Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 8. 2014,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo vino križarjenje šampanjec

Četrtek, 14. 8. 2014, 11.46

8 let

Na križarkah je pivo zamenjalo šampanjec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Peneča vina so prijetna poleti, toda potniki na križarkah jih ne pijejo.

Velike križarke so vse bolj priljubljena oblika dopustovanja. Plavajoči megahoteli so daleč od starodobnih luksuznih čezoceank, na katerih so na palubah igrali britanske dvoriščne igre, zvečer pa v lesketajočih se oblekah v razkošnih salonih srkali šampanjec.

Nekaj navideznega blišča so križarke sicer še obdržale, a v glavnem so to le plavajoči templji kičastega potrošništva. S tem pa se je spremenila tudi struktura potnikov. Nič več niso to aristokrati na palubah in delavci s trebuhom za kruhom v podpalubju. Zdaj so potniki srednjega razreda, tudi kakšen proletarec si lahko privošči križarjenje po Sredozemlju od Genove do Dubrovnika in se pretvarja, da je omanski sultan na svoji megajahti pred dubrovniškim obzidjem.

Skladno z drugačnimi potniki so se spremenile tudi pijače, ki so na križarjenjih najbolj priljubljene. Britanski časnik Daily Mail je poročal, da na eni križarki na dvotedenskem potovanju porabijo 46 tisoč steklenic piva, ki je daleč najbolj priljubljena pijača med potniki. Vsak odrasel potnik na dan spije povprečno tri steklenice piva.

Koktajl na dan Druga najbolj priljubljena pijača je koktajl, ki si ga vsak potnik privošči vsaj enkrat na dan. V dveh tednih jih 2200 potnikov na ladji popijejo 35 tisoč, ni pa znano, kateri so najbolj priljubljeni. Poleg tega popijejo še 15.400 steklenic vina, 828 steklenic viskija in le 734 steklenic šampanjca. Povprečno si potniki privoščijo le dva kozarca šampanjca v dveh tednih.

Je pač tako: kupiti nekoč luksuzno obliko potovanja še ne pomeni, da kupite ves nostalgični čar, ki ga v idealnih podobah Evropejcev ima križarjenje. Konec koncev pa ima tudi pivo mehurčke.

Serge Mathieu Millesime 2008

Klet Serge Mathieu je v vasi Avirey-Lingey, eni najmanjših vinorodnih vasic v šampanjski regiji Aube. Družinska tradicija sega v 18. stoletje, zdaj kleti vodi že sedma generacija, ki ostaja zvesta tradicionalni klasični oziroma šampanjski metodi, saj je le ta ključ do uspeha. Do sredine 20. stoletja so grozdje le prodajali preostalim kletem, šele po letu 1970 so napolnili prve steklenice šampanjca. Od prve polnitve, ko so napolnili le pet tisoč steklenic, se jim je proizvodnja povečala kar osemkrat, saj zdaj letno pridelajo 40 tisoč steklenic, od tega pet različnih tipov šampanjcev.

Millesime 2008 je letniški šampanjec iz sorte modri pinot. Ima svetlo rumeno barvo z lepimi enakomernimi drobnimi mehurčki. Vino je odležalo pet let na drožeh, zato prevladujejo zorilne note, ki lepo dopolnijo arome kvasa, mandljev, lešnikov in kruhove skorje. Je zelo polnega okusa, z bogato teksturo in lepimi, finimi mehurčki. V ustih nas navduši predvsem s svojo eleganco, aromami svežega sadja, zelenih jabolk, mineralnostjo in zelo dolgim pookusom.

Odlično se bo podal k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice ter surovi škampovi repki, ali pa si ga preprosto privoščite namesto sladice v teh poletnih večerih.

Sorta: modri pinot Stopnja alkohola: 12,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 42 evrov, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte