Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
8.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

pekarna burek Beograd

Sreda, 18. 5. 2016, 8.50

6 let, 7 mesecev

Pozabite picaburek, v Beogradu je zdaj priljubljen burek z evrokremom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Kebab burek | Foto Matjaž Rušt

Foto: Matjaž Rušt

Če ste mislili, da smo v Sloveniji s kebab- in picaburekom poskrbeli za najbolj nenavadno različico bureka, se motite - v Beogradu je trenutno ena največjih prodajnih uspešnic burek z evrokremom in piškoti Plazma.

"Iskreno, ne vem, od kod mi ta zamisel," je za srbski tabloid Blic dejala Mara, 27-letna lastnica beograjske pekarne. Te dni proda tudi po 15 pekačev bureka, polnjenega z dvema proizvodoma, ki ju poznamo še iz nekdanje skupne države: namazom evrokrem in otroškimi piškoti Plazma.

"Z mamo sva se pogovarjali o spremembah, ki bi jih lahko uvedla v pekarni," je pojasnila Mara, ki je pekarno, ta je v lasti njene družine že 15 let, prevzela pred dvema letoma. "Narediti sem hotela nekaj nenavadnega, nato pa sem si rekla, zakaj ne bi naredila sladkega bureka."

Kljub kreativnosti mojstrov v Sloveniji bureka z lešnikovim namazom in piškoti še nismo zasledili. | Foto: Matej Leskovšek Kljub kreativnosti mojstrov v Sloveniji bureka z lešnikovim namazom in piškoti še nismo zasledili. Foto: Matej Leskovšek

Svojo sladko kreacijo zdaj prodaja že štiri mesece, odzivi nanjo pa so bili različni, je povedala za Blic. "Najprej so se ljudje le čudili in niso bili prepričani, ali bi ga poskusili, sčasoma pa je bilo povpraševanje vse večje."

"Najprej so ta burek kupovali le mladi, zdaj pa ponj prihajajo ljudje vseh starosti," je še povedala Mara.

Pekarna Kod Mare v središču Beograda:

"Pridejo dnevi, ko ne zmoremo slediti povpraševanju, ljudje pridejo in ga kupujejo zase, za sodelavce in prijatelje. V povprečju prodam deset pekačev na dan, pride pa tudi dan, ko jih prodam več kot 15."

O okusu neobičajnega bureka pravi, da je podoben palačinkam, priprava pa je povsem enaka kot pri standardnih različicah, le polnilo je drugačno. In cena evrokrem bureka? 600 dinarjev oziroma slabih pet evrov za kilogram.

Ne spreglejte