Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 1. 2015,
9.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Paul Bocuse Lyon

Četrtek, 29. 1. 2015, 9.26

7 let, 12 mesecev

Norvežani so svetovni prvaki v – kuhanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dve jedi, 28 krožnikov ter pet ur in 35 minut: tako je videti svetovno kuharsko prvenstvo.

Lyon velja za gastronomsko prestolnico Francije, je pa tudi rojstno mesto slovitega kuharja Paula Bocusa, ki tam že od leta 1987 prireja tekmovanje Bocuse d'Or. Prestižno tekmovanje, na katerem se vsaki dve leti pomerijo najboljši oziroma najobetavnejši kuharji z vsega sveta, velja za nekakšne oskarje oziroma svetovno kuharsko prvenstvo.

V finalu, v katerega so se uvrstili prek regionalnih predtekmovanj, se je sicer pomerilo 24 kuharjev oziroma moštev, saj je imel vsak kuhar tudi svojega pomočnika. Kot vsakič so dobili nalogo, da v 5 urah in 35 minutah pripravijo po 14 krožnikov oziroma porcij dveh jedi, mesne in ribje.

V glavnih vlogah sta nastopili pegatka in potočna postrv Kuharjem so postavili natančna navodila. Kot osnovno sestavino mesne jedi so morali uporabiti pegatko, jed pa je morala odražati kulinarično kulturo njihove države. Ribja jed je morala biti medtem pripravljena iz potočne postrvi, vsaj 50 odstotkov jedi pa je morala predstavljati zelenjava.

Zmagoslavje 29-letnega Norvežana Letos je žirija, ki so jo sestavljali priznani kuharski mojstri, predsedoval pa ji je ameriški kuharski zvezdnik Grant Achatz, po natančnem pregledu in degustiranju pripravljenih jedi odločila, da gre zlato norveški ekipi, ki jo je vodil kuhar Ørjan Johannessen. 29-letnik se zmage ni veselil prvič – leta 2008 je bil pomočnik norveškega kuharja Geira Skeija, ki je takrat osvojil prvo mesto.

Na drugo mesto so se lets uvrstile ZDA, na tretje pa Švedi, ki so sicer letos veljali za tihe favorite. Francozi, ki so slavili na prejšnjem Bocuse d'Or, so bili šele sedmi.

Na svetovnem kuharskem prvenstvu, ki to ime nosi tudi zato, ker poteka pred občinstvom in v resnično športnem vzdušju, so podelili še nekaj dodatnih nagrad. Finska ekipa je dobila nagrado za najboljšega pomočnika in posebno omembo za mesno jed, posebno omembo za ribjo jed pa so si prislužili Japonci.

Ne spreglejte