Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 12. 2014,
13.14

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prazniki prazniki

Sreda, 24. 12. 2014, 13.14

7 let, 5 mesecev

Praznični recept: Sarme za preganjanje mačka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Sarme so na prvi dan novega leta postale že stalnica na jedilniku in najboljše zdravilo po neprespani in najdaljši noči v letu. Pripravite jih že dan prej!

Zadnji dan leta je pred vrati, da pa se bomo v novem letu čimprej postavili na noge, poskrbite z dobro staro domačo sarmo iz kislega zelja in polnjeno z mletim mesom in rižem, ki je tudi dobro zdravilo za mačka. Sarme navadno pripravimo za več oseb, oziroma za več obrokov, kot prisegajo gospodinje, pa so sarme še boljše pogrete, dan potem ko smo jih skuhali. Spodnji recept šteje za osem oseb.

Potrebujete: - eno glavo kislega zelja - 400 gramov mlete svinjine - 200 gramov mlete govedine - 120 gramov riža - 40 gramov olja - 1 deciliter jušne osnove - eno čebulo - dve jajci - tri stroke česna - žlico soli - pol žličke popra

ZA OMAKO: - 30 gramov olja - eno žlico moke - eno žlico mlete paprike - pol decilitra paradižnikove mezge

Postopek: Na olju prepražite čebulo, da postekleni in dodajte riž. Ko tudi ta postekleni, zalijte z 1,5dl vode, posolite in kuhajte na zmernem ognju, dokler voda ne povre. Odstavite in počakajte, da se ohladi.

Vmes zeljno glavo razslojite na posamezne liste, v katere boste pozneje zavijali polnilo. Od tega tri liste naribajte. Naribano zelje zavrite v posoljeni vodi, odstavite in odcedite.

V tretji posodi zmešajte skuhan riž, mleto meso, jajci in na drobno narezan česen. Po potrebi posolite in popoprajte. Maso dobro premešajte in začnite nadevati v posamezne zeljne liste. Liste z maso zavijte v rolice in na koncih privihajte navznoter, da se med kuhanjem ne razprejo.

V velik in širok lonec postavite plast naribanega zelja, ki ste ga skuhali v prejšnjem koraku in nanj naložite sarme, dodajte novo plast naribanega zelja in novo plast sarm. Ko vse zložite, prelijte s posoljeno vodo in 2 uri počasi kuhajte na nizkem ognju.

V kozici pripravite še omako. V segreto olje primešajte moko in jo na hitro popražite. Dodajte paradižnikovo mezgo, papriko v prahu in jušno osnovo. Kuhajte, dokler se omaka ne zgosti. Omako dodajte v lonec s sarmami in vse skupaj kuhajte še 15 minut.

Ne spreglejte