Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2013,
11.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo vino šampanjec

Četrtek, 5. 12. 2013, 11.58

6 let, 6 mesecev

Spektakel odpiranja šampanjca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šampanjec je že sam po sebi ekskluziven, k pomembnosti pa svoje prispeva tudi način, kako odpremo steklenico.

Brizgajoč baltazar – 12-litrska steklenica šampanjca – so sanje vsakega voznika formule ena. Sanje marsikatere dame pa so, da njen princ tisto hladno steklenico šampanjca, ki ju čaka ob džakuziju, odpre s sabljo. Ter tako dokaže, da je res vitez.

Metod odpiranja šampanjskih steklenic je veliko. Vsem pa je skupno to, da je že samo odpiranje steklenice slovesnost, ki pijači da pridih ekskluzivnosti. V zadnjem času se je pojavilo nekaj novih trendov odpiranja steklenic, predvsem v barih in restavracijah, da ima gost občutek pomembnosti, ko vsi vedo, da je naročil drag šampanjec.

Moët je denimo s serijo Moët Ice Imperial v belih steklenicah pred dvema letoma uvedel pitje šampanjca na ledu, še najraje v njihovih posebnih belih kozarcih. Uspeh je bil velik, saj je ledeni Moët postal poletna uspešnica. Spet drugi želijo, da se njihov šampanjec pred gostom dekantira. Recimo Henriot je lani na trg poslal La Sphere, posebno polnitev svojega blanc de blancs šampanjca, ki v dejansko okroglem paketu vsebuje tudi dekanter. Z belim plastičnim dekanterjem so menda želeli v serviranje šampanjca dodati malo igrivosti.

Eden največjih proizvajalcev šampanjca na svetu Mumm pa promovira odpiranje s sabljo. V posebnem darilnem paketu poleg steklenice šampanjca dobite tudi sabljo, ki jo je oblikoval Patrick Jouin. Poleg tega pa si lahko na telefon naložite njihovo aplikacijo s stotimi navodili, kako ravnati s šampanjcem. Podučijo vas celo, kako odpreti trilitrsko steklenico jeroboam in kako preveriti, ali je šampanjec prave temperature.

Pojavljajo se tudi novi načini mešanja francoskih mehurčkov. Lanson denimo priporoča, da se njihov šampanjec White Label servira z limoninim sokom, češ da le tako pride do izraza vsa njegova veličina.

Ne nazadnje je tudi med našimi penečimi vino eno, ki ima spektakularen način odpiranja: Puro iz kleti Aleša Kristančiča. Steklenica, obrnjena na glavo in potopljena v vodo, kamor se po odprtju zamaška eksplozivno izstreli usedlina – spektakel, ki bo vsem dal vedeti, da pijete nekaj dobrega in dragega.

Pol Roger Brut Vintage 2004 Pol Roger, eno najbolj zvenečih imen med šampanjci, je še vedno v družinski lasti, zdaj pa klet vodi že peta generacija. Sedež imajo v Epernayu, kjer imajo v lasti 87 hektarjev vinogradov. Vinskemu trgu ponujajo šest različnih šampanjcev, slovijo pa predvsem po fini in čvrsti peni iz drobnih mehurčkov, ki je posledica idealnih pogojev za sekundarno fermentacijo, saj je najnižja točka kleti kar 33 metrov pod zemljo.

Pol Roger Brut Vintage 2004 je narejen iz tradicionalne hišne zvrsti, 60 odstotkov modrega pinota in 40 odstotkov chardonnaya. Grozdje trgajo v dvajsetih premier cru in grand cru vinogradih v območjih Montagne de Reims, Grand Vallée de la Marne in Côte des Blancs. Klet polni le najboljše letnike in prav 2004 je bil en boljših v zadnjem desetletju.

Šampanjec ima slamnato rumeno barvo in zelo kompleksne zaznave na nosu. Zaznamo tako mineralne note kot tudi arome belega cvetja, kutine in popečen kruh. V ustih deluje zelo harmonično, polno, z izjemno svežino in finimi mehurčki. Okuse lešnika, mandljev, medu in citrusov lepo zaokrožijo izjemna svežina, kremasta struktura in eleganca. Ima tako zelo dolg pookus, da si z vsakim požirkom želiš še.

Ne iščite razloga, h kateri jedi oziroma ob kateri priložnosti bi ga odprli, je preprosto tako dober, da je primeren za vsak trenutek.

Sorta: zvrst modrega pinota in chardonnaya Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 54,80 evra, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte