SiolNET. Trendi Kulinarika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska gostilna, ki jo Italijani vsako leto znova kujejo v zvezde

3

termometer

Izšla je sveža izdaja odmevnega italijanskega vodnika po gostilnah, v kateri je kobariška Hiša Franko dosegla najvišjo oceno do zdaj in za sabo pustila tudi restavracije z Michelinovo zvezdico.

Zdaj smo že vajeni, da kulinarični vodnik Guida dell'Espresso, ki velja za enega najbolj priznanih in cenjenih v Italiji, v svoj izbor vključuje tudi slovenske gostilne v bližini meje in jim praviloma daje tudi zelo visoke ocene – celo višje kot italijanskim gostincem.

Letos pa je kobariška Hiša Franko dobila najvišjo oceno do zdaj, 17,5 oziroma pol točke več kot lani, in se uvrstila na drugo mesto najboljših restavracij v Furlaniji-Julijski krajini. Omeniti velja, da je višje kot Hiša Franko ocenjena le videmska restavracija Agli Amici, ki se lahko pohvali s kar dvema Michelinovima zvezdicama. Vse furlanske gostilne, ki imajo po eno zvezdico, pa je Hiša Franko pustila za sabo.

Slovenci na ravni restavracij z Michelinovimi zvezdicami

V Sloveniji Michelinovega vodnika in posledično restavracij z Michelinovimi zvezdicami nimamo – naj vas ne prepričujejo v nasprotno –, so pa uspehi v drugih vodnikih zagotovo dobrodošel pokazatelj, kako visoko sega slovenska kulinarika. "Vsekakor sem vesela, zagotovo bomo danes odprli kakšen šampanjec," je kuharska mojstrica Ana Roš komentirala nov uspeh gostilne, ki jo vodi z možem Valterjem Kramarjem.

Hiša Franko pa ni edina slovenska gostilna, ki se ji je uspelo prebiti v vodnik. Prav tako odlično oceno, 17 točk, je dobila Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono, kjer kuha Tomaž Kavčič, eden nedvomno najprepoznavnejših slovenskih mojstrov, na seznam pa se je s 14,5 točke uvrstil tudi portoroški Rizibizi.

Mimogrede, Italijani so na lestvico najboljših "furlanskih" gostiln uvrstili tudi šest hrvaških oziroma istrskih, a ne tako visoko kot Hišo Franko in Zemono.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin