Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2015,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sir parmezan grana padano

Sreda, 18. 3. 2015, 11.31

8 let

Parmezan v škripcih: ponarejenega je več kot originalnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zunaj meja Italije izdelajo več parmezanu podobnega sira, kot pa uspe Italijanom narediti originalov. Največ nepravega parmezana proizvedejo v ZDA.

V Italiji je pred nekaj dnevi odjeknil podatek, da je količina ponaredkov parmezana, ki jih izdelujejo zunaj Italije, prvič presegla proizvodnjo originalnega parmezana in njegovega bratranca, sira grana padano. Po podatkih italijanskega kmetijskega združenja Coldiretti so v italijanski regiji Emilija-Romanja v zadnjem letu pridelali 295 tisoč ton sirov vrste parmezan in grana padano, zunaj italijanskih meja pa je v tem času nastalo več kot 300 tisoč ton ponaredkov.

Uspešnica v ZDA: pridelaj svoj parmezan Večina teh kopij slovitih sirov nastane v ZDA, kjer je trenutno velika prodajna uspešnica komplet pripomočkov, s katerimi lahko vsakdo kar doma izdela svoj "parmezan", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ne čudi torej, da je izvoz italijanskega izvirnika v ZDA lani upadel za deset odstotkov.

Po uničujočem potresu še padec cen Pridelovalcem sirov parmezan in grana padano življenje in delo otežuje tudi padec cen. Velikoprodajne cene parmezana so namreč lani padle za kar 20 odstotkov.

Padec cen in padec uvoza sta dodatna udarca za že tako šibko panogo, ki si še ni opomogla od katastrofalnega potresa leta 2012, v katerem je bilo uničenih ogromno skladišč in na tisoče kolutov sira – škodo so takrat ocenili na več kot 200 milijonov evrov. Od leta 2007 je po podatkih združenja Coldiretti med malimi proizvajalci parmezana propadel že vsak četrti.

Zaščita velja le za Evropsko unijo, v ZDA imajo sirarji proste roke Tako parmezan oziroma parmigiano reggiano kot grana padano sta geografsko zaščitena prehranska izdelka, ki ju lahko proizvajajo le na točno določenem območju in pod strogim nadzorom kakovosti.

Znotraj Evropske unije je dovoljeno z imenom parmezan prodajati le izvirnik, zaradi česar je v naših trgovinah to ime izginilo z večine vrečk z nastrganim sirom – zdaj prodajajo "trdi ribani sir". Ta pravila medtem ne veljajo v ZDA, kjer lahko kot parmezan prodajajo najrazličnejše približke.

Ne spreglejte