Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2016,
15.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Žito

Foto: Bor Slana, Thinkstock

Natisni članek

advertorial Okus po dobrem Žito Maestro

Petek, 18. 11. 2016, 15.25

2 meseca, 1 teden

Okusni vikend s Sašem

Praznični meni, ki ga lahko pripravite že ta konec tedna

Vsebino omogoča Žito

Foto: Bor Slana, Thinkstock

Sašo Miljušević | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Da ne boste rekli, da vam nismo dali dovolj časa za načrtovanje. Sašo je letos pohitel in vam že danes razkriva svoj najljubši praznični meni, ki je tako vsestranski, da ga lahko svojim najbližjim pripravite že ta konec tedna.

Zakaj bi morali praznične jedi omejiti samo na praznike? Naj bodo pravo izhodišče za malo drugačna gurmanska srečanja. Prav to je imel v mislih Sašo, ko je sestavil svoj popoln praznični jedilnik, ki je dovolj prefinjen za poseben obed, vendar hkrati tudi tako preprost, da se ga lahko loti vsak izmed vas. Sicer pa brez skrbi, do decembrskih praznikov imate ravno dovolj časa za vajo.

Praznična miza z dvema mojstroma

Kuharski mojster Sašo v kuhinji zaupa samo najboljšim, predvsem pri izboru sestavin, zato ni čudno, da svoje recepte prepusti samo največjemu mojstru med začimbami. Maestro je namreč sinonim za kakovost in zagotovilo popolnega okusa. Tistega, ki ga ne boste nikoli pozabili.

Za sladko in slano: Maestro ima vedno pravo rešitev

Z začimbami Maestro si lahko v kuhinji privoščite malo več ustvarjalne svobode – pomešajte različne okuse ter jih dopolnite s pravimi začimbami in dišavnicami. Prepustite se Maestru tako pri sestavljanju glavnih obrokov kot pri eksperimentiranju pri slastnih sladicah. Sašo zagotavlja: vsaka vaša jed bo z Maestrom pristna praznična kulinarična izkušnja, ki jo morate obvezno deliti s preostalimi.

 

Grahova juha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Predjed: grahova kremna juha z maslenimi kruhki s timijanom in hrustljavim pršutom

"Juho obožujejo tudi tisti, ki sicer ne marajo graha. Je zelo preprosta za pripravo, njena prednost pa je tudi ta, da ne vsebuje moke."

Sestavine:

500 g mladega graha

1 srednje velik krompir

0,5 dcl belega vina (malvazija)

6 rezin kraškega pršuta

4-krat toast Žito

2 čajni žlici masla

2 dcl olivnega olja

2 čajni žlici peteršilja Maestro

1 čajna žlica grobo mlete čebule Maestro

2 čajni žlici grobo mletega česna Maestro

1 čajna žlica timijana Maestro

2 dcl sladke smetane

sol

poper Maestro

voda

Priprava:

V visoki posodi segrejemo olje, dodamo vse začimbe ter na kockice narezan krompir in grah (lahko je svež, v slanici ali zmrznjen). Na zmernem ognju dobro mešamo, da se grah s krompirjem rahlo prepraži in prepoji z vsemi začimbami, solimo ter popramo. Zalijemo s tremi decilitri mlačne vode. Kuhamo še približno 30 minut oziroma dokler se krompir ne zmehča. Dodamo sladko smetano in nato s paličnim mešalnikom juho dobro spasiramo, tako da dobimo gladko kremno juho. Da bo res kremna in gladka, jo moramo še precediti skozi fino sito. Po potrebi jo dodatno pokuhamo/reduciramo, da se zgosti.

Rezine pršuta narežemo na trakce ali kockice in jih na zelo vroči ponvi popečemo do hrustljavega. Odstavimo jih na kuhinjski papir, da se vpije odvečna maščoba (tako ostanejo dlje hrustljavi). Toast narežemo na kockice 0,5 krat 0,5 milimetra in jih popražimo na ponvi, kjer smo pripravili pršut. Kruhu med praženjem dodamo še maslo in ščepec timijana. Juho serviramo na krožnik ter potresemo s hrustljavim pršutom in maslenimi kockami kruha s timijanom. Po želji pokapljamo z nekaj kapljicami sladke smetane ali ekstradeviškega olivnega olja.


Rolada | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Glavna jed: polnjena pečenka črne leče in oreščki na sirovi omaki s poprom

"Štruca iz leče je zelo privlačna in zanimiva, sirova omaka pa se zelo lepo prileže oreščkom. Jed je res nekaj posebnega in zelo dobrega okusa."

