Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2015,
14.07

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept vikend kosilo kutina

Petek, 16. 10. 2015, 14.07

6 mesecev, 3 tedne

Najbolj romantični jesenski sadež

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kutine so že skoraj pozabljen sadež, ki pa z omamnim vonjem vabi k ljubezni.

Če bi obstajalo jesensko tekmovanje za najbolj seksi sadež, bi bila v finalu granatno jabolko in kutina. Zanimivo – oba sta simbola ljubezni in plodnosti in oba sta v nekem romantičnem smislu povezana z Orientom ter tisto le z njim povezano patetično strastjo.

Boj bi bil vsekakor ogorčen. Granatno jabolko, še posebej tiste vrste, ki je zunaj travnato zeleno, je s svojimi živo rdečimi zrni fotogenično, s svojo sladko sočnostjo pa neznosno privlačno. Kutina pa je neugledna, skrivenčena, surova skoraj neužitna, a neskončno zapeljuje z vonjem.

Oba sadeža sta mi izjemno ljuba, celo med najljubšimi, a letos je zmagala kutina. Verjetno zato, ker sem se granatnih jabolk že najedla, prva kutina pa me je pretekli teden čakala na vaškem kostanjevem sejmu nekega poznega popoldneva, ko je veter ravno prav razpihal oblake, da je posvetilo pozno sonce in se je ljudem, ki so na vaškem trgu z najlepšim pogledom plesali na stare pesmi, na obrazih zarisala neka globoka jesenska melanholična radost. Rumene kutine pa so se svetile na okenski polici.

Melanholija, ki jo prinese omamni vonj kutin S kutino je vsaj v mojem miselnem svetu povezana neka melanholija. Morebiti spomin na babico, ki jih je vedno hranila v omari, da je njeno perilo lepše dišalo. Morebiti je to globok patos, ki ga vedno znova sproži eden mojih najljubših sevdahov Himza Polovine (in pozneje še številnih drugih od Indeksov do Gorana Bregovića), ki govori mladih ljubimcih, bolni Fatmi in njenem ljubljenem, ki ji je tri leta iz Istanbula nosil rumene kutine, ko se je vrnil, pa je bila draga že mrtva. Ali pa je to morebiti le omamni vonj kutine, sveže po limonah, kuhana pa dobi toplo in mehko noto kot zrela ljubezen.

Čeprav jih obožujem v marmeladi in še bolj v sladkem, kjer ohranijo neko specifično pikasto strukturo, jih rada zobam v želeju, ki je priljubljen v Španiji, pa tudi dalmatinskem Zagorju, ne branim se niti pite iz kutin, najljubše pa so mi v najpreprostejši obliki – skuhane v kompotu, sladkane le z žlico akacijevega medu. Za posebne priložnosti pa pečene polnjene kutine z orehi. Slaščica naravnost s sultanovega dvora v srce vsake slovenske Lenčice.

Pečene kutine z orehi

osem kutin tri žlice medu en dcl vode 200 gramov mletih orehov smetana

Vodo in med zavrite, z vrelo vodo prelijte mlete orehe in jih dobro premešajte. Masa mora ostati precej kompaktna. Kutine operite in izdolbite peške. To najlažje naredite z nožem za lupljenje. Lahko jih sicer tudi olupite, a z lupino bodo bolj obdržale obliko. Sredino kutin napolnite z orehi, postavite jih na z maslom premazan pekač, pekač pokrijte s folijo in jih na 200 stopinjah Celzija pecite približno pol ure, nato pa odkrite še 15 minut. Čas pečenja je odvisen od velikosti kutin, pečene pa so, ko so mehke.

Pečene kutine malce ohladite, nato pa postrezite obložene s stepeno smetano in okrašene z medom.

Ne spreglejte