SiolNET. Trendi Kulinarika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po katastrofalni lanski letini letos izobilje oljk (video)

3

termometer

Briški oljkarji si po lanski katastrofalni letini letos manejo roke. Letošnja letina naj bi dosegla kar okoli 30 ton olja.

Goriška brda, znana po vinogradih, so se danes kopala v soncu. A v ospredju ni bilo grozdje, temveč oljke. Ali olive? Iz njih so iztisnili tekoče rumeno zlato, kot pravijo oljčnemu olju, prav to iz naših Brd pa slovi kot eno izmed najboljših na svetu.

Pri Elizeju Prinčiču, predsedniku Društva oljkarjev Brda, imajo posajenih 250 oljk, vse pa bodo obrali ročno, saj je to osnova za dobro kakovost. Prinčič pravi, da se oljki po pravopisu pravi tudi oliva, "ampak mi trdimo, da je to oljka. Jaz vedno pravim, da je Oliva žena od Popaja".

Ker je dela veliko, pride vsaka roka še kako prav. Za grabljice so tako poprijeli tudi najmlajši, Boris pa se je ob tem pošalil: "Mislim, da to niso krompirjeve počitnice, ampak smo prišli na oljčne počitnice."

Letošnjo letino ocenjujejo kot zelo dobro, saj bo končna bera kar trikrat boljša kot lani, oljkarji pa ocenjujejo, da bodo samo v Brdih pridelali okoli 30 ton oljčnega olja. Briško olje, stiskano iz avtohtone sorte oljk, sicer velja za enega izmed najbolj kakovostnih. K temu pomembno pripomore severna lega Brd, saj so nekako najvišje na mediteranskem področju.

Zaradi edinstvenega olja si briški oljkarji želijo tudi tega, da bi ga tržili pod skupno blagovno znamko Uelje. Briškega olja letos še ne bo mogoče kupiti v trgovinah, lahko ga kupite pri posameznih oljkarjih, zanj pa boste odšteli okoli 15 evrov za liter.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin