Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2013,
15.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vino festival

Torek, 19. 11. 2013, 15.05

6 let, 7 mesecev

Martinovo je mimo, zdaj je čas za festivale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred vrati je 16. Slovenski festival vin, ki ga tudi letos spremlja Festival kulinarike. Ob uveljavljenih razstavljavcih tako za obiskovalce kot stroko pripravljajo bogat spremljevalni program.

Ta četrtek in petek bosta ljubljanski Grand hotel Union, svoje tradicionalno prizorišče, spet zasedla Slovenski festival vin in Festival kulinarike. Na vinskem festivalu se bo predstavilo več kot 70 vinarjev oziroma vinskih kleti, kulinarični del pa bodo zapolnili predvsem znani kuharski mojstri ter učenci gostinskih šol, ki bodo razstavljali in v živo pripravljali svoje mojstrovine. Nadobudna mladina iz gostinskih šol se bo predstavljala v Galeriji okusov, v Gledališču okusov pa se bodo predstavljali uveljavljeni kuharji – v četrtek bodo to Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Borut Jovan iz hotela Livada Prestige in Luka Jezeršek iz Dvora Jezeršek, v petek pa bodo na vrsti Marko Pavčnik iz restavracije Pavus, Igor Jagodic iz restavracije Strelec in Janez Bratovž iz restavracije JB.

Predavanja za poznavalce in delavnice za začetnike Iz še več različnih dogodkov bo sestavljen vinski festival – ob klasičnem sprehodu od vinarja do vinarja se bodo lahko obiskovalci udeležili več strokovnih delavnic s priznanimi predavatelji. Med njimi organizatorji kot posebno gostjo izpostavljajo Caroline Gilby, Master of Wine, ki se je posvetila prav vinom jugovzhodne Evrope in bo spregovorila o tem, kako slovenska vina sprejemajo na britanskem trgu.

Za tiste, ki se z vinom šele spoznavate oziroma bi se želeli začeti spoznavati, letos v sodelovanju s priznanimi sommelierji prirejajo delavnice z imenom Vinska izkušnja za začetnike. Tam boste lahko izvedeli vse od tega, kateri vinski kozarec izbrati in kako ga držati, do tega, katero vino je primerno za katero priložnost in h katerim jedem se najbolj prilega, skupaj s sommelierji pa se boste sprehodili tudi do vinarjev, ki vam bodo predstavili svoj pridelek in svojo filozofijo.

Na festivalskem ocenjevanju je slavilo makedonsko vino Še pred začetkom festivala so kot vsako leto priredili festivalsko ocenjevanje vin in izbrali najboljša. Izbirali so najboljšo penino, belo in rdeče vino ter vino z ostankom sladkorja, ponovili pa so tudi lansko novost ocenjevanja in izbrali najboljša mlada vina – torej vina letnika 2013. Med mladimi vini so za najboljšega razglasili Pullus sauvignon 2013 iz Ptujske kleti, najboljše peneče vino letošnjega festivala je Zlata radgonska penina, najboljše predikatno vino je Mavretičev suhi jagodni izbor sauvignona letnik 2006, v najbolj zastopanih kategorijah, torej med belimi in rdečimi vini, pa sta obakrat slavila makedonca. Komisija je za najboljše belo vino izbrala Barovo white 2010 iz kleti Tikveš, najboljše rdeče vino, ki je tudi zmagovalec festivalskega ocenjevanja, pa je vranac Imperator 2011 iz kleti Bovin.

Vse zmagovalce in še obilico drugih boste imeli seveda priložnost poskusiti ter tudi sami oceniti v četrtek in petek.

Ne spreglejte