SiolNET. Trendi Kulinarika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sanje Jureta Breceljnika živijo naprej: njegov film o briških vinarjih je dočakal premiero

2

termometer

Dokumentarec Terra Magica o vinarstvu v Goriških brdih, ki ga je posnel nenadno umrli slovenski režiser Jure Breceljnik, so v torek premierno prikazali v Bruslju.

"Vsak lahko živi svoje sanje," so besede Jureta Breceljnika, režiserja, čigar dokumentarni film Terra Magica je v torek zvečer doživel svetovno premiero. Prvega predvajanja filma se je v Bruslju udeležilo prek 400 obiskovalcev, a med njimi ni bilo Jureta – ta je namreč letos poleti nenadno umrl. Star je bil le 41 let.

Njegove sanje medtem živijo naprej in film, v katerega je prelil vso svojo strast, je vendarle ugledal luč sveta. Premiero sta v Bruslju gostila evropska poslanca Franc Bogovič (EPP) in Tanja Fajon (S&D), pridružili pa so se jima predstavniki produkcijske hiše Film IT ter vinarji Aleš Kristančič, Aleks Simčič, Marjan Simčič, Marko Skočaj in Stojan Ščurek, ki v filmu tudi nastopajo.

Fajon: Film jasno oriše, kako prostor brez meja pozitivno vpliva na vsakdan ljudi

"Takoj smo vedeli, da je dokumentarni film primeren tudi za evropsko javnost, saj zelo otipljivo orisuje, kako prostor brez meja kot eden največjih dosežkov Evropske unije pozitivno vpliva na vsakdan ljudi," je ob premieri povedala Tanja Fajon. "Obenem je pomembno sporočilo, kaj Slovenci imamo: vrhunsko vino, ki je podobno značajem vinarjev – edinstveno in karakterno," je dodala.

Bogovič: Briški vinarji so lahko zgled vsem Slovencem

Franc Bogovič je medtem izrazil veselje, da je bruseljsko občinstvo spoznalo vinsko deželo Slovenijo in nekatere naše najpomembnejše vinarje. "Briški vinarji so lahko zgled vsem Slovencem, kaj lahko dosežemo z jasno vizijo, znanjem, mladostno zagnanostjo in jasnim ciljem biti najboljši na svetu. Verjamem, da smo Slovenci sposobni ustvariti še več tako uspešnih zgodb," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin