Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 10. 2014,
9.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mesec oblikovanja Oblikovalska okuševalnica Irena Fonda Janez Bratovž

Petek, 10. 10. 2014, 9.28

6 let, 7 mesecev

Ni dovolj, da je hrana dobra – tudi oči so lačne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Oblikovalska okuševalnica, kjer moči združijo kuharji, oblikovalci in izdelovalci predmetov, ki spremljajo jed, se razvija že pravljičnih sedem let.

Oblikovalska okuševalnica je verjetno najbolj obiskan dogodek Meseca oblikovanja. Moderno je ukvarjati se s hrano, če gre za dogodek z obetom brezplačne hrane in pijače, pa je občinstvu še toliko bolj zanimiv. A hrana na Oblikovalski okuševalnici ni v središču pozornosti oziroma si jo deli s predmeti, ki jo spremljajo, nosijo ali so kako drugače nepogrešljivi pri uživanju v njej.

Letošnja tema – slovensko oblikovanje za hrano Koncept je preprost: posamezno ekipo sestavljajo kuharski mojster, oblikovalec in izdelovalec spremljajočega predmeta, ki s skupnimi močmi sestavijo postavitev na zadano temo. Letošnja je nosila ime Slovensko oblikovanje za hrano, naslanjala pa se je na izhodišča slovenske kuhinje.

Na letošnjem oblikovalsko-okuševalskem dogodku je sodelovalo enajst restavracij oziroma kuharjev v izjemno zanimivih, občasno tudi nepričakovanih navezavah z oblikovalci in izdelovalci spremljajočih predmetov. Njihove zamisli je ocenjevala petčlanska žirija, ki so jo sestavljali Irena Fonda, Andrej Kuhar in Janez Bratovž ter multidisciplinarni oblikovalki Anka Štular in Pavla Bonča, predsedoval pa ji je Zmago Novak iz Zavoda Big.

Žlice Svetlaninih kosovirjev Nagrado za kulinarično odličnost je dobila ekipa V žlici, ki so jo sestavljali mladi mojster Luka Košir iz gostišča Grič, oblikovalki Špela Kuhar in Barbara Viki Šubic ter izdelovalec Hinko Košir, predstavili pa so se z žlicami slastnih grižljajev, ki so jih navdihnili kosovirji Svetlane Makarovič. "Zelenjavi so dvignili vrednost," jih je pohvalil kuharski mojster Janez Bratovž.

Dobrote v popotni culi, ki je lahko tudi prt ali pogrinjek Nagrado za najboljši izdelek je odnesla ekipa Daru:jem, ki se je predstavljala s platneno krpo, polno dobrot, ki lahko postane prt, pogrinjek ali culica. Oblikovala jo je Danijela Grgić, z jedmi, med katerimi sta izstopala potica in buhtelj, pečena v steklenem kozarcu, pa jo je napolnila Ksenija K. Mahorčič iz gostilne Mahorčič. Ekipa Daru:jem je odnesla tudi nagrado za najboljšo interpretacijo teme.

Večerja v šotoru in uživanje v zavrženih stvareh, ki jih lahko daš "nase in vase" Nagrado za inovativnost je odnesel hudomušni Piščanec roparskih vitezov – Dušan Belšak iz gostilne Belšak oziroma Slavkovega doma je v sodelovanju z Arhišekturo predstavil novo "glamping" izkušnjo, zasebni kulinarični dogodek v šotoru. Nagrado za najboljšo ekipo pa si je prislužila prisMODA, ekipa, ki so jo sestavljali kulinarični bloger in kritik Boštjan Napotnik - Napo ter kulturno-ekološko društvo Smetumet. Skupen jezik sonašli v stvareh, ki jih drugi vržejo stran, oni pa jih vržejo "nase in vase".

Knapovska malica – ko je tudi črna kava s kruhom vrhunska jed Žirija se je odločil, da nenapovedano podeli še eno nagrado, nagrado za mladostno domiselnost. Podelili so jo ekipi Kuhna pa to, daleč najmlajšim udeležencem Oblikovalske okuševalnice, ki pa zato niso bili nič manj zagnani in domiselni. Osnovnošolci so si z Branko Urbanijo zamislili Knapovsko malico, tradicionalne zasavske jedi v sodobni preobleki. Kot pravijo, so želeli na laž postaviti stereotip o Zasavju kot kulinarično pusti pokrajini – kot so dokazali, lahko celo črna kava s kruhom z nekaj domišljije postane zanimiva, če ne kar vrhunska jed.

Ne spreglejte