Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
13.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

LCHF-prehrana dieta

Sreda, 31. 5. 2017, 13.12

6 let, 6 mesecev

Kuhar Jaka – vsestranski ustvarjalec lepega in okusnega

Oglasno sporočilo

Jakob Polajžer - kuhar Jaka je kuhar, kulinarični in gurmanski zanesenjak, ki že nekaj let prisega na zdravo prehrano.

jaka polajžer | Foto:

Zadnje leto pa se je s srcem in dušo posvetil prehrani LCHF, ki mu pridno topi kilograme, in sicer brez odrekanj. To predstavlja tako na degustacijah, kuharskih delavnicah in nastopih. Ima namreč tudi žilico za interakcijo z občinstvom, včasih tudi imitira znane osebnosti. Rada ga ima tudi televizijska kamera, zato že nekaj let redno kuha tudi na malih zaslonih v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija, pa tudi v oddajah, kot sta Krožnik okusov in Jaka namaka. Njegove številne nastope si lahko ogledate na njegovem kanalu na YouTubu.

bemumast | Foto:

Jaka, te dni je šla v predprodajo vaša nova knjiga Bemumast 2: LCHF - recepti za vsak dan. Je za vas izdajanje kuharskih knjig že nekaj utečenega ali imate še vedno kaj "avtorske treme"?

Gotovo sta pred vsako izdajo kuharske knjige prisotna pozitivna trema in spraševanje, ali je to to, kar ljudje potrebujejo. Osnovno vodilo, vsaj zame, je vedno napisati recepte, ki so življenjski in preprosti za pripravo.

Prva knjiga iz serije Bemumast je predstavila teorijo in pojasnila ozadje prehrane LCHF. Nadaljevanje, Bemumast 2, pa je kuharica. Kako je zasnovana?

To je knjiga receptov, a ne samo to – trije avtorji smo prispevali vsak svoj del. Gašper Grom je napisal uvodni del, ki za nepoznavalce na hitro in preprosto pojasni, kaj je prehrana LCHF, s Stašo Grom pa sva prispevala 90 receptov. Staša zelo rada dela LCHF-sladice, zato je večina sladic njenih, jaz pa sem "skuhal" vse drugo. Posebej sem ponosen, da nam je uspelo recepte sestaviti tako, da so, kolikor je mogoče, iz lokalnih sestavin. Pri prehrani LCHF je zelo uporabna kokosova maščoba, tako da te nismo izpustili, ampak večinoma pa smo vključili čim več živil, ki ne prepotujejo dolge poti od zemlje, iz katere so zrastli, do naših krožnikov.

Koliko receptov prinaša knjiga Bemumast 2? Bo knjiga zanimiva tudi za vegetarijance?

V knjigi je 90 receptov. Kolegica je analizirala vse in izmed 978 sestavin, med katere so vštete tudi začimbe in dodatki. V knjigi se največkrat pojavi maslo, največkrat uporabljena skupina živil pa je zelenjava. Če se kdo nameni narediti vse recepte iz knjige, se mora med drugim založiti s sto jajci in več kot dvema kilogramoma masla. Ja, seveda, knjiga je več kot primerna za lakto-ovo vegetarijance. Ne samo da je del receptov prav zelenjavni, tudi pri mesnih receptih meso pogosto ni glavna sestavina, tako da si jih vsakdo brez težav prilagodi.

Pesnike in pisatelje pogosto vprašamo, kako poteka njihov ustvarjalni proces. Od kod prihaja navdih in kako poteka gnetenje idej, ki se razlijejo na papir? Kako je to pri kuharjih? Dobite ideje z opazovanjem ali se vam, recimo, zamisli za recepte pojavijo v nepovezanih situacijah – med vožnjo z avtomobilom, med sproščanjem na kavču?

Pri kuharjih je to ponavadi v kuhinji, velikokrat tudi takrat, ko hodimo naokrog in pokusimo kaj novega, dobimo idejo za izboljšanje ali preoblikovanje tega, kar smo pokusili. Večina novih receptov pa nastane pri vsakodnevni kuhi, tudi na podlagi napak. Včasih gre tudi kaj narobe, včasih kakšne sestavine nimaš in si ustvarjalen, pa narediš nekaj novega.

Kuharji ste danes pomembne javne osebnosti. Čutite ob tem kakšno posebno odgovornost do ljudi, ki vas poslušajo, vam sledijo, vas posnemajo?

Jaz pri svojem delu čutim ogromno odgovornost. Že dobrih dvanajst let ustvarjam kot kuhar, večino časa v neposrednem stiku z ljudmi, tu je odgovornost še toliko večja. Gre tudi za zaupanje, ki ga imajo ti do tebe in tvojega dela. Na sploh pa je pri zdravi prehrani, ko gre tudi za spremembo življenjskega sloga, odgovornost še toliko večja.

bemumast | Foto:

V Sloveniji ste eden od prvih kuharjev, ki je začel aktivno promovirati prehrano LCHF in oblikovati kuharsko kulturo brez vključevanja velikih količin ogljikovih hidratov. Kaj je vas prepričalo, da postanete glasnik te vrste prehranjevanja?

