SiolNET. Trendi Kulinarika
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Ptujske zgodbe o kavi

Oglasno sporočilo

Festival kave in kavarniške kulture spaja zgodovinske, kulturne, družbene in kulinarične elemente kave ter podaja njen obredni značaj kot medij za druženje.

Leta 2015 je začel prvi tlakovati novo vsebino v slovenskem festivalskem prostoru. Kot pravi ustanoviteljica in kreativna vodja Helena Ajdnik, bo festival letos doživel kreativno in inovativno nadgradnjo. "Dogodek bo postal tradicionalni letni festival na ravni mesta Ptuj s povezovanjem v Sloveniji in mednarodnem prostoru. Cilj festivala je vzpostaviti festivalsko blagovno znamko, ki bo Ptuju, okolici in širšemu prostoru ponudila novo vsebino za druženje, predstavila pomen kavarniške kulture in tradicije praženja kave, pomagala v prizadevanjih za promocijo mesta, skozi številne aktivnosti izobraževala o kavi, njenem pomenu za človeka, družbo in okolje ter promovirala kavarniško kulturo."

O kavarništvu, tradiciji in kulturi

Ne preseneča, da je festival že ob lanski izvedbi, čeprav bolj butični, dosegel izjemno medijsko prepoznavnost, saj je bil prvi na temo kave in kavarniške kulture v Sloveniji. "Izjemno zanimanje javnosti nas je motiviralo, da lanski premierni izvedbi letos priključimo drugo in stopimo na pot tradicije. Tudi zato, ker je tradicija kavarništva močno povezana z zgodovino Ptuja. Mesto ima bogato kavarniško in pražilsko tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kiperza, ki je imel v starem mestnem jedru Ptuja, kjer danes stoji hotel Mitra, kavarno z lastno pražarno. Hotel Mitra tako še danes goji tradicijo starih receptov s hišno blagovno znamko COFFEE STORY® Kipertz, ki se praži v ptujski butični pražarni.

Kako preživeti odličen dan ob kavi?

V skodelici kave lahko vidimo zgodovino vsega sveta, pravi letošnji gost festivala, dr. Božidar Jezernik, ki bo skupaj z dr. Dejanom Zadravcem osrednji sogovornik na družabnem kavarniškem večeru OB KAVI O KAVI, kjer bo tema pogovora "Kavarniška kultura v srednjeevropskem prostoru". Ptujska kavarniška kultura, ki jo je Helena Ajdnik skupaj s turističnima strokovnjakoma Borisom Zajkom ter Petrom Vesenjakom ob strokovni pomoči in podpori dr. Dejana Zadravca iz Zgodovinskega arhiva Ptuj začela odkrivati lani, številne zgodbe povezane s kavo in kavarništvom v Sloveniji in tujini ter pomen tega čarobnega napitka v vsakdanjem življenju posameznika so vsakodnevni navdih, saj ponujajo nove možnosti sodelovanja. "To nam daje še večjo motivacijo, da v prvih jesenskih dneh na Ptuju pripravimo drugo izvedbo edinstvenega festivala. Letošnji, ki ga pričenjamo z uvodno coffee cocktail zabavo v Hotelu Mitra na Ptuju, bo prav poseben, saj se z njim kot edini organizator v Sloveniji pridružujemo globalni kavni skupnosti.

Ptuj - slovenska prestolnica kave

1. oktobra se pod okriljem International Coffee Organization (Mednarodna organizacija za kavo) zaznamuje International Coffee Day (mednarodni dan kave). Na festivalu Ptujske zgodbe o kavi se bodo v soboto med 10. in 19. uro se bodo na glavnem prizorišču v Dominikanskem samostanu na Ptuju predstavili izbrani slovenski pražarilci, ponudniki kavnih napitkov in delikates, obiskovalcem bodo na voljo bariste, pražilci in strokovnjaki za kavo z nasveti za popolno skodelico, potekala bodo strokovna predavanja tako za laično javnost kot predstavnike gostinske stroke, Katja Turk Escobar bo v potopisu predstavila svojo kavno zgodbo, na ogled bo razstava Jožef Kiperz (1741–1819) in začetki kavarništva na Ptuju, ki je ob prvem festivalu nastala v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ptuj. Festival Ptujske zgodbe o kavi bo predstavil tudi zanimiv projekt "3R KOT NAČIN ŽIVLJENJA", ki ga ob podpori ministrstva za okolje in prostor izvaja Okoljsko raziskovalni zavod. Eden izmed dogodkov, ki potekajo v okviru tega projekta, je promocija popravil v okviru prvega slovenskega Repair Caféja. Ta spodbuja povezovanje, obujanje tradicije, popravila izdelkov, poudarja pomembnost zelenih delovnih mest, izmenjavo izkušenj in dobrih praks ter ohranjanje tradicije in kulturne dediščine. Vse to so prav tako cilji festivala Ptujske zgodbe o kavi, ki bo letos predstavil zanimiv projekt v sodelovanju z družbeno odgovornim podjetjem HUMANA NOVA iz Čakovca. "Seveda nismo pozabili na animacijske urice za najmlajše in nagradno igro. Izjemno pa se veselimo dveh prav posebnih dogodkov v okviru sobotnega dogajanja: ob 16.30 bo na ogled slovenska premiera izjemnega dokumentarca A COFFEE MAN (s slovenskimi podnapisi), avstralske produkcijske hiše Jeraff production. Spoznajte čustveno zgodbo v Banja Luki rojenega Sase Sestica, ki je bil zmagovalec tekmovanja barist World Barista Championship 2015. Film, ki omenja tudi Slovenijo, je res vreden ogleda. Ob 18.15 bo festivalsko dogajanje končalo odprtje razstave SKODELICA KAVE avtorja Boštjana Bračiča, ki bo v Dominikanskem samostanu na ogled do 8. oktobra."

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Kava in kulinarika

Posebnost festivala bo kulinarični meni Kuhajmo s kavo, ki ga bo ob prijaznih sugestijah priznanega slovenskega etnologa dr. Janeza Bogataja s svojo ekipo v GOSTILNI GRABAR pripravljala Alenka Grabar. Na voljo bo od 1. do 8. oktobra 2016.

V nedeljo, 2. oktobra, se bo festival, ki so ga podprli podjetje TALUM, časopisna hiša VEČER, agencija KREATIVUS, KIA CENTER MARIBOR, GOSTILNA GRABAR in HOTEL MITRA ob podpori lokalne skupnosti, končal s pobudo "Ste za kavo? Obudimo naše mesto".

Fotografije: arhiv festivala Ptujske zgodbe o kavi, Boštjan Bračič

delitve: 70
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin