreč spremeni barvo.

4. File obrnete in pečete toliko časa, kot ste prvo polovico. Če se pri obračanju koža prijemlje ponve, počakajte še približno pol minute.

5. File postavite na krožnik in obložite s solato ali s kakšno drugo vam najljubšo prilogo.

Vegeta Natur | Foto:

Zakaj staviti na mešanico za ribe Vegeta Natur?

Kombinacija zelenjave in izbranih začimb po receptu matere narave bo tudi največje ljubitelje rib pustila brez besed.

Ne glede na to, katere vrste rib pripravljate, bele ali modre, sladkovodne ali morske, in ne glede na to, ali jih pražite, pečete ali kuhate, vam bodo naravne sestavine v Vegeti Natur za ribo pomagale, da bo rezultat vedno okusen!

So se vam zacedile sline? Preverite naš recept za hrustljav losos z bučkino skorjico. Odlično kosilo, ki ga boste lahko pripravili v samo tridesetih minutah.

Vegeta Natur | Foto: Losos z bučkino skorjico

Sestavine (za štiri osebe):

4 fileji lososa (600 g)
½ zavojčka mešanice za ribo Vegeta Natur
nasekljan koper Maestro
3 majhne bučke
črni poper Maestro
sol
3 žlice olivnega olja

Priprava:

Fileje lososa potresite z mešanico za ribo Vegeta Natur in s koprom. V pekač, obložen s peki papirjem, položite fileje tako, da je stran s kožo obrnjena navzdol. Naribajte bučke, jih začinite s soljo in poprom ter premešajte. Mešanico dodajte na file lososa ter pokapajte z malo olivnega olja. Pecite približno 15 minut pri 180 °C. Lososa postrezite s kuhanim krompirjem.

Nasvet: Pazite, da lososa ne boste prepekli, da ohranite njegovo sočnost. Za hrustljavo skorjico dodajte bučkam 70 g narezanih mandljev.

Vegeta Natur | Foto: Pravi mojstri v kuhinji? Izdelki Vegeta Natur

Linija Vegeta Natur predstavlja nabor izrednih in okusnih "pomočnikov", ki vas bodo vedno rešili iz vsake kuharske zagate in vam pomagali, da bodo vaše jedi vedno na nivoju najboljših kuharskih šefov.

Izdelki Vegeta Natur vsebujejo najboljše izbrane naravne sestavine, ki imajo samo eno vlogo v vaši kuhariji: izboljšati in poudariti naravni okus vseh sestavin, ki jih boste uporabili v receptih.

Kuhanje z izdelki Vegeta Natur je nadvse enostavno, saj vam omogoča še več svobode in eksperimentiranja. Sodobnim receptom dodaja vrhunskost, ki jo poznajo samo največji kuharski mojstri.

Izdelki Vegeta Natur so brez konzervansov, z morsko soljo in brez dodanih ojačevalcev arome.

Vegeta Natur se naravno ujema z vsemi vrstami mesa in zelenjave, in tudi vas bo navdihnila za nove kulinarične kreacije!

 

Ne spreglejte