Predvsem to, da ta način prehranjevanja resnično ustreza času, počutju in zdravju. Je edinstven način prehranjevanja s preprostimi smernicami, ni dieta, ni muha enodnevnica, ampak postane način življenja. Pri svojem delu sem predaval in vodil že več kot tisoč kuharskih delavnic, pa sem vedno naletel na značilne težave diet, recimo da se ljudje težko dolgoročno držijo omejevalne prehrane. LCHF ima izjemen učinek na zdravje, dobro počutje in je način prehrane, ki se ga z lahkoto držiš doma in na poti.

Mnogi, ki prisegamo na prehrano LCHF, pri tem načinu prehrane med drugim cenimo tudi možnost, da je izjemno preprosta in da priprava hrane ne pomeni nujno ogromno časa in truda. Po drugi strani ljubitelji LCHF to prehrano obožujejo prav zato, ker z njo lahko dosegajo določene estetsko-zdravstvene cilje, hkrati pa imajo možnost raznovrstnega eksperimentiranja z bogatimi in domiselnimi recepti. Med katerimi ste vi, ko ste samo Jakob, človek z veliko obveznostmi?

Gotovo med prve, res lahko v kratkem času za majhen denar pripraviš vrhunski obrok zase in za družino. To, da imam pester dan z veliko obveznostmi in lahko vmes pojem nekaj malega in sem sit, je super. Hkrati si lahko inovativen, ustvarjalen in res narediš izjemne kombinacije jedi in okusov. Najpomembneje pa je, da si poln energije in izgubiš potrebo po stalnem hranjenju.

Imate kako LCHF-jed, ki se je ne naveličate?

LCHF te zasvoji, pečena jajca na svinjski masti so moja najljubša jed.

bemumast | Foto:

Sol je v slovenščini pogosto uporabljena kot visoko cenjena sestavina. Rečemo recimo "sol življenja", neokusne šale so tudi "neslane šale", neumneži "nimajo soli v glavi". Kakšno vlogo igra sol pri vas?

Sem velik zagovornik začimb. Začimbe so pika na i odlične hrane, polnega okusa. Nikoli ne smejo biti glavne na krožniku, zmeraj pa morajo jed dopolniti. Zato sem več kot dve leti namenil razvoju začimbnih mešanic brez ojačevalcev okusa, barvil in konzervansov. Ustvaril sem res izjemne začimbne mešanice, primerne tudi za LCHF-prehrano. Morate jih pokusiti, ljudje so navdušeni nad njimi. V spletni trgovini lahko naročite mešanico za ribe, za perutnino in svinjino ter zeliščno sol.

Ste kuhar, poslovnež, organizator, tudi z zabavo se ukvarjate – vse okrog kuhe in hrane. Zanimivo je, kako se lahko ljudje vedno povezujemo okrog hrane na vse mogoče načine – ne samo kot jedci, pač pa kot družba, kot posamezniki, ki se povezujemo, predvsem pa kot ustvarjalci. Se vam zdi, da smo Slovenci v kuhinji ustvarjalci ali bolj konzervativci, ki se držimo preverjenih načinov priprave jedi?

Vzgojeni smo bili kot konzervativci, nas pa družbena omrežja in mediji s kuharskimi oddajami vse bolj spreminjajo v ustvarjalce. Živila in jedi tudi veliko bolj cenimo. Od tod tudi večje zavedanje o pomenu zdrave hrane in vplivu zdravega načina prehranjevanja na naše zdravje.

Kot strokovnjak tako za kuho kot za zdravo prehrano pogosto sodelujete na izobraževanjih različnih oblik – od kuharskih tečajev do kuharskih delavnic za zdrav način življenja in izobraževanja otrok. Pri katerih stvareh o hrani je naše znanje najšibkejše, kje najbolj živimo v temi?

Žal smo postali preveč vodljivi in zaupljivi do izdelkov, ki imajo silovito marketinško podporo. Preveč slepo zaupamo oglaševanim izdelkom, ki so v veliki meri po kakovosti slabši kot manj znani izdelki. Premalo kupujemo lokalno, je pa razveseljivo, da vsak rad sam malo vrtnari in si pridela svežo hrano, tudi na balkonih. To je zelo dobro, tudi ta zelenjava je veliko kakovostnejša kot iz uvoza. Načelo lokalnosti in sezonskosti hrane je na sploh izjemno pomembno. Sezonski v tem pomenu besede, da izkoristimo naravo in danosti sezonskih živil, v katerih narava zapakira vse, kar človek potrebuje v tem času.

Se kdaj naveličate vrtenja po kuhinji? Vas kdaj prime, da bi vam kdo dobro kuhal in vi pa bi samo sedeli pri mizi? Kako kuharji sploh doživljate to? Se lahko, recimo, sprostite in hrano uživate brez analize, kako je bilo pripravljeno in kako bi moralo biti narejeno?

Nikoli ne moreš iz svoje kože, razen ko sem pri tašči (smeh, op. p.). Nisem tak kompleksen in ega poln človek, rad poskusim tudi druge jedi, rad se pustim razvajati in včasih tudi povem, če kaj ni v redu. Vsi bi morali biti kritični v gostinskih obratih, saj se le tako lahko dvigne kakovost pripravljene hrane. Natakarju povemo, kaj nam ni bilo všeč, pa tudi pohvalimo, če smo bili zadovoljni. Je pa v kuhinji tako, da moraš imeti ogromno znanja z več področij, da lahko živila združiš in ohraniš kakovost na krožniku.

bemumast | Foto:

Ne spreglejte