Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2019,
11.56

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Agragold

Natisni članek

pust AGRAGOLD krof advertorial sladkor

Torek, 19. 2. 2019, 11.56

2 meseca

Slastni recept: nesramno mehki pustni krofi #video

Vsebino omogoča Agragold
Agragold

Bolj ko se bliža pustni čas, bolj se v nas prebuja želja po mehkem, puhastem krofu, ki na našem obrazu poleg sladkega nasmeha pusti prav poseben pečat: na eni strani marmeladne brke, na drugi pa bele brke iz sladkorja v prahu. Vam je zakrulilo v želodcu? Pravilno! To pomeni, da ste pravi kandidat za peko krofov.

Krofi so nedvomno najbolj tradicionalni posladek ob pustnih norčijah. Kaj ko bi jih letos pripravili kar sami?

Pustno rajanje s krofom v roki

Dnevi pred pustom ne bi bili pravi, predvsem pa ne tako veseli brez vsaj enega krofa. In ko pridejo tisti dnevi v letu, ko naše jedilnike zasedejo tudi te sladke pregrehe, je prav, da se sladkamo s prvovrstnimi krofi.

Ali ste vedeli?

Današnjo različico krofov naj bi na začetku 19. stoletja izumila kuharica v dunajskem dvoru Cecilia Krapf. Po nekaterih virih naj bi jih poznali celo že v antiki, in sicer pod imenom craplum.

Za pusta tradicionalno postrežemo bolj krepke in mastne jedi, kot pravijo, tudi zato, da v svojem telesu naredimo močnejšo podlago za 40-dnevni post, ki se začne na pepelnično sredo.

Da bo vaše pustno domače sladkanje res uspelo, pa morate upoštevati predvsem dvoje: izbrati pravi recept in upoštevati nekaj zlatih pravil za peko krofov.

Agragold | Foto:

Zlata pravila profesionalnih pekov krofov

Preden se lotite svojih domačih pustnih krofov, si dobro zapomnite spodnja zlata pravila, ki vam bodo zagotovila uspeh in s katerimi bo vaša pustna pojedina nedvomno uspešna:

Agragold | Foto: #Če želite doseči pristni okus krofov, predlagamo, da ste pozorni na izbor sestavin. Prav vsaka sestavina krofa je pomembna in skupaj pričarajo tisti pristni neponovljivi okus.

#Preden se lotimo priprave testa, poskrbimo, da bodo vse sestavine na sobni temperaturi.

#Samo dobro vzhajan krof bo tako puhast, kot si želimo. Vzemite si zato dovolj časa za pripravo.

#Ali so krofi dovolj vzhajani, preverite s "testnim krofom". Preden se lotite cvrtja vseh, postavite v lonec samo enega. Če se bo takoj potopil, to pomeni, da še ni dovolj časa vzhajal.

#Temperaturo olja preverite tako, da leseno kuhalnico potopite v ogreto olje – če se bodo ob njej nabirali mehurčki, je temperatura olja ravno pravšnja.

#Krofi se morajo cvreti počasi, sicer bodo zunaj zažgani, znotraj pa surovi.

Agragold | Foto: Recept za krofe, ki vedno uspejo

Sestavine:

1 kg moke
3 kocke kvasa Fala
pol litra mleka
14 dag sladkorja Agragold
2 dcl olja
2 zavitka vaniljeva sladkorja
8 rumenjakov

lupina dveh limon
0,5 dcl ruma
0,5 dag soli
sladkor v prahu Agragold za posip

Postopek:

Iz 0,2 decilitra toplega mleka, kvasa in žličke sladkorja naredimo kvasec. V presejano moko najprej vmešamo kvasec in nato še vse preostale sestavine. Testo dobro premešamo in pregnetemo, lahko si pomagamo tudi z električnim mešalnikom. Testo naj bo mehko in puhasto. Iz testa oblikujemo enakomerne krofe (približno 80 dag). Pustimo jih na pomokani površini in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Vzhajajo naj toliko časa, da se povečajo vsaj za dvakrat. Vzhajamo jih samo na eni strani.

V večji lonec zlijemo olje za cvrtje (v višini dveh prstov oz. od treh do štirih centimetrov) in počakamo, da se dobro segreje. Krofe položimo v olje, tako da najprej potopimo zgornji del krofa. Posodo pokrijemo s pokrovko in krofe na manjšem ognju cvremo tri minute. Pokrovko nato odstavimo, krofe obrnemo in jih cvremo še tri minute.

S posebno brizglako jih napolnimo še tople, pri tem naj velja pravilo, da v dobrem krofu ni nikoli preveč marmelade. Ko se krofi nekoliko ohladijo, sledi še pika na i: posujte jih s sladkorjem v prahu, brez katerega krof vsekakor ni pravi krof.

Sestavina, ki bo vašim krofom dodala pravi pečat

Ne samo polnilo, pravi krof je vedno prekrit z debelim slojem sladke pregrehe – mehkega sladkorja v prahu, ki bo že ob prvem ugrizu v krof prebudil vaše brbončice in jim pričaral pravo sladko zabavo. Da bodo vaši krofi dobili tisto pravo sladko piko na i, jim privoščite sladkor v prahu Agragold, ki bo vsa vaša pustna kulinarična doživetja vzdignil na čisto novo raven.

Agragold | Foto: Življenje je kot pravljica: začinite ga s svojim najljubšim sladkorjem

AGRAGOLD je z mislijo na svoje kupce ponudil različne vrste sladkorja, ki jih lahko popolnoma prilagodite tako svojemu življenjskemu slogu kot najrazličnejšim sladkim recepturam.

Beli sladkor AGRAGOLD ima zelo nežno granulacijo in se zato pri pripravi najrazličnejših sladic hitro stopi ter vam zagotovi popoln uspeh.

Sladkor v prahu AGRAGOLD bo zaradi svoje mehke strukture pričaral še slajše trenutke. Drobno mleti kristali sladkorja so lahko topljivi in se odlično mešajo s testom, kremami, glazuro in preostalimi sestavinami pri pripravi različnih sladic. Idealen je za posipanje gotovih tort in peciv.

Sladkor v kockah AGRAGOLD s svojimi popolno oblikovanimi kockami vse trenutke pretvarja v sladko uživanje.

AGRAGOLD Demerara je naraven, nerafiniran sladkor iz sladkornega trsa, namenjen za vsakodnevno uživanje ter pripravo hrane in napitkov z orehi, medom, lešniki, čokolado in tudi suhim sadjem. S svojo naravno aromo daje vašim jedem eksotičen okus.

Ne spreglejte