Sestavine:

Pečenka:

200 g rjave leče Zlato polje

olivno olje

1 jajce

2 šalotki

1 velik por

2-krat toast Žito

80 g orehovih jedrc

80 g lešnikov

0,5 dcl sladke smetane

0,5 dcl rdečega vina

1 čajna žlica rožmarina Maestro

1 čajna žlica peteršilja Maestro

1 čajna žlica timijana Maestro

½ čajne žlice naribanega muškatnega oreščka Maestro

sol

poper Maestro

Sirova omaka:

jušna žlica masla

20 g parmezana

20 g gavde

10 g modrega sira (gorgonzola)

1 dcl sladke smetane

grobo mleti črni poper Maestro

Priprava:

Lečo in nasekljano šalotko kuhamo v slanem kropu približno 30 minut. Na grobo zmeljemo orehe in lešnike. Lečo s šalotko dobro odcedimo, dodamo orehe, vsa zelišča, sol, poper, smetano, jajce in vino. Vse skupaj še malo zmiksamo, tako da dobimo grobo maso. V ponev damo jušno žlico olivnega olja, na katerem prepražimo sredico na kocke narezanega pora. Ko se por prepraži, dodamo nadrobljen toast, dve jušni žlici vina, solimo in popramo.

Maso iz orehov, leče in zelišč raztegnemo na aluminijasti foliji, ki smo jo predhodno rahlo naoljili. Popečen por damo na sredino mase, ki jo potem zvijemo kot rulado, tako da dobimo štruco. Lahko si pomagamo z aluminijasto folijo.

Tesno zvijemo, nato robove zavihamo kot pri bombonih. Štruco položimo v pekač in pečemo 45 minut na 200 stopinjah Celzija brez ventilacije.

Medtem ko se štruca peče, naredimo sirovo omako. V ponvi raztopimo maslo in vmešamo vse sire. Kuhamo na zmernem ognju in počakamo, da se siri stopijo, medtem pa dodajamo smetano. Ko se omaka zgosti, dodamo še na grobo nariban poper.

Pečeno lečino štruco pustimo počivati vsaj 30 minut, nato jo odvijemo iz aluminijaste folije. Narežemo na kolobarje, debele približno dva centimetra. Na temen krožnik prelijemo omako in na to položimo po dva koščka lečine rulade.


Creme Brulee | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sladica: creme brulee s citrusi in dišavami

"To je klasika za decembrska praznovanja. Dodal sem ji veliko začimb in nekaj posebnega s karamelizirano pomarančno lupino."

Sestavine:

2 dcl mleka

3 dcl sladke smetane

60 g belega kristalnega sladkorja

1 strok vanilje Maestro

1 janeževa zvezda

1 bio limona

1 bio pomaranča

4 rumenjaki

55 g sladkorja v prahu

20 g jedilnega škroba

25 g rjavega trsnega sladkorja

cimetova palčka Maestro

cimet v prahu Maestro

sladkor

Priprava:

Pomarančo dobro umijemo in olupimo. Uporabimo samo lupino, ki jo narežemo na julienne (majhne trakce), nato jo na zmernem ognju 20 minut kuhamo s 60 grami sladkorja in enim decilitrom vode. Ko se ohladi, dodamo eno čajno žlico cimeta v prahu in dobro premešamo. Mleko zmešamo s smetano, zlijemo v kozico, dodamo cimetovo palčko, naribano limonino lupino, janeževo zvezdo in semena vaniljevega stroka. Kuhamo, dokler ne zavre, nato zmanjšamo ogenj in pustimo, da počasi vre še deset minut. Kozico odstavimo, zmes precedimo in pustimo, da se ohladi do mlačnega.

Rumenjake ločimo od beljakov in jih s sladkorjem v prahu z metlico penasto stepamo približno pet minut. Dodamo jedilni škrob, dobro mešamo in počasi dodajamo mleko s smetano. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija. Zmes ponovno vlijemo v kozico, na zmernem ognju ves čas mešamo še od pet do deset minut oziroma dokler se masa ne zgosti. Masa nikakor ne sme zavreti.

V keramične lončke (dva decilitra) položimo pomarančne trakce, ki smo jih skuhali v sirupu, in jih pokrijemo z maso. Postavimo jih v pekač z visokim robom, v katerega nalijemo vodo do polovice lončkov. V predhodno ogreti pečici na 160 stopinj Celzija pečemo 25 minut. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Tik pred serviranjem v pečici vklopimo žar. Po ohlajeni kremi enakomerno potresemo rjavi sladkor. Pekač s kremami za nekaj minut (od tri do pet) postavimo v pečico, ki smo jo segreli do najmanj 280 stopinj Celzija, da se sladkor stopi, karamelizira in obarva zlatorumeno. Postrežemo najkasneje v 30 minutah.

Ne spreglejte